Echipa de cercetători a folosit o combinație de informații și un software de analizare a trăsăturilor feței pentru a identifica diferențele între indiciile faciale și cele verbale, pentru a diferenția oamenii care mint de cei care spun adevărul.
În total, 151 de cupluri de voluntari au participat la experiment și 1,3 milioane de expresii au fost analizate.
Voluntarilor li s-au dat poze pentru a le examina și a le memora, pe care mai târziu a trebuit să le descrie - doar că unii oamenii au fost instruiți să spună adevărul, iar altora li s-a spus să mintă.
Cercetătorii au aflat că există cinci feluri de zâmbete pe care oamenii le schițează atunci când răspund la întrebări. Cel care indica minciuna este ”zâmbetul Duchenne” - atunci când zâmbetul se extinde la ochi și include o contracție la colțul ochilor. În acest caz, mincinosul este încântat să păcălească pe cineva. De asemenea, ”zâmbetul Duchenne” implică un mușchi al obrazului pe care nu-l poți controla.
Echipa a mai observat că oamenii care spun adevărul au tendința de a contracta ușor pleoapele - probabil pentru că se concentrează pentru a-și aminti toate detaliile. Spre deosebire de mincinoși, mușchii gurii nu s-au contractat.
Foto: University of Rochester