Poți să depistezi, doar uitându-te la fața lor, cine e mincinosul din imagine?


Cât de buni suntem când e vorba să mințim? Conform cercetătorilor de la Universitatea Rochester, New York, există anumite mișcări faciale care ne dau de gol - chiar dacă ne place sau nu. 


Echipa de cercetători a folosit o combinație de informații și un software de analizare a trăsăturilor feței pentru a identifica diferențele între indiciile faciale și cele verbale, pentru a diferenția oamenii care mint de cei care spun adevărul.

În total, 151 de cupluri de voluntari au participat la experiment și 1,3 milioane de expresii au fost analizate. 

Voluntarilor li s-au dat poze pentru a le examina și a le memora, pe care mai târziu a trebuit să le descrie - doar că unii oamenii au fost instruiți să spună adevărul, iar altora li s-a spus să mintă. 

Cercetătorii au aflat că există cinci feluri de zâmbete pe care oamenii le schițează atunci când răspund la întrebări. Cel care indica minciuna este ”zâmbetul Duchenne”  - atunci când zâmbetul se extinde la ochi și include o contracție la colțul ochilor. În acest caz, mincinosul este încântat să păcălească pe cineva. De asemenea, ”zâmbetul Duchenne” implică un mușchi al obrazului pe care nu-l poți controla. 

 

Echipa a mai observat că oamenii care spun adevărul au tendința de a contracta ușor pleoapele - probabil pentru că se concentrează pentru a-și aminti toate detaliile. Spre deosebire de mincinoși, mușchii gurii nu s-au contractat. 

Foto: University of Rochester

related posts

Modifică setările cookies