Folosirea excesiva a retelei Facebook, o activitate caracterizata in multe cazuri prin liste uriase de "prieteni" si prin actualizari frecvente ale statusului zilnic, a fost asociata cu aparitia unor elemente negative de personalitate, precum narcisismul toxic, scrie Mediafax.
Potrivit unui nou studiu realizat pe un esantion reprezentativ de utilizatori ai retelei de socializare Facebook, o activitate intensa desfasurata de useri pe acest site a fost asociata nu doar cu aparitia narcisismului, ci si cu aparitia unor elemente "toxice" ale acestei trasaturi de personalitate.
Persoanele care au obtinut cele mai mari scoruri la acest test aveau in acelasi timp mai multi "prieteni", postau mai multe poze cu ele insele si isi schimbau mult mai des statusurile zilnice pe Facebook.
Acelasi studiu a evidentiat faptul ca persoanele etichetate drept narcisiste au tendinta de a raspunde in mod agresiv acelor comentarii ironice facute de ceilalti utilizatori de Facebook la adresa lor si de a-si schimba mult mai des fotografia principala din contul lor de Facebook.
Cu toate ca narcisismul poate fi "sanatos" in anumite doze, atunci cand aceasta trasatura de personalitate se regaseste la o persoana intr-o "doza" prea mare - caracterizata prin comportament egoist, aroganta, lipsa empatiei si sentimentul ca totul i se cuvine - narcisismul poate sa devina perturbator din punct de vedere social pentru indivizi si pentru relatiile acestora.
Desi in trecut si alte studii au asociat comportamentul narcisist cu utilizarea excesiva a retelelor de socializare, acest studiu este unul dintre primele din lume care au evidentiat o legatura directa intre numarul mare de prieteni pe Facebook si prezenta unor elemente "toxice" ale narcisismului in personalitatile utilizatorilor participanti.
Citeste mai multe de pe mediafax.ro.