Un copil abandonat
Steve Jobs nu facea parte din grupul olimpicilor la matametica si informatica, nu facea parte din gasca sefilor de promotie de la MIT sau Harvard si nici nu a mostenit talente deosebite de la parintii biologici geniali. S-a nascut in San Francisco, California intr-un cuplu necasatorit: sirianul Abdulfattah "John" Jandali (care a devenit ulterior profesor de stiinte politice) si americanca Joanne Simpson. Cei doi l-au dat spre adoptie desi mai tarziu s-au casatorit si au mai avut un copil biologic pe care l-au crescut: Mona Simpson.
Magnatul a fost adoptat de cuplul Paul si Clara Jobs si ei l-au botezat Steven Paul. Al doilea copil adoptat de ei a fost o fetita: Patti. Ambii parintii adoptivi au murit.
Asemanarea dintre Steve si tatal sau biologic este evidenta. Foto: Nick Stern, The Sun.
Regretele tatalui biologic
Intr-un articol din The Sun de pe 27 august 2011, tatal biologic al lui Jobs, acum in varsta de 80 de ani, a declarat ca ii este teama ca nu-si va cunoaste niciodata fiul pe care" a fost fortat sa-l abandoneze". "Sa beau macar o cafea cu el o data m-ar face foarte fericit", spune John Jandali. El povesteste ca desi isi dorea sa se casatoreasca cu mama lui Steve si sa-l creasca impreuna, tatal studentei le-a interzis sa faca asta din cauza faptului ca John Jandali era sirian. Joanne a plecat de acasa si a nascut copilul fara stirea nimanui. Ea l-a incredintat familiei Jobs si a cerut asigurari ca va primi o educatie buna: a cerut promisiuni ca va merge la facultate. Inainte de a gasi acest cuplu, conform yalibnan.com, ea gasise o alta familie pentru adoptie care s-ar fi razgandit atunci cand au aflat ca bebelusul nu era fetita, ci baiat.
La cateva luni dupa abandonarea lui Steve, tatal lui Joanne a murit, iar ea s-a putut casatorit cu iubitul ei sirian. Cei doi au divortat pana la urma si nici al noilea lor copil, Mona, nu mai este acum in relatii apropiate cu tatal ei. Conform ziarului britanic The Sun, Jandali a aflat abia acum 5 ani ca fiul sau abandonat este unul dintre cei mai bogati oameni din lume. El sustine ca nu averea magnatului il intereseaza, el insusi avand conturile pline: are mai multe restaurante in Reno, iar tatal sau a fost un milionar sirian.
Jobs a fost in relatii bune cu sora sa biologica, Mona, pe care a cautat-o acum mult timp si vorbeste din cand in cand si cu mama sa biologica.
S-a lasat de facultate si a trait din maruntis
In timpul liceului, Steve a urmat cursuri la Hewlett-Packard Company unde a fost apoi angajat pe timpul verii alaturi de Steve Wozniak, unul din cei cu care urma sa fondeze Apple. A devenit student la Reed College dar a abandonat studiile dupa numai un semestru, continunand totusi sa urmeze anumite cursuri cum ar fi cel de caligrafie. Isi castiga traiul din bani luati pe sticle returnabile, manca la mese gratuite pentru saraci si dormea pe podelele camerelor de camin ale prietenilor.
Cofondator, director si fost CEO Apple
In 1976, Steve Jobs, Steve Wozniak si Ronald Wayne, folosind mai tarziu bani si de la inginerul A.C. "Mike" Markkula Jr., au fondat Apple. Sub conducerea lui Jobs, Apple a atins un succes urias lansand produse inovatoare ca iPod, softul iTunes si magazinul iTunes Store, dar si iPhone si iPad. Pana sa ajung aici insa, drumul a fost lung si presarat cu certuri.
Demisia de la Apple
Jobs credea cu tarie in computerele personale cu interfata grafica, iar in 1984 firma a lansat cu entuziasm primul Macintosh. Lider carismatic si convingator, Jobs si-a indepartat insa mai multi colegi prin comportament instabil si ciudat. Cel care l-a eliberat din functie a fost Sculley, CEO-ul Apple de la acea vreme care se alaturase companiei convins de Jobs sa renunte la jobul sau de la PepsiCo.
In 1985 Jobs a plecat de la Apple si s-a ocupat exclusiv de Next, o alta firma specializata in computere personale. Intr-o perioada in care emailul insemna doar text simplu, Jobs a uimit cu NextMail, o tehnologie care permitea includerea de imagini si fisiere audio in mesajele electronice. De atunci se putea observa perfectionismul sau in privinta designului: NextCube avea o carcasa de magneziu.
Pixar si Disney
In 1986, Steve Jobs a cumparat firma ce mai tarziu s-a numit Pixar. In parteneriat cu Disney, Pixar a produs filme animate de succes mondial: Toy Story a fost primul, in 1995. Alte succese ale Pixar au fost: A Bug's Life (1998), Toy Story 2 (1999), Monsters, Inc. (2001), Finding Nemo (2003), The Incredibles (2004), Cars (2006), Ratatouille (2007), WALL-E (2008), Up (2009) and Toy Story 3 (2010).
In 2006, Disney a cumparat Pixar, iar Jobs a intrat in boardul de conducere al Disney fiind actionarul cu cele mai multe actiuni: 7%.
Intoarcerea la Apple
In 1996, Apple a cumparat Next, iar Jobs a revenit la conducerea firmei a CEO. Tehnologiile folosite pana atunci de Next au fost incorporate in produsele brandului. NextSTEP, de exemplu, a evoluat in Mac OS X.
De 7 ani, in tratament
In 2004, Steve Jobs si-a anuntat angajatii ca a fost diagnosticat cu cancer la pancreas, un tip de cancer cu o rata mare de mortalitate. Aceeasi boala l-a ucis pe Patrick Swayze in 2009 la numai un an si jumatate de la diagnosticare.
Jobs a a refuzat la inceput tratamentul chirurgical si a incercat o dieta speciala menita sa ii reduca tumoarea, dar rezultatele l-au facut sa accepte pana la urma bisturiul. In iulie 2004 a suferit o operatie complicata denumita “Operatia lui Whipple” care presupune ablatia duodenului si a capului de pancreas. Succesul procedurii a facut ca Jobs sa nu necesite chimioterapie sau radioterapie.
In timpul absentei sale, Timothy D. Cook, director de vanzari si operatiuni la Apple, l-a inlocuit in functie. In 2008, Jobs a tinut prima sa prezentare in public si a socat publicul cu fizicul sau slabit. Acest lucru a alimentat zvonuri despre decesul sau iminent. Doi ani mai tarziu, dupa un eveniment similar, Apple a trimis un comunicat ce explica forma sa cu faptul ca Jobs era sub tratament cu antibioice din cauza unui virus banal.
New York Times a publicat un articol bazat pe o convorbire telefonica off-the-record avuta cu Steve Jobs in care spuneau ca starea sanatatii sale era afectata de mai mult decat un virus banal, dar ca viata lui nu era in pericol si ca nu revenise cancerul.
Boala si-a pus amprenta pe fata lui Jobs. In 1996 si in 1999 arata mult mai sanatos decat in 2011.
Gafa criminala
In 2008, Televiziunea Bloomberg anunta, din greseala, moartea lui Steve Jobs. Desi eroarea a fost rapid corectata, stirea fusese deja preluata de numeroase alte canale de stiri si bloguri. Ca raspuns la aceste necrologuri, Steve Jobs a spus intr-o conferinta Apple, citandu-l pe Mark Twain, ”Stirile despre moartea mea sunt exagerate”. Iar ultimul slide al unei prezentari ale sale a avut ca text “110/70”, ceea ce reprezenta valoarea presiunii sale arteriale.
“Problemele mele de sanatate sunt mai grave decat crezusem”
In 2009, Steve Jobs a cerut o perioada de concediu pentru a se concentra pe rezolvarea problemelor sale de sanatate spunand “Am aflat ca problemele mele de sanatate sunt mai grave decat crezusem” si din nou Tim Cook a fost numit CEO Apple.
In aprilie 2009, Jobs a suferit o operatie de transplant de ficat cu rezultate ”excelente” conform medicilor. Pe 17 ianuarie, anul acesta, Jobs s-a intors in companie, implicandu-se numai in deciziile strategice importante si fiind prezent la lansarea iPad2 si a iCloud.
Pe 24 august si-a dat demisia din functia de CEO, recomandand conducerii sa fie inlocuit de Tim Cook si ramanand in boardul companiei. Publicatia TMZ l-a surprins pe Jobs intr-o stare deplorabila dupa demisie: el purta o rochie neagra si parea sa fi slabit enorm. Vezi aici fotografii cu Steve Jobs la doua zile dupa anuntarea demisiei.
Steve Jobs si Laurene Powell Jobs, in 2005.
Familia lui Jobs
Steve Jobs a fost casatorit din 1991 cu Laurene Powell. Cei doi si-au unit destinele intr-o ceremonie condusa de un calugar buddhist si in acelasi an s-a nascut primul lor copil, Reed. Au urmat Erin (in 1995) si Eve (in 1998). Steve si Laurene au locuit impreuna cu copiii lor de 20, 16, respectiv 13 ani in casa lor din Palo Alto.
Aventurile lui Jobs
Intr-o biografie neautorizata, The Second Coming of Steve Jobs, se precizeaza ca presedintele Apple ar fi avut o avetura cu Joan Baez, iar in alta, iCon: Steve Jobs, chiar ca ar fi fost si casatorit cu ea, dar ca nu au avut copii impreuna deoarece artista avea o varsta inaintata.
Al patrulea copil al lui Jobs
Desi nu a recunoscut-o de la inceput, motivand ca e steril, Steve Jobs mai are o fiica dintr-o relatie cu o pictorita anterioara casatoriei: Lisa Brennen-Jobs, nascuta in 1978. Un test ADN a dovedit ca presedintele Apple era tatal ei si l-a obligat sa-si indeplineasca responsabilitatile. Pentru ca Steve nu si-a asumat paternitatea, mama Lisei a crescut-o la inceput cu greu, numai cu ajutorul social de la stat, iar indferenta lui Jobs este uimitoare avand in vedere ca el insusi a fost abandonat de parinti si deci se presupune ca ar avea o sensibilitate la acest capitol.
Salariul de 1 dolar si mostenirea lui Jobs
Ca CEO Apple, Jobs a avut ca salariu doar un dolar pe an, dar actiunile Apple si Disney si proprietatile ii ridica averea in 2011 la aproximativ 8 miliarde de dolari. conform Forbes. Asta il pozitioneaza pe presedintele Apple pe locul 110 in topul miliardarilor lumii, clasament intocmit de aceeasi publicatie. Daca Bill Gates intentioneaza sa le lase copilor bani cat sa se descurce, dar nu suficienti ca sa nu munceasca, iar restul de miliarde de dolari sa ii doneze, iar Warren Buffet si Mark Zuckerberg au semnat un angajament prin care promit sa doneze de-a lungul vietii jumtate din castigurile lor, Steve Jobs nu a fost deloc generos... cu altii decat familia lui. Nu a fost implicat in cauze caritabile, asa ca cei patru copii ai sai si sotia se vor bucura de o multime de bani.
Excentricitatile unui miliardar
Pe la 20 de ani, Jobs i-a facut o vizita lui Neem Karoli Baba, un guru budist din India care a fost profesor spiritual pentru multi americani. Tanarul s-a intors si el budist de la el. Imbracat in haine traditional indiene si ras in cap, vorbea despre iluminarea sa si tot atunci a incercat si LSD, despre care a spus mai tarziu ca a fost unul din cele mai importante lucruri din viata sa.
A renuntat la straiele ciudate, dar a ramas budist si a adoptat un stil vestimentar minimalist. Se afiseaza des in aceeasi tinuta: o helanca neagra St. Croix (130$), blugi Levi's 501 (138$) si tenisi New Balance 991 (138$) . Despre lenjeria intima nu se stie nimic. Un fan a realizat un website dedicat celebrei "uniforme" a lui Jobs.
Jobs nu a fost insa nici vegetarian, nici vegan, ci... "pescantarian". Adica un vegetarian care mananca si carne de peste.
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!