Sânzienele îsi au originea într-un stravechi cult solar. Acestea erau considerate, în credința populară, a fi niste femei frumoase, preotese ale soarelui și divinități nocturne ascunse prin pădurile întunecate, pe unde oamenii nu umblă, scrie Crestinortodox.ro.
Potrivit tradiției, Sânzienele plutesc în aer sau umblă pe pamant în noaptea de 23 spre 24 iunie, cântând și dansând. Ele se prind în horă şi dau puteri magice florilor şi plantelor, acestea devenind bune de leacuri pentru toate bolile.
Obiceiuri în ziua de Sânziene
În aceasta zi se face pomenire mortilor, numită Moșii de Sânziene. Familiile celor trecuți în neființă fac curătenie la morminte, pun flori, aprind lumânari și dau de pomană.
Tot în această zi, florile de sânziene sunt atârnate, până anul urmator, la ferestre, la porți și la streșinile caselor. Se consider că, astfel, oamenii, animalele și recoltele vor fi apărate de forțele malefice și că le vor aduce noroc si belsug.
Superstiții în ziua de Sânziene
O superstiție înfricoșătoare se referă chiar la întâlnirea omului cu Sânzienele. Se spune că cine le vede rămâne mut sau înnebunește.
Pentru gospodari această zi este foarte importantă pentru a prognoza starea vremii. În credința populară se crede că dacă plouă în ziua de Sânziene sau după, este de rau augur, deoarece va ploua în următoarele 40 de zile, neîncetat.
Dacă cucul încetează să cânte cu mult timp înainte de Sânziene se spune că vara va fi călduroasă și secetoasă. Dacă cucul continuă să cânte și după ziua de Sânziene atunci va fi foamete, războaie și alte nenorociri.
Se mai spune că, dacă se nesocoteşte această zi, Drăgaica stârneşte vijelii şi vârtejuri, aduce grindină, ia oamenii pe sus şi îi îmbolnăveşte și lasă florile fără leac şi miros.
Sursă foto: Shutterstock
Vezi și: Viaţa bate vlogul - sez. 2, ultimul episod: Concluzii