Viata dupa ora 18:00. Cursuri de dezvoltare personala pentru femeile moderne


Pentru femeile in cazul carora cariera si pasiunea nu se suprapun, viata incepe, cu adevarat, dupa ora 18:00. Pentru ele, dar si pentru cele pasionate de job-ul lor, deopotriva, am cautat cele mai interesante, eliberatoare si transformatoare cursuri din Bucuresti. 


1. Cursuri de actorie la Inlight

In teatru se spune ca, punandu-te in pielea cat mai multor tipologii de personaje, ajungi sa descoperi tot mai multe lucruri despre tine. Cursurile scolii Inlight nu se adreseaza doar pasionatilor de actorie, insa, ci si celor care isi doresc sa se exprime mai bine sau celor care vor sa aiba mai multa incredere in sine.

Am intrebat-o pe Alina Grigore, fondatoarea scolii si unul dintre traineri, cine sunt femeile care vin sa se dezvolte si sa se (re)descopere prin actorie. „Sunt femei cu varste cuprinse intre 18 si 45 de ani, momentan. Dar noi ne adresam oricarei varste! Cursul se adreseaza oricui are nevoie sa-si imbunatateasca atitudinea apropo de viata, si cand spun asta ma refer la un pachet intreg, incepand cu dictie, miscare, felul de a comunica la job si terminand cu modul in care alegi sa privesti viata si interactiunile tale cu cei din jur. Se mai adreseaza celor care isi doresc sa inteleaga procesul scenic al actorului si sa-l aplice, intr-un spectacol sau in viata de zi cu zi.”, a explicat ea.

La finalul modulului, pe langa dezvoltarea si imbunatatirea abilitatilor de comunicare verbala si non-verbala, fiecare cursant va fi actor intr-un spectacol dezvoltat impreuna cu colegii de grupa si jucat intr-un spatiu profesionist. 

Acesta nu este, insa, nici unicul, nici cel mai important beneficiu al cursului. Alina Grigore explica: „Nu stiu daca e bine sau rau, dar aproximativ 30% dintre elevii mei au avut curajul sa renunte la un job plictisitor, sau care nu-i incuraja in niciun fel si sa-si gaseasca un job pe o zona creativa. Si absolult toti elevii scolii InLight au reusit sa iasa din contexte deteriorante si sa intre cu dreptul intr-un echilibru al vietii, sa spuna ceea ce gandesc cu normalitate si sa primeasca un raspuns pozitiv pentru asta.”

Cum a schimbat cursul InLight viata cursantelor? „Nu imi mai e frica de nimic, am invatat sa fiu ok cu mine, sunt mult mai prezenta in viata mea decat am fost vreodata, ma simt mai frumoasa si pe dinauntru si pe dinafara, am oameni noi in viata de care sa ma bucur o viata, stiu ca-s multe pe care nu le stiu si astept cu sufletul deschis sa vad daca am loc destul sa mai primesc pe cineva langa mine.”, a povestit Miruna, una dintre elevele scolii.

Ruxandra, o alta cursanta Inlight, vorbeste cu la fel de mult entuziasm despre schimbarile pe care cursul de actorie i le-a adus: „Mi-am facut prieteni noi si foarte dragi, mi-am satisfacut pofta de joaca si mi-am descoperit o pofta fantastica de joc actoricesc, m-am autoanalizat mai mult decat oricand si am inceput sa fac pace cu mine. Fara sa stau vreun moment pe ganduri, cursul asta a fost cea mai tare decizie pe care am luat-o anul trecut!”.

Unde:  Inlight Center, str. Mircea Vulcanescu, nr.60

Cand: 2 sedinte/saptamana, a cate 2 ore

Cat: 400 de lei/luna

2. Cursuri de dans contemporan la Centrul National al Dansului

Din categoria cursurilor menite sa te ajute sa cazi la pace cu corpul tau si, uneori, cu demonii interiori, face parte cursul de dans contemporan, tinut saptamanal la Centrul National al Dansului de Andreea Novac.

Andreea, absolventa a sectiei de coregrafie de la UNATC, dar si a unei facultati de psihologie, spune ca atelierul de dans contemporan pe care il organizeaza „se adreseaza neprofesionistilor (deopotriva femei si barbati) care vor sa se miste, sa danseze, sa invete lucruri despre ei prin prisma propriului corp.”

Cursantele ei vin din domenii foarte diferite (psihologie, arhitectura, jurnalism, actorie, film, educatie, ONG sau corporatii), cu o medie de varsta intre 25 si 32 ani. „In general vin la cursuri fara sa stie foarte exact ce e dansul contemporan si raman pentru ca le place ce descopera.”, mai spune coregrafa.

Miruna s-a inscris la curs dornica de miscare si impinsa de curiozitate: „Imi doream sa dansez. Nu stiam prea bine ce inseamna dans contemporan, insa imi doream sa ma misc si eram dornica sa experimentez. Initial, scopul meu era complet unul fizic. Apoi a devenit o chestie terapeutica, era locul in care puteam sa scap, pentru 2 ore, de orice probleme aveam si sa ma concentrez pe un singur lucru, sa fiu prezenta”. 

Andreea Novac o completeaza, vorbind despre beneficiile cursului ei: „Cele mai multe dintre participante imi spun ca se simt mult mai bine in propria piele, ca sunt mai vesele, mai relaxate, ca descopera lucruri noi despre ele, ca ar dansa tot timpul. Pentru unele dansul actioneaza ca o terapie, pentru altele ca un sport. De foarte multe ori, cursul vine in intampinarea nevoii de exprimare pe care fiecare dintre noi o are.”

Unde:  Centrul National al Dansului, Blv. Marasesti, nr. 80-82.

Cand: o sedinta/saptamana

Cat: 250 de lei/5 sedinte

3. Cursuri de balet la Balet Studio Giuliana

Baletul nu mai este, demult, apanajul fetitelor cu zulufi si tutuuri, care se viseaza prim-balerine ale Operei Romane. Dimpotriva, tot mai multe tinere peste 20 si chiar 30 de ani apeleaza la aceasta forma de dans pentru a se recrea si a obtine un plus de gratie si de flexibilitate.

„La 30 de ani mi-am propus sa ma reinventez. Si mi-am zis ca trebuie sa fac ceva ce nu m-as fi vazut facand nicicand. Dar ceva ce iubeam. Si am ales baletul.”, povesteste Cristina, una dintre tinerele care, de doua ori pe saptamana, trec pragul salii de balet Giuliana, din strada Traian Popovici, numarul 77.

Pentru Cristina, ca si pentru colegele ei, de altfel, baletul nu este doar un mijloc de a arde calorii si de a obtine un fizic mai tonifiat, ci o sursa de experiente psihice pozitive:  „Momentul meu preferat este atunci cand exercitiul iese bine, atat de bine incat profa spune un «Bravo!» plin de emotie. Si te incarci brusc cu energie. Si totul e mai frumos!”, spune ea.

Ca si in cazul tinerelor care urmeaza cursuri de actorie sau dans contemporan, si Cristina considera ca datoreaza baletului o serie de schimbari benefice in viata ei: „Am capatat mai multa incredere in mine, m-am inconjurat de oameni frumosi de la care am ce invata, stau dreapta sau cel putin imi propun in fiecare zi. E locul unde ma duc cu mare placere, de unde imi iau cea mai mare doza de eleganta si gratie.”

Unde:  Balet Studio Giuliana, str. Traian Popovici, nr 77

Cand: 2 sedinte/saptamana, a cate o ora

Cat: 120 de lei/luna

4. Cursuri de jurnalism narativ si scriitura personala la Fundatia Calea Victoriei

Daca faci parte din categoria celor care se exprima mai usor in scris decat prin miscare, „Atelierul de jurnalism narativ si scriitura personala”, organiat la Fundatia Calea Victoriei, s-ar putea sa fie locul perfect pentru tine.

„Cursul se adreseaza oricui are pofta si curaj sa-si exploreze si sa-si spuna povestile personale, fara a fi presat de «talent» sau de «inspiratie». Pornim de la principiul scrisului ca mestesug, citim naratiuni personale si exersam in Bucataria narativa -  blogul unde postam tot ce lucram la curs. Cu disciplina si onestitate, oricine poate spune o poveste adevarata care sa transmita o experienta.”, este de parere Ana Maria Ciobanu, profesoara cursului. 

„Ca si povestile pe care le spun, cursantele sunt foarte diferite si asta este excelent pentru diversitatea discutiilor. Te incarci cu 12-15 povesti si personaje diferite, mereu interesante. Fie ca sunt inginere, arhitecte, PR, ghide turistice, jurnaliste, bloggerite sau activiste, toate au in comun curiozitatea si bucuria de a descoperi lucruri noi, oameni noi. De obicei calatoresc mult si sunt conectate la viata culturala din Bucuresti.”, mai spune ea.

Raluca s-a inscris la acest curs dorindu-si sa redescopere bucuria scrisului, dar si pentru doza de socializare: „In primul rand am vrut sa ma motivez. Abandonasem o perioada unul dintre lucrurile cele mai dragi mie - scrisul si mi se parea ca venise timpul sa ma pun iarasi pe treaba. Aveam nevoie si de putina incredere si imi doream sa cunosc oameni la fel de pasionati ca mine, care simteau ca acolo le e locul, dar care stiau ca mai au si foarte mult de munca”.

Dincolo de tehnicile de scris invatate si exersate la acest curs, atat profesoara lui, cat si cursanta sunt de parere ca apropierea intre oameni si empatia pe care le faciliteaza scrisul creeaza cele mai memorabile momente.

„O cursanta mi-a povestit ca, la cateva saptamani dupa ce povestea pe care a scris-o a fost publicata, o cititoare a fost atat de impresionata de textul ei, incat a cautat-o la birou si i-a daruit un buchet de trandafiri cu frezii si un jurnal in care sa scrie cat mai mult.”, a povestit Ana Maria Ciobanu.

Raluca rememoreaza si ea momentul ei preferat: „In ultima zi de curs, Ana ne-a citit fragmetele ei preferate din povestile noastre. Am trecut prin povesti despre joburi esuate si cautari, dragoste pe ritmuri de Metallica, Guns sau Rolling Stones, metastaza, povestea unei batrane nevazatoare campioana la sah etc. Stateam toti intr-o camera plina de mici fragmente de univers si ne simteam brusc mai aproape unii de altii. Povestea mea era si povestea ei, povestea ei era si povestea lui si tot asa. Fiecare se regasea macar intr-o fraza din povestea celuilalt, ca si cum am fi fost crescuti de aceiasi bunici, la aceeasi scara de bloc, cu aceiasi vecini nebuni si pereti gri, comunisti.”

Unde:  str. Popa Soare, nr. 40

Cand: o sedinta/saptamana

Cat: 225 de lei/luna

  • Viata dupa ora 18:00. Cursuri de dezvoltare personala pentru femeile moderne

related posts

Modifică setările cookies