Vrei  sa afli daca te minte,  fara sa il supui la detectorul de minciuni? Invata sa interpretezi limbajul non verbal


Domeniu de eterna fascinatie pentru oamenii de stiinta si subiect pentru filme si seriale de succes, comunicarea nonverbala poate fi inteleasa de oricine, incepand prin a urma cativa pasi simpli.


In serialul american de succes "Lie to Me", profesorul Cal Lightman (interpretat de Tim Roth), impreuna cu studentii si colegii lui, isi dedica viata studiului asupra semnificatiei expresiilor faciale si a modului in care acestea corespund unor anumite emotii. Descifrarea acestor expresii reprezinta un pas important in intelegerea emotiilor din spatele lor si, implicit, in recunoasterea unei minciuni.

Personajul principal al serialului este inspirat de celebrul profesor Paul Ekman, a carui munca de cercetare are ca obiectiv decodificarea emotiilor prin "citirea" microexpresiilor faciale.

Editorii de la Huffington Post au realizat o lista cu sapte puncte-cheie de luat in calcul pentru "a citi" emotiile unei persoane si pentru a detecta o minciuna:

Studiaza microexpresiile faciale. Sunt usor de citit si exista mai multe resurse care te pot invata sa le interpretezi in doar cateva ore, cum ar fi chiar site-ul personal al lui Ekman.

Limbajul nonverbal este esential. Acorda o atentie speciala picioarelor interlocutorului. Joe Navaro, un fost interogator FBI, a mentionat in cartea lui, "What Every Body Knows", ca primele lucruri pe care le verificau in calitate de interogatori erau picioarele. Orientarea acestora spre exterior ar putea insemna ca persoana respectiva vrea sa plece, in vreme ce picioarele asezate confortabil ar putea arata ca vrea sa ramana.

Asculta cu atentie. Ceea ce spune interlocutorul si felul in care o spune nu se potrivesc de fiecare data.Este usor sa spui ceva diferit de ceea ce vrei sa spui de fapt, dar felul in care o spunem ne da adesea de gol adevarata intentie.

Investigheaza, dar urmeaza-ti instinctul. Prima ta impresie, care apare inainte ca ratiunea sa intervina si sa tulbure apele, este valoroasa. Ia mereu in considerare felul in care te-ai simtit la prima vedere a situatiei. Chiar daca pana la urma nu vei ramane la  impresia respectiva, se poate dovedi o informatie esentiala.

Afla mai multe despre limbajul non verbal pe mediafax.ro.

related posts

Modifică setările cookies