Vrei sa fii cea mai simpatizata si admirata din gasca ta? 17 trucuri prin care devii instant mai placuta de cei din jur


Multe relatii de prietenie s-au creat atat de natural incat persoanele implicate nu au realizat niciodata cum sau cand s-a intamplat totul. Totusi, uneori trebuie sa faci anumite eforturi pentru a te imprieteni cu o persoana noua sau pentru a deveni un prieten mult mai bun decat esti deja.


Pentru a te ajuta, mai jos sunt 17 trucuri prin care sa te faci placut rapid.

1. Copiaza-i pe cei din jurul tau

Cand vorbesti cu cineva, incearca sa ii copiezi limbajul trupului, gesturile si expresiile faciale.

In 1999, Universitatea din New York a realizat o cercetare numita “efectul cameleon”, care apare inconstient  la oameni atunci cand imita  atat comportamentul, cat si mimica altora.

Cercetatorii au colaborat cu 78 de femei si barbati pe care i-au pus sa lucreze cu cate un partener, care era complicele cercetatorilor.

Partenerii erau implicati in diferite stadii ale imitarii, in timp ce cercetatorii filmau totul in secret, iar la finalul experimentului, cercetatorii le-au spus participantilor cat de mult le-au placut partenerii cu care au lucrat. Evident ca participantii au spus ca le-au placut partenerii de lucru atunci cand respectivii le-au imitat comportamentul.

2. Petrece mult timp in preajma lor

Potrivit efectului simplei expuneri, oamenilor le plac lucrurile care li se par extrem de familiare.

Informatiile legate de acest fenomen dateaza din 1950, cand cercetatorii MIT au descoperit ca studentii care locuiesc in zone apropiate au o relatie mai stransa decat au cu cei care stau mai departe. Acest lucru se intampla datorita faptului ca cei care locuiesc mai aproape se vad zi de zi, se viziteaza si astfel se dezvolta o prietenie mult mai stransa.

De curand, psihologii de la Universitatea din Pittsburgh au ales 4 femei pe care le-au transformat in studente si le-au dus la un curs de psihologie. Fiecare femeie a aparut 

la curs de un numar diferit de ori. Cand cercetatorii le-au aratat baietilor prezenti la acel curs poze cu toate cele 4 femei, acestia si-au aratat afinitatea pentru femeile care au aparut mai des, chiar daca ei nu au interactionat deloc cu ele. Luate impreuna,  aceste expererimente ne arata ca atunci cand petreci mai mult timp cu ei, oamenii te plac din ce in ce mai mult. 

Chiar daca nu locuiti atat de aproape unul de celalalt, incercati sa formati o rutina, cum ar fi sa iesiti la cafea o data pe saptamana sau sa mergeti la cursuri impreuna.

3. Fa-le complimente

Oamenii vor asocia termenii pe care ii folosesti pentru a descrie alte persoane cu personalitatea ta. Acest fenomen se numeste “transfer spontan de trasaturi”. 

Un studiu arata ca efectul are loc chiar atunci cand oamenii stiu ca cei cu care vorbesc au anumite trasaturi, dar nu vor sa le spuna.  Potrivit lui Gretchen Rubin, autorul cartii "The Happiness Project”, tot ce spui despre alti oameni inflenteaza imaginea pe care si-o formeaza altii despre tine. Daca descrii pe cineva ca fiind destept si bland, oamenii te vor asocia cu aceste calitati. Si invers este valabil: daca barfesti constant, prietenii tai vor ajunge sa te asocieze cu tot ce spui tu despre ceilalti.

4. Fii in toane bune

Starile emotionale  ale unui om pot fi foarte usor influentate de cei cu care intra in contact. Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Ohio si Universitatea din Hawaii oamenii simt inconstient starile celor din jur. Daca vrei sa faci pe cineva fericit, transmite-I emotii pozitive.

5. Imprieteneste-te cu prietenii lor

Teoria retelelor sociale aseamana acest fenomen cu un triunghi. Ca un triunghi al relatiei de prietenie si arata faptul ca o prietenie dintre 2 oameni este mult mai stransa atunci cand au un prieten comun.

Pentru a demonstra acest fenomen, studentii Universitatii britanice din Columbia au creat un program prin care se imprietenesc cu oameni pe care ii gasesc intamplator pe Facebook. Astfel, au descoperit ca acele persoane le accepta cererea de prietenie mult mai usor atunci cand vad ca au cat mai multi prieteni in comun.

6. Nu fii amabil tot timpul

Teoria atractiei intre persoane arata ca atunci cand le faci complimente mai rar, acestea au un impact mult mai mare asupra oamenilor. Aceasta teorie a fost pusa in practica de catre cercetatorii de la Universitatea din Minnesota in anul 1965. Acestia au supus experimentului 80 de studente care au fost rugate sa lucreze in perechi pe o anumita tema, apoi le-au permis sa auda parerea partenerelor despre ele. In realitate, cercetatorii le-au spus fiecareia ce sa spuna.

Intr-un caz parerile au fost pozitive, in altul au fost negative, in al treilea caz au ajuns de la pozitive la negative si in cazul al patrulea au ajuns de la negative la pozitive. Studiul a aratat ca studentelor le-a placut mai mult atunci cand parerea s-a transformat din pozitiva in negativa, deoarece acest lucru spune ca ele au unele calitati pentru care colegele le invidiaza.

Sfat: Uneori este indicat sa nu le faci prietenilor complimente atat de des.

7. Fii bland si competent

Psiho-sociologul Susan Fiske vorbeste despre o teorie conform careia oamenii judeca alti oameni potrivit blandetii si competentei lor.

Potrivit modelului, daca tu te vei considera bland, necompetitiv si prietenos, oamenii te vor crede, dar daca te vei considera competent, bogat si bine educat, oamenii vor avea tendinta sa nu te respecte.

Psihologul de la Harvard Amy Cuddy spune ca mai ales in domeniul afacerilor este important sa fii bland si abia apoi sa fii competent.

8. Recunoaste-ti defectele din cand in cand 

Potrivit unui studiu, oamenii te vor placea mult mai mult atunci cand vei face o greseala, dar ei te considera o persoana competenta. Recunoasterea faptului ca nu esti perfect te va face sa devii o persoana mult mai comuna si mai vulnerabila in relatiile cu cei din jur. 

Cercetatorul Elliot Aronson a descoperit primul acest fenomen, cand studia cat de usor pot afecta micile greseli perceptia celorlalti despre tine. Acesta a rugat cativa studenti de la Universitatea din Minnesota sa asculte o caseta cu diverse persoane care dau un test. Cand oamenii au realizat testul foarte bine, dar la sfarsitul interviului au varsat cafea, studentii i-au apreciat mai mult decat pe cei care au facut testul foarte bine, dar nu au varsat cafeaua sau pe cei care nu au facut bine testul si au varsat cafeaua.

9. Subliniaza valorile comune

Potrivit unui studiu realizat de Theodore Newcomb, oamenii se simt mult mai atrasi de cei care le seamana. Newcomb masoara atitudinile sau subiectele conventionale, precum sexul si politica. Pentru a realiza studiul, participantii au fost cazati intr-un camin al Universitatii din Michigan pentru a locui impreuna o perioada. La sfarsitul studiului, s-a demonstrat ca oamenii s-au inteles mult mai bine cu acei colegi de apartament care le-au semanat si cu care au avut subiecte comune de discutat. Daca iti doresti o relatie de prietenie frumoasa cu cineva, incearca sa gasesti asemanari intre voi doi si sa le valorifici.

10. Atinge-I accidental

Aceasta tactica este cunoascuta drept atingerea subliminala, care se produce cand atingi pe cineva atat de subtil, incat abia observa. De exemplu, poti sa atingi pe cineva pe spate sau pe mana, astfel incat sa ii oferi incredere si sa se simta confortabil alaturi de tine. In “Subliminal: How Your Unconscious Mind Rules Your Behavior” scrisa de Leonard Mlodinow este precizat un studiu realizat in Franta, in care cativa baieti stau la colturi de strada si abordeaza femeile care trec pe langa ei. Studiul a aratat ca acestia au avut mai mult succes in conversatie atunci cand au atins femeile usor, pe mana.

Alt experiment a fost studiat la Universitatea din Mississippi si in liceele din Rhodes. Acesta a aratat ca ospatarii care au atins clientii pe umar sau pe mana atunci cand le-au adus nota, au primit tips mult mai mare la final, fata de cei care au adus nota fara a avea niciun alt contact.

11. Zambeste

In cadrul unui studiu o suta de studente au fost rugate sa se uite la poze cu alte femei aflate in patru ipostaze diferite. Femeia din prima ipostaza zambea si avea o atitudine primitoare. A doua zambea si avea o atitudine neprietenasa, o alta in care nu zambea, dar avea o atitudine prietenoasa si o a patra ipostaza, in care nici nu zambea si avea si o atitudine prietenoasa. Rezultatul studiului arata ca femeile care au zambit, indiferent de atitudine, au fost mult mai apreciate de catre studente.

Un alt studio arata ca atunci cand zambesti cand intalnesti prima data pe cineva persoana respectiva isi va aminti de tine.

12. Percepe-i pe oameni exact asa cum vor ei sa fie perceputi

Oamenii vor sa fie vazut de catre ceilalti exact asa cum cred ei ca sunt. Acest fenomen se numeste teoria verificarii sinelui. Toti cautam confirmari asupra perceptiei noastre despre sine, atat despre partile noastre pozitive, cat si negative.

Conform unor studii realizate la Universitatea din Stanford si la cea din Arizona, participantii care au pareri atat pozitive cat si negative despre ei au vrut sa interactioneze cu persoane care au aceleasi perceptii despre ei. Participantii care au avut o parere foarte buna despre ei au preferat persoanele care au vazut doar calitatile lor, iar cei care au avut o parere negativa despre propria persoana, au preferat persoanele care i-au criticat. Acest lucru s-a petrecut astfel deoarece oamenii prefera sa intre in contact cu persoane care le confirma parerea despre sine. Datorita acestor perceptii, se nasc relatii care rezista in timp si sunt bazate pe intimitate.

13.  Spune-le un secret

Dezvaluirea este o tehnica foarte buna pentru consolidarea unei relatii. Un studiu realizat de Arthur Aron la Universitatea Stony Book arata ca studentii care au fost pusi in perechi sa petreaca 45 de minute impreuna au ajuns sa se cunoasca mult mai bine. Au fost rugati sa se intrebe anumite lucruri mai personale, cum ar fi cum este relatia lor cu mama sau care a fost vacanta lor preferata si de ce. La finalul experimentului respectivele perechi au devenit mult mai apropiate si au ajuns sa discute lucruri mult mai intime pentru ca au reusit sa se simta in largul lor. Poti incerca si tu experimentul. Daca ii pui unei persoane intrebari mai personale si iti raspunde la ele, deveniti mai apropiati si va avea incredere in tine si pe viitor.

14.    Sa ai asteptari cat mai bune de la ei

Potrivit efectului Pygmalion, oamenii se poarta cu ceilalti in functie de asteptarile pe care le au de la acestia si de cum ii percep. Intr-un articol din  Harvard Magazine, un specialist spune ca atunci cand tu consideri ca cineva este repezit, ii vei face sa actioneze in asa fel incat sa devina repezit, chiar daca de obicei nu este. Cu alte cuvinte, daca tu vrei ca cineva sa fie prietenos, comporta-te cu el in asemenea fel incat sa fie prietenos.

15.   Arata-le ca ii simpatizezi

Psihologii cunosc fenomenul numit “admiratie reciproca”. Atunci cand stim ca cineva ne simpatizeaza, avem tendinta sa il simpatizam si noi. De exemplu, participantii unui studiu au stiut ca un anumit numar de persoane din grupul de discutie ii simpatizeaza. Acesti membri au fost alesi la intamplare de catre cercetatori. Dupa discutie, fiecare persoana a indicat persoanele care o simpatizeaza si s-a dovedit sa fie chiar asa cum credea.

16.  Arata-ti simtul umorului

O cercetare realizata la Illinois State University si California State University la Los Angeles a aratat ca este foarte important ca atat prietenul, cat si partenerul de viata sa aiba simtul umorului foarte bine dezvoltat. Daca ai simtul umorului mai ales la munca vei avea mereu de castigat in ochii partenerilor de lucru. Un alt studiu a aratat ca persoanele care sunt concentrate pe a face morala nu sunt atat de placute de catre colegi. Este foarte important sa fii bland, prietenos si sa ai simtul umorului si vei fi admirat oriunde vei merge.

17.  Lasa-i sa vorbeasca despre ei

Cercetatorii de la Harvard au descoperit recent ca discutiile despre propria persoana sunt la fel de importante ca discutiile despre mancare, bani si sex.

Intr-un experiment, cercetatorii au pus participantii sa se aseze intr-o masina fMRI si sa raspunda la anumite intrebari conform propriei lor opinii sau conform opiniei altora. Acestia au fost rugati sa aduca un prieten sau un membru al familiei care sa stea in afara respectivei masinarii. In unele cazuri, participantii au spus ca au impartasit raspunsurile insotitorului, in alte cazuri, raspunsurile lor au rasmas confidentiale. Rezultatele au aratat ca regiunea creierului asociata motivatiei si recompensei a fost mult mai activa cand au impartasit informatiile cu cei care ii insoteau si cand au vorbit despre propria persoana, decat atunci cand nu au dezvaluit nimic. 

Cu alte cuvinte, sa lasi pe cineva sa iti spuna povestile sale, in loc sa vorbesti despre tine, este mult mai important deoarece le ofera acestora mult mai multe amintiri frumoase.

  • Vrei sa fii cea mai simpatizata si admirata din gasca ta? 17 trucuri prin care devii instant mai placuta de cei din jur

related posts

Modifică setările cookies