Graba cu care soţiile din ziua de azi dau fuga la notar pentru a ieşi dintr-un mariaj toxic e în concordanţă cu progresul înregistrat de-a lungul timpului de mişcarea feministă, care şi-a propus ca femeile să fie egale cu bărbaţii în orice domeniu de activitate.
Prima mare nemulţumire a femeilor în raport cu partenerul de viaţă apare atunci când cei doi soţi lucrează la fel de mult pe parcursul zilei, dar acasă lucrurile se schimbă.
Astfel, un sondaj din 2019 a dezvăluit că 50 la sută dintre femei desfăşoară zilnic activităţi casnice, procentul în cazul bărbaţilor fiind de numai 20 la sută. Aşadar, multe femei nu văd căsnicia ca o ,,frână” în ceea ce priveşte dezvoltarea profesională şi preferă să divorţeze.
Apoi, specialiştii au ajuns la concluzia că bărbaţii se bazează pe soţiile lor ca unic sprijin emoţional, ceea ce nu e şi cazul femeilor, care au şi alte resurse de acest tip (gen rude sau prieteni apropiaţi).
Prin urmare, bărbaţii preferă în proporţie mai mare să ţină de o căsnicie, chiar dacă ea nu funcţionează aşa cum trebuie. Pe aceeaşi linie, emoţională, femeile sunt cele care îşi exteriorizează mai mult sentimentele într-o relaţie, un dezechilibru care duce deseori la divorţuri.
Nu în ultimul rând, pe zi ce trece, femeile sunt tot mai puţin dispuse să accepte şi să închidă ochii la comportamentul neadecvat al bărbaţilor, cum ar fi infidelitatea sau violenţa domestică.
Aşteptările unei femei într-o căsătorie sunt mult mai mari decât ale bărbaţilor, direct proporţional cu eventualele dezamăgiri care pot împinge cuplul spre divorţ. Un alt studiu interesant care întăreşte ideea de mai sus spune că, din totalul divorţurilor apărute în cuplurile de acelaşi sex, în aproape 80 la sută dintre cazuri la mijloc sunt două femei.