Ana Banica infrumuseteaza camerele romanilor. Cum a transformat pasiunea de a desena intr-un business cu autocolante


Ana Banica este o tanara de 30 de ani care si-a transformat pasiunea de a desena intr-o afacere de succes. De meserie arhitect de interior, Ana, alaturi de prietena ei Bianca Barbieru, a pus bazele unui atelier de autocolante decorative de perete si decoratiuni de interior - Cai verzi pe pereti. 


Ana Banica si Bianca Barbieru au demisionat de la joburile lor in 2009, din dorinta de a avea mai multa independenta, si au infiintat Cai verzi pe pereti.  Talentata la desen, Ana creeaza ea insasi desenele de pe autocolantele care infrumuseteaza casele romanilor. Pe partea de tapet, Cai verzi pe pereti este singurul atelier de design romanesc de pe piata.

Ana Banica spune ca se inspira din orice, din viata de zi cu zi, si recunoaste ca are o pasiune pentru pisici, de unde si multimea de autocolante cu tematica felina. Pasiunea pentru desen si decor interior a mostenit-o de la parinti: tatal sau este arhitec, iar mama profesoara de desen.

Mai intai sa facem cunostinta cu Ana Banica. Ce ne poti spune despre tine?

De cand ma stiu desenez, ba acasa, ba la scoala. Imi plac caii, pisicile, calatoriile, cafeaua, povestile fantastice, soarele, marea, hainele si papusile vintage si, desi nu am carti sau filme preferate, sunt convinsa ca maslinul este copacul meu preferat.

Am terminat Liceul de Arta din Constanta si apoi Facultatea de Arhitectura de Interior din cadrul UAUIM Bucuresti.  

Asadar, profesia mea de baza este de arhitect de interior si se pare ca am gasit o formula de activitate care combina cunostiintele mele profesionale cu pasiunea de a desena: atelierul de autocolante decorative de perete si decoratiuni de interior Cai verzi pe pereti.

Sunt freelancer de la 25 de ani. Acum am 30. Nu sunt rasfatata sau lipsita de griji, ci doar rad foarte mult! Parul meu nu este roscat natural, ci il vopsesc - toti cei care nu prea ma cunosc intreaba. :)

Cum ti-a venit ideea sa lansezi afacerea Cai verzi pe pereti

Am pus bazele atelierului impreuna cu colega mea de birou si de facultate, Bianca Barbieru, din ideea de a fi mai libere pe plan profesional. Lucrasem cu autocolante in cadrul proiectelor de la birou.

Acest lucru se intampla in 2009 si nu stiam la momentul respectiv ce ne asteapta, nu ne dadeam seama foarte bine ca pornim o afacere  si ce presupune asta. Parea o joaca. Ne-am dat demisia si am demarat cu entuziasm si imaginatie, fara capital, fara experienta, insa cu mult sprijin moral si PR-istic din partea prietenilor si familiilor noastre, si cu un cutter plotter primit si el, tot de la un prieten.

Incet-incet s-a conturat profilul atelierului de autocolante, a aparut si numele (intr-o dimineata, la cafea), imaginea vizuala, primele modele si primul site. Se pare că entuziasmul a fost contagios fiindca oamenilor le-a placut joaca noastra si astfel am avut parte de good will PR sau, mai bine zis, ne-am făcut cunoscute din vorba-n vorba, pe bloguri de mamici sau de design interior.

In primii trei ani am dus in paralel atelierul  cu alte activitati (amenajari interioare, grafica, web design) ca sa ne putem intretine pe noi si micul atelier. Dupa aceasta perioada destul de grea, in care am cunoscut putini antreprenori care ar putea sa ne dea un sfat, au venit insa si rezultatele: caii verzi merg pe propriile lor picioare, chiar la un usor trap.

De cand o stiu pe Bianca, spunea ca vrea sa locuiasca pe un deal la tara. Anul trecut a facut primul pas si s-a mutat la baza unui delusor cu pomi fructiferi, intr-un sat din Ardeal. Bianca nu mai deseneaza cai verzi pe pereti, dar sigur va reveni la un moment dat printre designerii romani de produs. In  prezent, sunt singurul cal verde pe perete.

"Daca nu o sa mearga?". Ti-ai pus vreodata intrebarea asta?

Cred ca am refuzat sa ne gandim la varianta asta. Din cand in cand Bianca ma mai intreba  in gluma, oftand: oare cand ne imbogatim si noi? 

Insa nu cred ca ne-am gandit vreo clipa ca nu va merge, asta si din naivitate, nu doar din increderea in fortele noastre. Char si in momentele dificile ne-am pus problema despre cum vom trece peste ele si am intocmit un plan , nicidecum nu ne-am gandit sa renuntam.  

Am demonstrat ca se poate!

Aveti concurenta in acest domeniu? Cu ce sunt mai bune produsele voastre decat ale concurentei?

Exista mai multe afaceri de acest gen in Romania: firme care produc si comercializeaza autocolante decorative de perete. Insa nu pot spune ca le consider ca fiind concurenta.

Diferenta sta in faptul ca toate modelele Cai verzi de autocolante ( dar si cele de tapet sau obiecte decorative) sunt creatii proprii, care initial au fost niste desene pe hartie, pe cand alte companii folosesc imagini vector care se pot cumpara de pe internet.

Clientii nostri vor avea parte de autocolante cu design romanesc si productie locala la preturi similare celorlalte produse de acest gen.  

Atelierul Cai verzi pe pereti si-a creat propriul stil, acum destul de usor reconoscibil, minimal, dar jucaus si cu un strop de umor in cele mai multe compozitii de perete. 

Un alt avantaj este ca aveti de-a face cu un arhitect de interior: stiu ce se preteaza intr-un apartament, intr-o camera mai mica sau mai mare, ce culori se poarta sau la ce scara ar trebui realizate autocolantele. 

Chiar incurajez clientii nehotarati sa-mi ceara ajutorul si de multe ori lucrez personalizat cu alti arhitecti sau direct cu beneficiarii.

Pe partea de tapet, Cai verzi pe pereti este, din nou, cam singurul atelier de design romanesc de pe piata, insa concurenta este mare  - se importa mult tapet . Ceasuri, rafturi si cuiere sau alte obiecte pentru interior fac si alti designeri romani, ceea ce este absolut minunat, fiindca e important ca aceasta ramura sa se dezvolte si ca oamenii sa inceapa sa cumpere mai des design romanesc. 

Totusi cele mai populare produse raman autocolantele.

Meseria de designer/arhitect este considerata una foarte cool. Ce calitati trebuie sa ai pentru a deveni asa ceva?

Pentru mine cele mai mari atuuri au fost pasiunea pentru desen si imaginatia. Daca vrei sa fii designer/arhitect freelancer cred ca trebuie sa existe un pic de ambitie si sa fii mereu la curent cu noutatile din domeniu, sa nu iei pauze prea lungi de la munca, iar uneori e foarte important sa-ti pastrezi optimismul. Dar, normal, nu exista o reteta anume .

Care sunt sursele tale de inspiratie?

Inspiratia vine din aproape orice si doar cand vrea ea: dintr-o intamplare din ziua trecuta, de la pisicile mele, din vis, din povesti, de la cei dragi, din natura, folclor  sau chiar de la beneficiari.

Voi da cateva exemple.

Iubesc pisicile si am desenat multe in ultima vreme, aproape la fel de multe pe cat desenam cai cand eram mica. Asadar, inspirata de leneveala felina sau din contra, de momentele de mieunat insistent dupa mancare, au aparut autocolantele "pisici adormite", respectiv "pisici jazz" si mai tarziu, tapetul "pisicute".

Folclorul m-a inspirat cand am creat ceasul Florica sau tapetul Paseri, iar povestile lui Creanga cand am desenat "capra cu trei iezi si "ursul pacalit de vulpe". Acum un an desenam intr-un carnetel niste mesteceni intr-o poienita la Garana Jazz Festival, pe care i-am prelucrat anul asta si i-am transformat in autocolant de perete.

Si lista tot continua.

Care sunt cele mai mari satisfactii pe care le-ai avut de cand ai inceput acest business?

Si mai mare decat satisfactia de a lucra ceva ce-mi place si care ma lasa sa ma desfasor conform firii mele un pic copilaroase, este bucuria de a vedea pe cineva care se entuziasmeaza la prima vedere a creatiilor Cai verzi pe pereti. Asta e cea mai mare recompensa: zambetele primite de la clienti sau de la vizitatorii de la targurile de specialitate!

Dar cele mai mari dezamagiri?

Sunt foarte dezamagita cand vreun parinte imi cere sa-l desenez pe Spiderman! :)) Glumesc!

Au fost vreo doua colaborari care nu s-au materializat asa cum imi doream, dar cred ca toti trecem si prin momente mai grele sau mai ciudate. Nu cred ca am suferit vreo mare dezamagire!

De unde ai mostenit pasiunea pentru desen?

Mama si tata mi-au pus pensula in mana  dinainte sa pot vorbi ca lumea!

Tata e arhitect, insa mama, profesoara de desen, a fost cea care m-a incurajat si care mi-a dat libertatea sa-i mazgalesc peretii, usile si toata maculatura disponibila de prin casa! Inca mai am o mapa cu desene de cand eram copil si pot spune ca aveam mult mai multa imaginatie atunci !

Cum arata o zi obisnuita din viata ta?

Spre surprinderea multora, sunt o persoana foarte matinala si chiar disciplinata care in primul rand musai trebuie sa-si bea cafeaua. Abia apoi poate incepe ziua!

De obicei petrec destul de mult timp in fata calculatorului, dar si in atelier pentru productia de autocolante, impachetat colete sau pentru creatie (schite, teste de culoare etc).

Atelierul se afla deasupra apartamentului in care locuiesc, intr-o casa veche, cu tencuiala deterioarata, dosita in spatele unei cladiri mai mari, in zona Matache, pe strada Popa Tatu. Ca sa ajung la atelier strabat curtea si urc pe scara metalica in spirala. Este un spatiu de cele mai multe ori insorit, plin de role de materiale, mostre, produse, mobila veche si papusi. Este liniste, mai putin cand  bazaie cutter plotterul care taie autocolantele.

Din cand in cand mai primesc clientii care vin sa-si ia comenzile. Daca sunt interesati, le arat atelierul. Inevitabil o vor cunoaste si pe Trisica, pisica mea.

Cum incep treaba devreme, o si termin devreme. Asa imi ramane restul zilei pentru treburi legate de casa, cumparaturi, plimbari sau iesiri cu prietenii.

Care sunt cele mai cerute modele de autocolante?

Cel mai popular model din este "cu balonul", doua personaje stilizate, el cu joben, ea cu bereta, care zboara cu baloane. Este un autocolant din primele modele Cai verzi, dar care a mai suferit in timp modificari de design, odata cu evolutia stilului nostru.

Apoi mai sunt micile stickere-memento "stinge lumina!" si "stinge lumina! buhuu!". Un liliac si o bufnita amintesc uitucilor sa stinga lumina. De asemenea , elementele fotoluminiscente grabesc gasirea interupatorului in intuneric.

Apoi mai sunt si "catei amorezati", "unicorni", pisicile, "alfabet", orarul "trenulet" cu vagoanele din material pe care se poate scrie cu creta, "planetarium" sau "girafa metru".

Care a fost cea mai neobisuita cerinta din partea unui client?

In primii doi ani de cai verzi am cochetat si cu pictura murala. Atunci s-a intamplat ca un client sa-mi ceara sa-i pictez o nuca in perete. A fost amuzant.

Ati reusit sa va faceti clienti si in afara Romaniei?

Da, am reusit prin intermediul unei platforme internationale in cadrul careia am facut un magazin online. Am primit feedback foarte bun de la clienti entuziasmati de calitatea produselor, dar mai ales de design!

Am trimis autocolante in SUA, Australia, Anglia, Franta, Blegia, Italia etc si cele mai populare autocolante au fost cateii, unicornii, pisicile,trenuletul (varianta in engleza, normal) dar si piratii!

Totusi, de la o vreme, au inceput sa apara din cand in cand comenzi din afara si direct de pe site-ul nostru.

Ce pasiuni mai ai in afara de design?

Imi place, cand am timp, sa mai pun mana pe creioane si carioci si sa mai ilustrez cate o traznaie care-mi trece prin cap sau sa fac diverse chestii prin casa: sa-mi revopsesc un scaun sau sa schimb culoarea unui perete.

Imi place mult sa calatoresc, sa gatesc (desi nu as pune ca sunt pasionata) si am o slabiciune deosebita pentru mancarea italieneasca.

Iti ocupa mult timp bussinesul tau? Te mai ocupi si cu altceva?

Este aproape un full-time job, intr-adevar, insa sunt perioade mai linistite care ma lasa sa mai fac si alte lucruri daca simt nevoia.

De exemplu, in perioada ianuarie-februarie, cand  sunt mai putine comenzi, incep sa ma pregatesc de martisor impreuna cu sora mea Ioana, care coase lucruri deosebit de frumoase sub numele Marele Deget Mare. Apoi mergem cu micile figurine sau brose la Targul Martisorului de la MTR, unde atmosfera e placuta si se aduna multi prieteni.

E drept ca, la un moment dat, mi-ar placea sa-mi mai eliberez din timp pentru a desena mai mult, insa se pare ca tot aman acest lucru. Pe de alta parte, cred ca toate se intampla la timpul lor.


Un material de Doina Goanta

  • Ana Banica infrumuseteaza camerele romanilor. Cum a transformat pasiunea de a desena intr-un business cu autocolante

related posts

Modifică setările cookies