Anca Alungulesei, femeia care ii convinge pe bucuresteni sa renunte la dulciurile clasice pentru cele raw-vegane


Anca Alungulesei este specialist in deserturi raw-vegan si in programe de detoxifiere si terapeutice cu sucuri naturale din legume si fructe. Mai mult, Anca este si fondatoarea RawCoco, prima cofetarie-ceainarie raw-vegana din Romania, acolo unde ii adelemeste pe bucuresteni sa incerce deserturile sale preparate din ingrediente naturale si fara foc.


Anca Alungulesei a dezvaluit pentru perfecte.ro care sunt beneficiile unei diete raw vegane, ce ingrediente folosete in dulciurile sale naturale si cat de importanta este detoxifierea pentru organism. Sa o cunoastem mai bine si sa "furam" din experienta ei:

Spuneti-ne 3 lucruri pe care ar trebui sa le stie publicul despre Anca Alungulesei, fondatoarea RawCoco

Desi pare simplu la prima citire, iata ca mi se pare mult mai complicat sa ma “caracterizez” in doar 3 cuvinte.

Curiozitatea: Sunt o persoana extrem de curioasa si deschisa la tot ce inseamna  nou. As incerca orice: sa sar cu parasuta, sa ma dau cu parapanta, sa fac alpinism, sa invat despre absolut orice. Insa cea mai mare curiozitate o am despre ceea ce inseamna viata cu toate invelisurile ei.

Simplitate. Imi plac lucrurile simple, desi de multe ori pun la indoiala simplitatea, pentru ca multe ori mi se pare mult prea simplu sa fie adevarat.

Bun simt. Asta vine din educatia pe care am primit-o de la parinti. Si apoi din autoeducatie. Desi, de multe ori, societatea ne invata ca lumea este un loc  nedrept, eu imi doresc sa-mi pastrez convingerea ca paradisul este acolo unde ti-l construiesti si ca la baza lui sta bunul simt. Si pana acum n-am fost dezamagita. Daca ii tratezi pe cei din jurul tau cu bun simt, la fel vei primi. Este valabil la orice alta calitate sau defect.

Pana in urma cu cativa ani dieta raw vegana era considerata mai mult o moda. In prezent, a devenit un stil de viata pentru multe persoane.  Si dvs ati adoptat aceasta dieta? Pentru ce motive?

Cred ca acum cativa ani nici nu se stiau foarte multe despre dieta raw vegana. Insa, cu pasi mici, dar siguri a prins contur, a prins radacini si devine din ce in ce mai solida. Din ce in ce mai multe persoane au decoperit alimentatia raw vegana si au transformat-o, usor  usor, in stil de viata. Unii sunt la inceput de drum, altii sunt mai avansati, unii abia aud acum despre raw veganism. Insa, cel mai important mi se pare faptul ca din ce in ce mai multe persoane sunt deschise catre un stil de viata cat mai sanatos si, mai ales, catre imbunatatirea calitatii vietii, prin orice mijloc.

Iata ca sunt din ce in ce mai multe persoane care inteleg care este importanta nutritiei si a alimentatiei pentru starea de sanatate, pe de o parte si pentru starea de bine, in general. Mai important mi se pare, nu sa te transformi peste noapte, ci sa o iei pas cu pas, sa intelegi care sunt principiile, care este motivatia ta, de ce vrei sa faci asta, sa incerci pe propria piele si apoi sa adopti ceea ce ti se potriveste tie.

Din pacate, majoritatea dintre noi schimbam macazul in momentul in care devenim constienti de corpul nostru. De exemplu, nu prea realizam in mod constient faptul ca avem doua maini, doua picioare, dar mai ales ca avem organe interne si de procesele care se petrec pe acolo. Pana in momentul in care apare disconfortul sau chiar durerea. Abia atunci cand te doare mana, de exemplu, iti “amintesti” ca o ai. Asa se intampla de fapt cu intreg organsimul. In momentul in care apar dezechilibrele, incep sa apara si intrebarile si, implicit, cautarea raspunsurilor. Atunci realizam ca ne-am fi dorit sa avem mai multa grija de “haina” pe care o purtam prin acesta lume si care se numeste corp. 

Uite asa am descoperit si eu acest lucru. Am realizat cat de importanta este alimentatia noastra atat pentru trup cat si pentru minte si starea de spirit. Si am inceput sa caut, sa ma intreb, sa descopar, sa testez si sa aplic pe mine. Si aceasta aplicabilitate s-a extins la familie, la cercul de prieteni si apoi catre cei care intra in lumea RawCoco.

Ati infiintat RawCoco - prima cofetarie-ceainarie raw-vegana din Romania. De ce am alege prajituri raw-vegane in locul prajiturilor clasice? Care sunt avantajele?

Motivele sunt nenumarate. Si au doar plusuri. Pentru ca, la momentul actual, dulciurile raw vegane sunt cea mai sanatoasa varianta de dulce care poate exista. Pentru ca avem doar ingrediente naturale in compozitie, pentru ca am exclus zaharul alb rafinat, pentru ca nu avem faina, pentru ca nu avem oua, pentru ca nu avem lapte sau smantana de origine animala. Si, cel mai important, nu procesam termic. Asta inseamna ca vom consuma toate ingredientele in starea lor naturala, cruda. Stim cu totii ca tot ce insemana crud, inseamna de fapt viata si, implicit, sanatate.

La noi nu exista riscul ca pe masura ce cresc gradele cuptorului, sa se distruga nutrienii si vitaminele din produs. Astfel, consumam de fiecare data un dulce sanatos, plin de nutrienti si vitamine, un dulce care satisface si cel mai impatimit iubitor al dulciurilor traditionale. Pentru ca dulciurile noastre pot fi consumate atat de copii, cat si de adulti. De persoane care au alergii. De persoane care sufera de boli. De persoane care au intolerante. Ce poate fi mai minunat decat asta? Sa poti sa faci fericiti atat de multi oameni, care pana acum erau privati de deserturi?

Pe de alta parte, dulciurile noastre au elementul de spectaculozitate. De ce? Pentru ca, de fiecare data, cei care consuma dulciurile noastre, indiferent ca sunt cunoscatori sau nu, indiferent daca isi fac sau nu acasa dulciuri raw vegane, ne adreseaza aceeasi intrebare: Cum de deserturile voastre sunt atat de gustoase? Cum de sunt atat de cremoase? Ce punem in ele de sunt atat de savuroase? Pe langa toate ingredientele naturale pe care le folosim in prajituri, torturi, ciocolata sau bomboane, punem cel mai important ingredient: dragostea. Cand faci lucrurile cu si din pasiune, nu are cum sa nu iasa ceva minunat. De fapt, dulciurile noastre raw vegane, sunt bunatati cu dragoste. Pentru ca am exclus elementul frica. Le putem manca fara frica ca ne ingrasa, ca ne fac rau, ca ne dau alergii sau ca ne agita.

Dulciurile noastre sunt deosebite pentru ca noi nu facem dulciuri pe banda rulanta. Nu facem serie. Nu facem cantitati mari. La noi totul e manual. Fiecare prajitura este manufacturata si, astfel, in fiecare prajitura punem cateva picaturi de dragoste. 

Imi doresc din suflet sa nu pierdem asta pe drum. De fiecare data imi zic si imi repet: sa nu uit de ce am plecat la drum.

Care a fost cea mai grea situatie cu care te-ai confruntat de cand ai inceput businessul?

Pana acum nu a existat “situatie grea”. Nici macar cand ma gandesc la toata birocratia prin care am trecut in momentul in care am umblat dupa toate avizele, autorizatiile sau formarea echipei. Nici macar atunci nu pot sa spun ca m-a “apasat” ca fiind greu. Mi se pare ca toate momentele si toti pasii pe care i-am facut de un an incoace s-au asezat intr-o ordine perfecta, exact ca piesele unui puzzle. N-a trebuit prea mult sa caut piesa care sa se potrivesca. Cumva am vazut-o dinainte si i-am gasit locul perfect.

 Iti ofera satisfactii ceea ce faci acum? Care simti tu ca a fost cea mai mare satisfactie?

Fiecare zi pentru mine este o satisfactie in sine. Pentru ca placerea pe care o simt este nemasurata si nu se poate cuantifica. Deci nu pot sa spun ca exista o satifactie suprema. Fiecare moment a fost unic in felul lui si l-am trait la intensitate maxima. Si m-am bucurat de fiecare in parte. Cred ca secretul consta in faptul ca nu am avut asteptari. Si de aceea, tot ce s-a intamplat a fost mult peste asteptarile pe care mi le-as fi putut proiecta.

Dar daca ar fi sa numesc o anume bucurie pe care am trait-o si pe care o traiesc constant este aceea cand intalnesc oameni pe care nu ii cunosc care imi spun ca sunt incantati de tot ceea ce facem, ca se simt si ei motivati si impulsionati. Si isi doresc schimbarea si in viata lor. Nu doar o admira de la distanta.  Cred ca asta e genul de satifactie care se poate incadra la un moment dat la “cea mai mare satisfactie”.

Poti sa ne spui in ce constau cele 3 mese ale tale?

Cele 3 mese ale mele sunt cam asa:

-         Dimineata – suc de legume sau smoothie. Nu am o reteta anume. Folosesc ceea ce am la indemana in frigider. In perioada aceasta, de exemplu, merg pe citrice, pentru ca sunt de sozon.

-         Pranz: salate de tot felul cu seminte, nuci si vlastari.

-         Cina: e destul de variata. Deoarece este momentul pe care-l petrec in fiecare seara in doi. Si gatim in functie de poftele pe care le avem amandoi.

De multe ori, intre mese, beau sucuri stoarse din legume. Mai ales ca, de fiecare data, le gust pe cele care pleaca de la noi catre voi  :)

Ai lansat un program de detox, intr-o perioada in care din ce in ce mai multi sustin ca detoxifierea este doar un mit. Tu ce parere ai despre aceasta noua teorie?

Teoria cum ca detoxifierea ar fi un mit?  :) Eu cred 100% in puterea vindecatoare a sucurilor. Cred 100% ca avem nevoie de perioade de detoxifiere a organsimului, deoarece 10-15- 20 de ani am “indesat” in el, haotic, tot felul de lucruri despre care nu ne-am pus niciodata problema ca ne-ar hrani sau nu. Ci doar ca ne tin de foame.

Cred 100% ca avem nevoie de perioada de detoxifiere cu sucuri, deoarece mancam haotic, nu mai mancam pe indelete, nu mai avem ore fixe, aerul pe care-l respiram este plin de noxe, semipreparatele sunt la loc de cinste in frigiderul majoritatii populatiei din cauza lipsei de timp…astea sunt doar cateva din motivele pentru care organsimul are, din cand in cand, nevoie de odihna. La modul cel mai serios. Are nevoie de un repaos in care sa elimine si sa se refaca. Sa elimine tot ceea ce nu apuca sa elimine pentru ca este bombardat cu 4-5 mese pe zi. Si sa refaca si sa reconstruiasca procesele din organism.  Organismul are o minunata capacitate de autorefacere. Trebuie doar sa-i dam ragazul. Si acest ragaz poata numele de detoxifiere cu sucuri.

In perioada de detoxifiere cu sucuri, organismul primeste doar nutrienti si vitamine pe care le foloseste in aceste procese. Este o solutie simpla, la indemana fiecaruia dintre noi. Insa, pentru ca este atat de simpla, multi considera ca nu este posibil. Ar fi mult mai plauzibil daca maine ar aparea o stire in care s-ar spune ca s-a inventat o pastiluta pe care o inghiti si te detoxifica instant. Ar fi mult mai comod, nu? Si pare mult mai medical, nu? Insa, nu trebuie sa fii medic ca sa incepi sa ai grija de sanatatea ta.

Intradevar, nu este usor din punct de vedere psihic sa tii un detox doar cu sucuri. Pentru ca detoxul insemana de fapt si perseverenta, inseamna movatie dar, mai ales inseamna disciplina. Dintr-un detox iesi mult mai disciplinat. Pentru ca abia cand tii un detox de 5 sau 7 zile cu sucuri realizezi care este relatia ta cu mancarea. Iti dai seama cat de importanta este mancarea in viata si cat de mult iti ocupa gandurile. Detoxul cu sucuri este si un exercitiu mental.  La detox te “lupti” cu poftele tale. De fapt, s-ar putea sa ai surpriza sa descoperi care sunt adevaratele tale pofte. Si, cumva, acesta poate fi primul pas. Sa incepi sa constientizezi ce-ti face bine. Sa incepi sa alegi ce este bine pentru sanatatea ta. Chiar daca acum esti sanatos.

 Din punctul tau de vedere, in ce consta un program eficient de detoxifiere?

Un program de detoxifiere eficient este un program bine structurat, astfel incat sa-ti ofere, in fiecare zi, necesarul energetic de care are organismul nevoie, astfel incat sa ai energie si sa functionezi constant intreaga zi si chiar mai multe zile la rand. Un program de detox eficient este unul in care actorul principal sunt legumele. Fructele sa fie un fel de figuranti in piesa noastra. Sunt importante principiile de combinare chiar si a legumelor intre ele, cat si a legumelor cu fructele. Pentru ca nu toate se amesteca cu toate …ca in orice, exista o logica perfecta. Eu ii incurajez pe toti sa-si faca sucuri acasa. Macar cate unul pe zi. De fapt, aceasta este motivatia din spatele unui detox. Sa incepi sa adopti sucurile ca pe un stil de viata. 

Care sunt ingredientele de baza ale unui desert raw vegan? De unde iti faci aprovizionarea?

Ingredientele de baza sunt in primul rand baza oricarui tort sau prajitura raw: nucile si semintele, faina de ovaz, cocos, etc. Tot din nuci si seminte facem si lapte vegetal (de migdale, de caju, nuca de cocos). Apoi avem fructe proaspete, inghetate, superalimente (cacao, maca, carob, mesquite, goji, catina, afine) dulcegarii (curmale, smochine, miere, indulcitori naturali). In ceea ce priveste aprovizionarea, ne-am creat deja o retea de furnizori. De exemplu, pudrele le cumparam direct de la importatorul care le aduce in Romnia. Sunt certificate ca fiind crude si organice. Fructele le cumparam de la producatori locali. Tinem foarte mult la calitatea produselor noastre si atunci nu facem rabat la costul materiei prime.

Care este profilul clientilor tai? Sunt raw-vegani sau persoane care sunt doar curioase sa testeze un astfel de desert?

Profilul este destul de variat. In primul rand sunt cei care asa mananca sau au decoperit acum alimentatia raw vegana si sunt la inceput de drum. Insa ii mai avem pe acei “virgini” in ale gustului raw vegan. Care nu mai gustat niciodata deserturi raw vegane. Mie aceste persoane imi plac cel mai mult. Pentru ca nu stiu la ce sa se astepte, nu-si pot imagina cum va fi desertul sau chiar stramba din nas, cum ca ei n-ar gusta niciodata asa ceva. Insa supriza si surprinderea lor este nemarginita.

Cred ca acesta este unul din motivele pentru care am fost nominalizati si am castigat premiul “Deserturile Anului 2014”. Pentru ca cei care ne-au votat au fost atat din comunitatea raw vegana din Romania, cat si cei care nu fac parte din acesta comunitate. Este minunat sa vad persoane care vin din alte orase ale tarii, si trec pe la noi sa guste dulciuri. Nu stiu daca vin special pentru asta, insa faptul ca trec de fiecare data pe la noi inseamna mult pentru noi.

Care este desertul tau preferat raw vegan? Ne poti dezvalui reteta?

Desertul meu preferat este ciocolata  :) , pentru ca intotdeauna am mancat ciocolata cu vinovatie. Ca ma ingrasa, ca nu-mi face bine, ca nu e voie, ca am mancat prea multa. Si uite acum mananc ciocolata de fiecare data cand vreau. Cand vreau sa ma energizez sau cand mi-e pofta. 

Sunt multe variante de a face ciocolata raw. Pentru asta avem nevoie de un blender si de cateva ingrediente cum ar fi: unt de cacao, cacao, carob, miere sau indulcitori naturali.

 Ne poti da reteta unui shake cu care sa ne incepem dimineata si care sa ne umple de energie?

Sigur ca da. Asa cum spuneam mai sus, eu in perioada acesta aleg cat de mult pot, citricele: putem face un smoothie de ananas, pomelo, grapefruit, maca, putina miere, polen si apa. Este un smoothie de sezon, ca tot e sezonul fructelor exotice, este energizant si ne pazeste de raceli datorita continutului bogat de vitamina C si a celorlalti nutrienti.

 Cu ce te ocupai inainte sa te lansezi in afaceri?

In ultimii 4 ani am fost manager general la o companie spaniola multinationala. Compania avea ca obiect de activitate crearea si vanzarea softuri ERP pentru managementul activitatii, produse de consultanta manageriala, coaching si implementarea de proiecte europene. Practic am fost prima persoana care a deschis sucursala lor, aici in Romania. Se pare ca-mi plac inceputurile de drum in orice. Si cu cat sunt mai anevoioase si deschizatoare de drumuri, mi se par mai provocatoare. 

Cum arata o zi din viata ta?

Diferita si totusi la fel. Este la fel, pentru ca in fiecare zi ma trezesc si ma culc cu aceeasi voie buna si dorinta de a face lucruri minunate. Si diferita pentru ca, teoretic si practic, in fiecare zi fac cate ceva diferit. De exemplu, sunt zile in care stau de dimineata pana seara la RawCoco, sunt zile in care am multe intalniri sau evenimente, dar sunt si zile in care imi propun sa fac treburi administrative, insa nu reusesc sub nici o forma.

Pentru ca ziua trece fara sa-mi dau seama, pentru ca toata ziua am stat de vorba cu persoanele care ne-au trecut pragul. Si realizez, ca de fapt, asta imi place cel mai mult: sa stau de vorba cu oamenii si sa le impartasesc din tot ceea ce stiu. De fiecare data ma gandesc ca poate ceea ce stiu eu sau un lucru in care cred poate ajuta pe cineva. De fapt, cred ca despre asta este vorba: sa impartasim cu cei din jur din experienta si credintele noastre. 

Dar cand se ivesc momente libere ce-ti place sa faci?

Sincera sa fiu, de ceva vreme, nu prea mai am moment libere. Pentru ca pentru mine saptamana de lucru nu mai are 5 zile. Are 7 din 7. Oricum, in ultima perioda, de fiecare data cand am prins un moment liber, am participat la cursuri si conferinte. Si da, incerc sa-mi fac timp sa citesc.

Imi doresc sa citesc cat mai mult. Am cateva teme favorite de care sunt pasionata si pe care vreau sa le aprofundez. Surpriza este ca, cu cat citesc mai mult despre o anumita tema, cu cat aprofundez si aflu mai multe si mai multe informatii despre ceva, am cate un moment in care realizez cat de putine lucruri stiu de fapt despre acel ceva despre care eu credeam ca stiu tot. Si atunci realizez ca niciodata nu vom sti totul, insa putem incerca sa aflam cat mai multe lucruri. Si ca nimeni nu detine adevarul absolut. Caci adevarul este al fiecaruia.

Ce planuri de viitor ai?

Momentan planurile mele se concentreaza pe prezent. Mi se pare ca toata viata mea am trait si m-am hranit din amintirile si trairile trecutului. Sau am facut planuri pentru un viitor care, de cele mai multe ori, nu a devenit prezent. Acum, in sfarsit traiesc in prezent, ma bucur de prezent asa cum este si iau fiecare zi ca atare. De fapt, tratez viitorul ca pe un vesnic prezent. Si ma simti foarte bine asa. Deci, viitorul meu, in acest moment este: fara angajamente, fara asteptari. Imi traiesc povestea de dragoste si experimentez din plin tot ceea ce inseamna RawCoco. Pentru ca, de fapt, aceasta este adevarata libertate. Si cand te simti liber, poti face tot ceea ce-ti doresti. 

Asa ca, simtiti-va liberi, in fiecare clipa a vietii voastre, sa faceti ceea ce va doriti cu adevarat, ce va place si va implineste. Si cand nu va mai implineste, mergeti mai departe, in urmatoarea experienta. Sigur exista cineva care se va simti implinit acolo unde voi nu mai sunteti si pe voi va asteapta ceva mult mai bun. 

Si traiti-va fiecare clipa a prezentului ca si cum ar fi vesnica.  


Un material de Doina Goanta

  • Anca Alungulesei, femeia care ii convinge pe bucuresteni sa renunte la dulciurile clasice pentru cele raw-vegane

related posts

Modifică setările cookies