Multumita Facebook-ului, in urma cu numai cateva saptamani, am aflat ca la un bar din Bucuresti vine o clujeanca pe nume Ana sa faca tatuaje cu henna celor care isi doresc sa-si decoreze pielea cu simboluri traditionale indiene, marocane sau arabesti fara sa-si ia angajamentul ca acesta nu se va sterge niciodata, ca in cazul tatuajelor obisnuite.
Mi-am facut o programare, am ajuns la locul cu pricina si am asteptat-o pe Ana sa termine modelul clientei dinaintea mea inainte de a-i povesti ce vreau: un desen pe maini si degete asemanator cu unul dintre zecile pe care le-am admirat in portofoliul ei.
Ca orice artist care stie ce face, Ana-Maria Butura mi-a explicat ca va trebui sa-l adapteze putin pentru a se potrivi cu anatomia bratelor mele, asa ca am mers pe mana ei si am lasat-o sa inceapa sa aplice pasta. Nestiind mare lucru despre arta mehndi, adica arta realizarii tatuajelor cu henna, si nici despre ea, am incercat sa o descos fara sa-i perturb prea tare procesul de lucru.
Ana-Maria Butura, o tanara artista care a crezut in visele ei
Am aflat ca de mica a fost pasionata de tot ceea ce inseamna traditia orientala, iar acest lucru s-a potrivit perfect cu pasiunea pentru pictura si ambitia de a dezvolta proiecte pe plan artistic. A inceput "Ana's Work", micul ei business, din fascinatie pentru henna, fara sa se astepte ca rezultatul sa fie atat de rapid si uimitor.
"Nu am pornit Ana's Work cu ideea ca aceasta va fi o afacere, ci din dorinta de a impartasi pasiunea mea celor din jur", mi-a spus ea, cu toate ca ulterior a fost nevoita sa ia in considerare si aspectul financiar, avand in vedere ca a inceput sa calatoreasca prin tara. Cererea de tatuaje cu henna a inceput sa creasca, iar Ana a fost nevoita sa-si mareasca stocul de materiale pentru a-si dezvolta business-ul.
Multi nu stiu, insa clujeanca a adus la viata arta mehndi la noi in tara prin evenimentele pe care le organizeaza in toate marile orase, dar si prin promovarea tatuajelor temporare. In vara lui 2015, a inceput primul tur national si, dincolo de faptul ca a avut ocazia sa viziteze Romania, a facut cunoscuta arta pe care o practica: "Continuu sa sustin evenimente cu henna prin tara fiindca imi doresc ca oamenii sa aiba acces la un tatuaj chiar daca sunt la ei in oras si nu in Cluj, de unde vin eu. Nu am reusit sa ajung peste tot, dar merg unde e cerere pentru un astfel de serviciu", mi-a spus Ana.
De la desene exotice pe palmele si talpile mireselor indiene, la trend european
Artista de 20 de ani le face clientelor atat tatuaje traditionale indiene, arabesti sau marocane, cat si modele adaptate gusturilor europene. Ele semnifica, in general, puritate si feminitate: "Cand am inceput sa practic arta mehndi, faceam modele in stilul bridal. Alegeam diferite elemente care imi placeau si ansamblam un model cat de cat echilibrat compozitional", mi-a spus Ana, care a inceput sa isi creeze si propriile design-uri, inspirate din viata de zi cu zi din natura si din arhitectura difertelor cladiri gotice. Mie, de exemplu, mi-a facut un model compus de ea.
Materialele pe care le foloseste sunt de calitate foarte buna, aduse lunar din India: alege henna in functie de finete, culoare si cat de proaspat este lotul de pudra, iar restul ingredientelor pentu confectionarea pastei le alege pentru a se potrivi cu stilul pe care il adopta.
"Respecta-ti clientul si ai rabdare pentru ca totul este posibil"
Am intrebat-o pe Ana daca ii ofera satisfactie ceea ce face. "Nu cred ca exista dorinta si implinire mai mare pentru un artist decat sa ii fie munca admirata, apreciata si dorita", mi-a spus ea, asa ca am ales sa nu mai insist in aceasta directie. Ce-as mai fi putut sa adaug?
Pana sa incheiem discutia, mi-a terminat modelul de tatuaj, pe ambele maini, asa ca am lasat-o sa se ocupe si de restul clientelor si m-am retras intr-un colt pana s-a uscat cat de cat pasta de henna, pe care Ana m-a instruit sa o acopar peste noapte cu un material care sa permita pielii sa respire. Abia a doua zi mi-a spus sa o dau jos cu ulei de masline si sa las desenul sa capete intensitate. A ramas ca ii trimit poza si ii arat cat de bine se pastreaza, ceea ce am si facut.
Dupa cele cateva zile petrecute in Bucuresti, Ana si-a continuat turneul prin tara, iar ultimele zile si le-a petrecut la Timisoara, unde a avut parte de o primire cu bomboane si flori - am vazut pe pagina ei de Facebook. Abia atunci am inteles cu adevarat raspunsul pe care mi l-a dat cand am intrebat-o daca ii ofera satisfactii afacerea ei.
Si pentru ca v-am facut deja cunostinta cu ea, nu-mi ramane decat sa va las sa intrat pe pagina de Facebook si sa urmariti constant ce minunatii face cu pasta din planta de henna. Pe mine m-a cucerit.