Ce face azi gimnasta din URSS care a luat două note de 10 în același concurs în care a strălucit Nadia Comăneci


Montreal 1976 va rămâne veșnic în istorie drept un punct de cotitură în gimnastica feminină. Alături de Nadia Comăneci, care a primit prima notă de 10 în acest sport, a mai strălucit o gimnastă.


Nadia Comăneci făcea parte dintr-o generație de gimnaste excepțioanale care proveneau din Europa de Est. Olga Korbut, Ludmilla Tourischeva și Nellie Vladimirovna Kim erau mereu pretendente la titlul suprem, indiferent de competiție. Totuși, la Jocurile Olimpice de vară de la Montreal (1976) DOUĂ gimnaste au strălucit. Prima a fost Nadia Comăneci, care a stabilit o premieră în acest sport (primul 10 perfect) și o performanță încă neegalată (șapte note de 10 într-un singur concurs).

A doua a fost Nellie Vladimirovna Kim, o gimnastă din Uniunea Sovietică, cu patru ani mai în vârstă decât Nadia. Gimnasta din România i-a răpit momentul de strălucire, fiindcă Nellie a luat primul ei 10 în timpul finalelor de la sărituri, care au avut loc după finalele de la paralele. Până la sfârșitul olimpiadei, sportiva din URSS a reușit să obțină încă o notă maximă, în finala de la sol.

După Montreal 1976, gimnastica feminină a mai cunoscut momente de glorie similare, iar gimnastele care au fost notate cu 10 perfecte sunt Mary Lou Retton (1984), Daniela Silivaș și Yelena Shushunova (1988).

Ce face azi Nellie Kim

În vârstă de 61 de ani, Nellie Kim s-a stabilit în Belarus imediat după olimpiada de la Montreal. S-a retras din activitate în vara anului 1980, imediat după Jocurile Olimpice de vară de la Moscova, unde a împărțit locul I la sol cu Nadia Comăneci și a câștigat medalia de aur cu echipa Uniunii Sovietice.

După retragere, a devenit antrenoare de gimnastică și arbitru internațional. A antrenat echipele naționale ale Coreei de Sud, Italiei și Belarusului.

S-a căsătorit de două ori și are o fată, pe care a botezat-o tot Nellie. După căderea Uniunii Sovietice, fosta gimnastă a plecat în SUA și s-a stabilit în Minnesota. După mutare, a fost numită în diferite foruri internaționale de specialitate, printre care Comitetul Tehnic de Gimnastică Artistică al Federației Internaționale de Gimnastică. Ulterior a fost numită președinte al acestui comitet.

Din această postură a contribuit la modificarea sistemului de punctare cu note, care a fost schimbat cu unul care utilizează două scoruri diferite: unul pentru dificultatea exercițiului, altul pentru execuția efectivă a exercițiului. Sistemul, care a născut nenumărate controverse, funcționează și azi. Vechiul sistem, cu note de la 1 la 10, a fost retras după Jocurile Olimpice de la Atena din 2004.

Din anul 1999, Nellie Kim figurează în galeria celor mai iluștri gimnaști ai tuturor timpurilor – International Gymnastics Hall of Fame.

Ce face azi Nadia Comăneci

Nadia Comăneci (57 de ani) este o legendă vie a sportului, deținând recordul mondial de note de 10 obținute în competițiile internaționale. La Montreal a obținut șapte note maxime, care i-au adus trei medalii de aur. Patru ani mai târziu, la Moscova, a mai primit două note maxime, care i-au adus alte două medalii de aur. 

De-a lungul carierei sale, Nadia a câștigat nouă medalii olimpice și patru medalii mondiale. În 1989, cu câteva săptămâni înainte de Revoluția Română, Nadia a fugit din România și s-a stabilit în SUA. Aici s-a căsătorit cu gimnastul american Bart Conner. Cei doi au împreună un băiat în vârstă de 12 ani, pe nume Dylan.

Nadia deține dublă cetățenie, română și americană, ultima obținută în 2001. 

În 2017, o zonă a Parcului Olimpic de la Montreal a fost numită Piața Nadia Comăneci.

În 1976, Nadia a fost numită Atleta Anului, de Associated Press, și Personalitatea Anului, de BBC. În 1990 a intrat în Galeria de Onoare a Sportului Feminin, iar din 1993 figurează în International Gymnastics Hall of Fame.

  • Ce face azi gimnasta din URSS care a luat două note de 10 în același concurs în care a strălucit Nadia Comăneci

related posts

Modifică setările cookies