Ce ii datoram Evitei. Femeia care a intrat in istorie chiar daca a murit de cancer la doar 33 de ani


Cand o lume intreaga ajunge sa ii spuna unei femei dupa un diminutiv, este evident ca ea a ramas in constiinta sociala ca o persoana speciala. Evita a marcat politica argentiniana, dar si evolutia feminismului in intreaga lume. A inspirat femeile sa lupte pentru drepturile lor si a dat speranta unor categorii sociale care se credeau condamnate la saracie si abuzuri.


Inainte de Lady Di a fost Evita

Daca María Eva Duarte de Perón si-ar fi trait viata pana la batranete, cu siguranta fata lumii ar fi fost alta in zilele noastre. Din pacate, ea a murit la numai 33 de ani, cand abia incepuse sa castige increderea poporului si sustinerea maselor.

Chiar si asa, pana la acea varsta a reusit mai multe decat altii intr-un secol. Eva Peron nu s-a multumit cu a sta zambitoare langa sotul ei, Juan Peron, liderul tarii incepand cu anul 1946: ea s-a implicat in politica si a tinut discursuri curajoase. Sprijinind muncitorimea, ea a devenit populara si influenta in sindicatele pro-Peroniste.

A castigat dreptul la vot pentru femeile din tara sa

De asemenea, ea a condus Ministerul Muncii si Sanatatii si a militat pentru votul femeilor. Astfel ca, datorita ei, in 1947, femeile au votat prima oara in Argentina. Evita a fondat si a condus primul partid national al femeilor din acea tara:  Partidul Peronist al Femeilor.

Eva a fost foarte aproape de a deveni Vice Presedinte al Argentinei in 1951, avand sprijinul partidului Peronist si fiind foarte populara in randul clasei muncitoare si a saracilor. Totusi, ea a fost nevoita sa renunte la candidatura din cauza opozitiei liderilor militari si a bugheziei, dar mai ales din cauza sanatatii precare. Bolnava de cancer, ea a murit in 1952. Inainte de a se stinge din viata, Congresul i-a acordat titlul de Lider Spiritual al Natiunii si, chiar daca nu a fost sef de stat ales, ea a beneficiat de onorurile unei inmormantari de demnitar.

Ambitia de a-si depasi conditia

Saracii au iubit-o nu numai pentru ca a vorbit de drepturile lor, ci si pentru ca de fapt a fost una dintre ei. Inainte sa fie cea de-a doua sotie a lui Juan Peron, colonelul cu 24 de ani mai in varsta decat ea, ea a fost actrita in Buenos Aires. Venise in Capitala de la 15 ani pentru a scapa de saracia in care s-a nascut si a reusit. Talentata si curajoasa, ea a obtinut roluri in spctacole de teatru si slujbe la radio, devenind una din femeile cel mai bine platite din bransa si chiar co-proprietara unui post de radio. Asadar, Evita nu este intruchiparea Cenusaresei, ci mai degraba a unui model de femeie puternica si independenta.

Intreaga lume o cunoaste pe Evita

Musicalul Evita a transformat-o pe Eva Peron intr-o figura a culturii populare. Cristina Fernandez de Kirchen, prima femeie aleasa presedinte in Argentina, aflata déjà la al doilea mandat, a spus ca femeile din generatia ei ii datoreaza multe Evei pentru modelul de pasiune si combativitate pe care l-a dat. 

  • Ce ii datoram Evitei. Femeia care a intrat in istorie chiar daca a murit de cancer la doar 33 de ani

related posts

Modifică setările cookies