Vali Petcu (31) a lansat blogul sau in 2005, cand in Romania multi se conectau inca la Internet prin dial-up doar ca sa-si verifice mailul sau sa vorbeasca pe messenger. Daca acum ni se pare normal ca inainte sa ne cumparam ceva sau sa alegem un hotel pentru vacanta, sa cautam pe Internet recomandari sau parerile unor patiti, pe atunci nu erau atatea surse de informare nefiltrate de PR. Cu toate acestea, toata lumea voia sa citeasca ceva… autentic. Practic, era locul si timpul potrivit pentru dezvoltarea unui brand online independent ca Zoso: un blog cu atitudine. “Scopul acestui blog este sa notez aici ganduri si pareri care nu isi au locul in alta parte.”, scria Vali in primul post de pe blogul sau, acum 6 ani si o luna.
“Nu se poate sa fie toti hateri, nu?”
Asa a inceput el si, daca te uiti prin arhive sau daca ai memoria foarte buna, o sa stii ca de la inceput a scris fara menajamente despre ce nu-i place. Si cand spui lucrurilor pe nume, inevitabil iti faci dusmani. Dar nu numai dusmani. “Nu se poate sa fie toti hateri, nu? Cred ca sunt unii carora le place cum pun problema intr-un caz sau altul, pe altii i-am atins la corazon cu un subiect si toti revin pentru ca sunt putini care scriu regulat, frumos, interesant, util.”, spune Vali despre cititorii sai. Iar comentariile de pe blogul sau, la pagina „de ce reveniti?”, o confirma.
Scandalurile in care a fost implicat sunt de notorietate, a criticat persoane publice care i-au dat replica in emisiuni TV, dar mai putin cunoscute sunt lucrurile... cavaleresti pe care le-a facut. Cand in 2010 a fost publicat topul celor mai influente bloggerite, top realizat dupa un algoritm bazat pe link-uri si alte chestii pe care nu le inteleg profanii, Zoso i-a pus la punct pe cei care l-au contestat pe motiv ca nu auzisera de bloggerita de pe locul I, Irene.
„(Irene n.r.) impreuna cu Andressa si Boo alcatuiau partea sensibila si frumoasa a blogosferei.”, scria el atunci, suparat ca cineva nu evalueaza valoarea unui blog altfel decat prin trafic. Pentru el, se pare, unele bloguri aveau si valoare sentimentala.
„Toti avem slabiciuni pentru oamenii care ne plac.”
N-a fost prima oara cand a sarit in ajutorul fetelor sau a fost solidar cu ele. De cand mi-am inceput si eu blogul, tot in 2005, fara sa ne cunoastem personal, Zoso m-a sfatuit, mi-a updatat si mi-a reparat ce scartaia pe blog, m-a calmat cand ii scriam pe messenger cand nu mai suport sa citesc „s* t* f**” in comentarii sau injuraturi pe alte bloguri. „Misoginul din mine va spune ca v-am ajutat tocmai pentru ca ati recunoscut ca sunteti "atehnice". Plus, imi placea cum scriati inainte sa ne cunoastem personal, si cred ca toti avem slabiciuni pentru oamenii care ne plac, femei sau barbati.”, spune Vali.
Nu e asa cu toata lumea, are si el “clientii” lui. Dar incearca sa se rezume la critici pe care le-ar sustine si daca n-ar fi in fata unui monitor, ci in fata unui om. “Cred ca anonimatul scoate din noi ce avem mai rau. Face2face suntem mai calmi si mai moderati. Sigur, ai nevoie si de putin creier ca sa iti sustii afirmatiile misogine, dupa cum mi-a explicat o tanara actrita la teatrul evreiesc acum 10 ani, cand eu eram in postura trollului de pe net si ea in cea a persoanei cu experienta si IQ.”, explica bloggerul.
„Altele si altii vad doar injuraturile, pornul si misoginismul.”
Pana la urma e bun sau e bun la a fi rau? „Cred ca pe blog fiecare vede ce vrea. Sunt unele, ca ele se exteriorizeaza mai mult, ca fraierele, care imi scriu emailuri prin care isi declara aprecierea si considera ca, dincolo de apelativele "p******", "ziarizda" sau mai stiu eu ce, exista o lectie de invatat. Altele si altii vad doar injuraturile, pornul si misoginismul.”, spune Vali.
„Femeia ideala trebuie sa fie pe aceeasi unda cu mine.”
Cand nu face ordine pe net, Vali are o viata linistita la Brasov. Daca pe blogul lui vedeti poze cu femei sexy, sa nu credeti ca isi cauta jumatatea: a gasit-o deja. Definitia femeii ideale pentru el este: „sa fie pe aceeasi unda cu mine.” Doar ca despre „Doamna Zoso” nu citim niciodata. De ce? „Scriu printre randuri si despre asta, dar nu sunt genul care sa spuna "Vai, ce am f****-o pe bloggerita X aseara" sau "prietena mea face cei mai buni cartofi prajiti". Nu asta e scopul blogului meu.”