In 2013, Bianca Mitrea a creat laboratorul Qi Cosmetics, acolo unde produce game complete de ingrijire pentru ten si pentru corp, o gama dedicata barbatilor, crema pentru bebelusi, o crema anti-solara si o gama de machiaj.
Pe o piata in care are concurenta puternica din partea unor renumite branduri romanesti ca Gerovital, Farmec sau Ivatherm, Bianca Mitrea vrea vrea sa se diferentieze de restul producatorilor de produse cosmetice prin ingredientele pe care le foloseste, in mare parte organice.
Bianca sustine ca proiectul sau este unul de nisa si concurenta directa o reprezinta firmele care realizeaza produse cosmetice handmade, cu ingrediente naturale si organice. "La ora actuala, dintre firmele romanesti suntem cei mai transparenti cu privire la ingredientele folosite si efectele generate, informatiile prezentate pe site fiind extrem de detaliate. Pe langa aceasta, concentratia de ingrediente organice care hranesc pielea si ii sprijina procesele de auto-vindecare este foarte mare, comparativ cu alte marci concurente".
Momentul care i-a schimbat viata a fost venirea pe lume a fiului sau. Atunci, Bianca a inceput sa se intereseze de produse cat mai naturale, pe care sa le poata folosi cu incredere in ingrijirea celui mic. S-a documentat, a cercetat si ulterior si-a dat seama ca poate sa dezvolte un business din aceasta noua pasiune.
"Odata cu nasterea copilului m-am orientat catre produse cat mai naturale. Acest proces a presupus o informare detaliata legata de ingredientele cosmetice si efectele nocive pe care le puteau avea produsele clasice. Am citit o multime de studii dermatologice efectuate de cele mai prestigioase centre de cercetare din lume si m-a socat faptul ca anual pielea noastra absoarbe pana la 2,3kg de substante toxice doar prin intermediul produselor cosmetice folosite".
Businessul nu s-a nascut peste noapte. Bianca a studiat intens domeniul pana a obtinut cunostintele care sa ii permita sa creeze ea insasi cosmeticele. La inceput, le facea doar pentru prieteni si cunostinte. Acum, la 36 de ani pasiunea ei s-a transformat intr-o afacere profitabila. "Pe langa studiile individuale din zeci de carti internationale am absolvit si cursul de formulari cosmetice organice de la scoala internationala Formula Botanica, cu sediul in Anglia".
Pentru a transforma intr-o afacere veritabila ceea ce pentru ea a inceput ca un hobby, Bianca Mitrea a renuntat la un job bine platit si de viitor. Insa afacerista marturiseste ca aplica informatiile si cunostintele acumulate in domeniul ingineriei si in businessul sau cu cosmetice. "O parte din cunostintele acumulate ca inginer le folosesc, in mod natural, si in prezent, in partea de management a afacerii, in marketing – inclusiv on-line, gestiunea stocurilor etc. Ingineria a fost si a ramas o activitate pasionanta, utila practic si avantajoasa din punct de vedere material".
Diferenta dintre cosmeticele "bio" si cele clasice
In 2011, Bianca a obtinut diploma acreditata de cosmetician si a practicat aceasta meserie timp de 2 ani. Simultan, a inceput sa studieze si realizeze experimental formulari de cosmetice bazate pe ingrediente naturale si organice.
"Principala mea tinta a fost si este crearea si producerea unor preparate care sa contina numai ingrediente naturale, cu efecte dovedite de reparare, restaurare si rejuvenare a pielii, cu efect pe termen lung. Imi doresc ca acestea sa fie alternativa sigura, naturala si eficienta la chimicalele toxice existente in cosmeticele din comert", spune experta in cosmetice.
Bianca spune ca realizeaza si „proiecteaza” cosmetice de peste 2 ani. "Toata partea de creatie si realizare a produselor a fost si este facuta de mine. Am dorit o aprofundare controlata si certificata profesional a cunostintelor. La scoala internationala, pe care am absolvit-o, au cursuri bine fundamentate si documentate, pentru toate nivelurile de pregatire. In cazul meu, am optat pentru cursul cel mai avansat, pe care l-am finalizat cu brio si detin in prezent diploma de expert in formulari cosmetice organice".
Dupa ce a facut studii aprofundate in acest domeniu, Bianca ne poate spune care este diferenta intre produsele cosmetice bio si celelalte. "Exista multe diferente intre bio-natural – clasic – Majoritatea se refera la tipurile de ingrediente folosite si la cantitati. Noi NU folosim: parabeni, petroleum/ulei mineral, butilen sau propilen glicol, PEG, sodium lauryl/laureth sulfate(SLS), formaldehide, pesticide, ftalati, siliconi, coloranti artificiali sau arome sintetice, etc".
Bianca Mitrea ne invata cum sa alegem crema de ingrijire faciala perfecta
Cum multe femei sunt in cautarea cremei faciale perfecte, Bianca Mitrea dezvaluie ce "calitati" trebuie sa aiba un astfel de produs ca sa fie eficient. "Este important ca orice produs de ingrijire faciala ales sa fie corespunzator tipului de ten pe care il avem. Deci, nu exista un produs „ideal”, ci produse judicios alese. Crema trebuie sa sustina procesul de hidratare naturala a pielii si nu doar sa completeze umiditatea prezenta in stratul cornos".
Experta in cosmetice sustine ca o crema hidratanta trebuie sa contina un mix de ingrediente eficiente: umectanti (acid hialuronic, glicerina, panthenol si acid lactic), anti-oxidanti ( vitamine A,B, C, E; coenzima Q10; flavanoizi si polifenoli), AHA (alfa-hidroxi-acizi), emolienti (acid lactic, unt shea si uleiuri din plante) si substante ocluzive (ceara de albine, caprylic/capric trigliceride, uleiuri vegetale).
Potrivit Biancai Mitrea, un ritual complet si corect de ingrijire faciala cuprinde: demachiant, tonic, ser/crema hidratanta, masca cu AHA/BHA, crema de protectie solara. In plus, din trusa de cosmetice a oricarei femei nu ar trebui sa lipseasca un anticearcan, pudra si rujul.
Uleiurile de ingrijire, nelipsite din ritualul de infrumusetare
Uleiurile sunt din ce in ce mai apreciate si folosite de catre femeile care tin la frumusetea lor. Uleiurile de cocos, de masline, de argan sau de migdale se regasesc, din ce in ce mai des, si in ingredientele produselor cosmetice. "In prezent, eu folosesc atat uleiuri cat si unturi vegetale in toate produsele de ingrijire, faciala si corporala. Uleiul de cocos nu il folosesc in gama faciala deoarece este usor comedogenic, la fel si uleiul de argan care se regaseste doar intr-un ser pentru tenul matur", spune Bianca Mitrea.
"Este greu de ales un singur „ cel mai bun” ulei – noi folosim mixuri de uleiuri, toate eficiente, intr-un raport bine calculat/ sinergie, astfel incat produsele sa se absoarba rapid, sa hraneasca si sa patrunda cat mai adanc in piele. In plus, uleiurile sunt si un mijloc de transport al altor substante liposolubile si al uleiurilor esentiale (care au si rol terapeutic, pe langa cel de parfumare)", mai spune Bianca.
Produsele anti-aging sunt din ce in ce mai cautate de catre femei. Bianca Mitrea sustine ca o femeie ar trebui sa inceapa sa le foloseasca inainte de aparitia primelor semne de imbatranire. "Incepand de la varsta de 20-30 de ani se intra intr-o faza naturala, de pre-imbatranire a pielii ( se pot observa linii fine in jurul ochilor si gurii sau pete solare). Cautati produse cosmetice care contin ingrediente ce au efect si de prevenire, nu doar de tratare. Dintre acestea, pot aminti: anti-oxidantii (cei care protejeaza pielea de atacul radicalilor liberi, asa cum sunt: vitamina C, E, niacinamida si ceaiul verde), iar, mai tarziu, acidul hialuronic".
Cremele anti-celulitice, intre mit si realitate
Bianca Mitrea comercializeaza si creme anti-celulitice, insa le avertizeaza pe cele care cred ca un astfel de produs poate face minuni.
"Tratarea celulitei este un intreg regim de ingrijire si nu se reduce la aplicarea unei singure creme. Chiar si cele mai scumpe creme nu pot, folosite singure, decat sa diminueze aspectul celulitei. Daca vorbim de tratamente pe care le puteti realiza acasa, combinatia ideala consta in dieta echilibrata, aport suficient de apa, miscarea si exercitiile fizice, periajul uscat, alternat cu gomajele zonelor afectate de celulita si aplicarea uleiurilor/cremelor cu efect anti-celulitic prin masaj. In plus, se pot folosi, de 2 ori pe saptamana, si impachetari cu creme/uleiuri/ masti, cu efect de reducere a grasimilor din tesuturi", spune Bianca Mitrea.