Fenomenul Bianca Andreescu! Drumul spre glorie al canadiencei de origine română


La numai 19 ani, Bianca Andreescu a învins-o pe celebra Serena Williams și a câștigat primul turneu de Mare Șlem din carieră, US Open. 


Triumful tenismenei care reprezintă Canada a fost influențat de legăturile puternice pe care Bianca le are cu România.

2019 e anul consacrării pentru Bianca Andreescu. După două victorii în turnee extrem de puternice, la Indian Wells (în martie) și la Toronto (în august), ea a dat marea lovitură la US Open, intrând pe locul 10 într-un top al jucătoarelor care au câștigat un Grand Slam la vârste fragede.

Prima e elvețianca Martina Hingis, învingătoare la Australian Open la doar 16 ani și câteva luni, în 1997.

Clipele de glorie pe care le trăiește acum Bianca Andreescu n-ar fi existat însă dacă părinții ei, de origine română (Nicu și Maria) n-ar fi emigrat din țara noastră la câțiva ani după Revoluție. În 1994, aceștia au plecat dintr-o micuță localitate vâlceană, Vaideeni, pentru a-și construi o viață mai bună în Canada. 

În prezent, Maria lucrează într-o firmă de investiții, iar Nicu e inginer, dar cea mai mare realizare a lor e de departe Bianca. „Am ajuns în Canada cu două valize. Veneam dintr-o fostă țară comunistă și ne doream o viață nouă”, spunea Nicu Andreescu într-un recent interviu.

Născută în anul 2000 pe continentul nord-american, Bianca și familia ei s-au întors în România în perioada 2006-2009, ani în care proaspăta câștigătoare de la US Open a pus pentru prima dată mâna pe racheta de tenis. „Cred că din România am luat pasiunea pentru acest sport”, a recunoscut Bianca Andreescu.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

????????????

A post shared by Bianca_Andreescu???????? (@_biancaandreescu_) on

 

Evident, se naște întrebarea de ce evoluează Bianca pentru țara frunzei de arțar, în condițiile în care putea s-o facă la fel de bine sub tricolor. Răspunsul e simplu și e dat de felul în care canadienii știu să descopere valorile și să le pună în valoare. „N-am cuvinte să le mulțumesc celor de la federația canadiană pentru tot ce au făcut pentru mine. M-au sprijinit de când aveam 10 ani și fără ajutorul lor n-aș fi ajuns aici. Canada e o țară extraordinară, multiculturală și n-am avut nicio problemă să cresc acolo cu părinți români”, a mărturisit Andreescu după finala de la US Open. Primele succese majore au venit în jurul vârstei de 13-14 ani, atunci când a câștigat câteva turnee importante pentru juniori, anunțându-se ca o mare speranță a tenisului feminin.

 

 

 

Deși e doar la începutul carierei, Bianca Andreescu are la activ câteva accidentări serioase, care i-au afectat serios moralul. „Am trecut prin multe afecțiuni și, la un moment dat, nu mai aveam încredere în mine. Întreaga echipă din jurul meu, dar în special părinții, mi-au redat însă motivația de a juca tenis”, a declarat tenismena de origine română. În toată această perioadă critică, adolescenta Bianca și-a imaginat momentul în care va izbuti să ajungă în fruntea lumii. „E o nebunie, am visat să fiu aici, speram să ating acest nivel și m-am gândit în fiecare zi la asta”, a spus canadianca.

 

 

 

Începănd de astăzi, Bianca Andreescu a urcat pe locul 5 în clasamentul WTA, depășind-o chiar pe Simona Halep, cea pe care a idolatrizat-o mult timp. „Felicitări, Bianca, pentru evoluția minunată pentru primul titlu de Grand Slam. România e mândră de tine”, a fost mesajul transmis de Simona pe Instagram la capătul finalei de la US Open. Urcușul Biancăi a coincis cu perioada de glorie a Simonei Halep, canadianca recunoscând că s-a inspirat din stilul de joc al româncei. De altfel, Andreescu n-a ratat niciodată ocazia de a se întâlni cu Halep, relația dintre cele două tenismene fiind una extrem de bună. Deocamdată, ele nu s-au întâlnit pe teren într-un meci oficial, dar nu va mai dura mult până când își vor măsura forțele.

FOTO Gettyimages

VEZI ȘI Victor Hănescu, povestea performanței în tenis

  • Fenomenul Bianca Andreescu! Drumul spre glorie al canadiencei de origine română

related posts

Modifică setările cookies