Femei in CTRL: Dora Popeneciu, romanca de la Apple, care l-a impresionat si pe Steve Jobs. Citeste-i povestea


Il considera pe Bill Gates, co-fondatorul Microsoft, cel mai tare om de afaceri din lume, pentru ca a reusit sa ne viruseze pe toti cu virusul dependentei de calculator. De parintele iGadgeturilor, Steve Jobs, spune ca e cel mai mare creator de tehnica de calcul, iar intalnirea cu el o relateaza cu lacrimi in ochi. ai putea veni nou „creatorii” pentru a-si surprinde clientii.


Dora Popeneciu (55 de ani) lucreaza pentru Apple din 1991. Inginer de profesie, absolventa a Facultatii de Automatizari si Calculatoare de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, a programat mai intai la stat, in Institutul de Proiectari si Automatizari (IPA).  

Dupa Revolutie s-a angajat la o firma de calculatoare din Capitala. A vrut tot un job de programator, dar cand a ajuns la interviu si-a dat seama ca nu acesta era postul oferit, ci unul in vanzari. A acceptat insa provocarea, iar de aici si pana la promovare nu a mai trecut mult. Usor-usor banii au inceput "sa curga".  „Era ceva ce nu mai vazusem niciodata”, a povestit Dora intr-un interviu pentru incont.ro despre primul produs Apple pe care l-a vazut in 1991, in Romania. „Unul dintre partenerii presedintelui nostru a venit cu un Mac clasic. Noi nu stiam despre ce era vorba, initial l-am confundat cu un monitor, iar in momentul in care i-am cuplat tastatura cu mouse-ul a fost asa, ca un miracol: calculatorul a inceput sa functioneze. Cand lucrezi pe niste programe destul de complicate si ajungi sa lucrezi pe un program sau un calculator cu interfata grafica, pur si simplu ti se pare ca totul se simplifica atat de mult. Acela a fost momentul in care recunosc ca a fost dragoste la prima vedere, cu un calculator”. De atunci totul a insemnat Apple pentru ea.

Intalnirea cu Jobs: „Glade to meet you, Romania!”  

„Sunt un om fericit. La un moment dat (inainte de 1999) am spus ca nu-mi doresc decat sa pot am o discutie macar de cinci minute cu doi oameni extraordinari: Bill Gates si Steve Jobs. Din punctul meu de vedere, Bill Gates este cel mai tare om de afaceri din lume, a reusit sa viruseze cu virusul dependentei de calculator pana si pe mafioti, pe oricine. Tot omul isi doreste astazi sa aiba un calculator. Steve Jobs este cel mai tare creator de tehnica de calcul, este vizionarul, este omul care a transformat lumea noastra intr-una a creatiei, a inteligentei, in care omul care care un asemenea produs in lume zice: <<Mama, dar ce destept sunt!>>”, povesteste Dora.  

Despre despre prima  intalnire cu parintele iGadgeturilor, unul dintre primii angajati Apple in Romania, actual director general al unei companii partenere a gigantului IT, spune ca a fost fantastica. Se intampla in 1999, in septembrie, la expozitia pe care an de an Apple o organiza la Paris. “Nu mi-am imaginat atunci ca oamenii puteau fi chiar fanatici. Inainte sa intram in sala am vazut o masa imensa de oameni care astepta pe ploaie sa se deschida portile si sa poata sa intre la conferinte. Am facut atunci parte din lumea VIP al lui Apple, fiind unul dintre membrii care-i distribuiau produsele in Romania si am stat in primele randuri. Am avut o revelatie fantastica. Nu cred ca m-am simtit vreodata ca in acel moment. Ca si cum eram singura cu Steve Jobs. Cand a aparut pe scena si a inceput sa ne vorbeasca, atat de calm, atat de clar, atat de cu bun-simt, cu o voce care-ti intra in voce si in creier… A spus atunci ca iau de la IBM un anumit produs, iar sala a inceput sa flueiere. Le-a facut semn sa inceteze, iar oamenii au incetat imediat. Le-a spus foarte clar: <<Noi nu putem trai fara concurenta. Avem nevoie de concurenta>>. Oamenii ascultau de el, il sorbeau din ochi.”   Cand s-a terminat conferinta a vazut cum toata lumea migra catre Jobs, voia sa vorbeasca si sa se fotografieze cu el. “In general nu ma las usor influentata, dar intelegeam ca intr-adevar acest om era un geniu. Seara, la cina la care am fost invitata, unde a fost si el prezent, cred ca n-am s-o uit niciodata. Stia de Romania. Mi-a spus <<Glade to meet you, Romania!>>, desi nu fusese niciodata la noi.”  

Citeste-i toata povestea pe Incont.ro!

related posts

Modifică setările cookies