Irina Alionte si-a inceput povestea de succes la sala de fitness a universitatii britanice la care studia. Acolo i-a venit ideea infiintarii unui club de noapte care sa combine muzica, distractia si fitnessul. Asa a luat nastere proiectul sau - Club Cardio.
In cadrul evenimentelor nocturne pe care le organiza tanara strangea aproximativ 100 de persoane, dornice sa se distreze, dar si sa arda calorii. Fiecare eveniment ii aducea in cont circa 700 de lire. Intre timp, businessul inceput la Warwick Business School s-a extins in alte doua Universitati, iar in prezent Irina testeaza si piata din Romania, cu un centru care imbina antrenamentele de fitness, nutritia si coachingul pentru dezvoltare personala.
A intrat in afaceri inca din adolescenta, alaturi de mama sa
Nu este o intamplare ca Irina Alionte a reusit in afaceri la numai 24 de ani. Inca din adolescenta a fost implicata in businessurile familiei: impreuna cu mama sa a infiintat Shakespeare School – centru de invatare a limbii engleza. “Mama era profesoara de limba engleza la un liceu de stat, iar eu eram foarte pasionata de marketing, asadar am inceput cu 11 cursanti care ne-au calcat pragul. In prezent, avem 2,000 de cursanti si 3 centre in Bucuresti - pot spune ca am crescut o data cu afacerea”, spune Irina.
Pe cont propriu a inceput pe cand urma cursurile de masterat ale Universitatii Warwick Business School din Anglia, una din cele mai renumite scoli de business din toata Europa.
“Am deschis o afacere inedita care a reusit sa aduca orele de cardio-dance, surpriza, in clubul din propriul meu campus. Astfel, mi-am transformat universitatea la care studiam in primul meu client”, spune Irina.
Clienta fidela a salii de fitness a Universitatii, Aliona si-a dat seama ca ea si colegele sale de antrenament s-ar simti mult mai bine intr-un mediu mai putin formal. “Eram in campusul universitar la o clasa obisnuita de aerobic si am simtit ca toata lumea se simte foarte intimidata de luminile puternice, oglinzi peste tot – de parca nu erai in largul tau si simti de parca toata lumea te judeca. Insa, pe ringul de dans, atat eu cat si prietenele mele, parca ardeam calorii la cu totul alt nivel, ne simteam foarte comfortabil si pline de incredere. Asadar, m-am gandit ce ar fi sa imbin cele 2 pasiuni ale mele: miscarea si clubbing-ul?”, ne-a povestit Irina.
Irina a primit finantare din partea Guvernului Britanic
Intre timp, Irina Alionte si-a extins cu conceptul in alte 3 universitati din Marea Britanie, unde a organizat evenimente de fitness , avand intre 50 – 100 de participanti per eveniment. Mai mult, a primit o finantare din partea Guvernului Britanic de 3,000 de lire si mentorat gratuit timp de 6 luni cu un business mentor, antreprenor in serie si multi-milionar care a indrumat-o pas cu pas, ba chiar a insotit-o la intalniri de afaceri importante. “Astfel, nu eram doar o tanara de 24 ani cu o idee de afaceri traznita, ci eram deodata sprijinita de cea mai mare organizatie de mentoring din Marea Britanie, ceea ce mi-a adus un plus de credibilitate si un boost de incredere”.
Iubitul i-a devenit partener de afaceri
La “munca” si-a intalnit si actualul iubit si partener de viata, Justin Devonshire – care avea cel mai mare bootcamp de fitness din insula Cipru. Au decis sa isi imbine business-urile intr-un singur concept. “Justin avea o experienta de peste 8 ani in Personal Training si un program de fitness testat pe mii de femei si barbati, atat in Marea Britanie, cat si in Cipru, in timp ce eu am adus partea de experienta, constand in atmosfera de petrecere, in care nimeni nu te judeca, ritmurile motivationale, joculetele distractive de fitness si spiritul de familie”.
La doi ani de la infiintarea Club Cardio, Irina s-a hotarat sa aplice cunostintele acumulate in Anglia si in Romania. La inceputul lui 2015 a infiintat in Bucuresti, "Bodyshape Transformation Centre”, despre care spune ca imbina antrenamentele de fitness, nutritia si coachingul pentru dezvoltarea personala. “Eu intodeauna mi-am dorit sa am propriul meu centru, fara sa depind de locatiile universitatilor britanice pentru a organiza evenimentele de fitness, iar in Bucuresti costurile cu chiria sunt mult mai mici decat in Londra”, spune Irina.
Tanara afacerista nu se limiteaza la “Club Cardio” si Bodyshape Transformation Centre. Noul ei proiect, Born2Succed, se bucura de succes. Este vorba despre o serie de conferinte despre succes sustinute de Irina si de alti speakeri de calibru international, antreprenori in serie si multi-milionari. “Imi doream foarte mult sa impartasesc si altora din experienta mea internationala, asa ca am la activ peste 30 de evenimente organizate de mine intr-un singur an, in Bucuresti, fiecare avand intre 100 – 400 de participanti”, spune Irina.
De cand a devenit “vedeta” in lumea afecerilor, Irina are o agenda plina. Pe langa faptul ca se ocupa de proiectele sale, da o multime de interviuri, participa la emisiuni, este consultant pentru coachi, traineri sau speakeri din industria de dezvoltare personala. “Eu ii ajut sa isi construiasca un business de 6 cifre in 3 luni sau mai putin si sa se pozitioneze ca lideri pe piata. Am avut clienti din SUA, Canada, Marea Britanie, Germania, Spania, dar lucrez si cu clienti din Romania”.
Irina isi doreste sa fie o sursa de inspiratie si pentru alte tinere din Romania, care vor sa isi indeplineasca un vis. Afacerista spune ca ajutat-o foarte mult si educatia primita in Marea Britanie. "Faptul ca am inceput de la zero intr-o tara straina, departe de familie, fara cunostinte si relatii – a fost o experienta care m-a maturizat si mi-a dezvoltat mult. Am invatat ca nu ai nevoie de foarte multi bani sau resurse ca sa reusesti, ci un sistem de sprijin si mentori care sa te ghideze sunt doua ingrediente suficiente”.
Scoala britanica a ajutat-o in cariera
Irina Alionte se considera norocoasa ca a avut oportunitatea sa invete de la cei mai buni profesori britanici. “Invatamantul britanic, in comparatie cu cel romanesc, pune foarte mult accentul pe gandirea critica, pe dezvoltarea propriului set de idei si argumente. Nu este incurajat sa iti insusesti punctul de vedere al unui anumit autor, iar daca iti sustii propria parere cu argumente logice poti obtine rezultate foarte bune. O alta diferenta ar fi caracterul practic al proiectelor si faptul ca esti in mod continuu stimulat sa lucrezi in echipa. Poate de aici mi se trage si convingerea ca impreuna crestem mai repede si mai bine”.
Irina poveseste ca relatia dintre profesori si studenti este diferita fata de cea din invatamantul romanesc. “Am remarcat de asemenea o anumita apropiere intre studenti si profesori, este mult mai putina formalitate, profesorii sunt deschisi, usor de abordat si nu se situeaza pe un piedestal. Acestia nu isi folosesc autoritatea cu scopul de a intimida si isi doresc sa te ajute sa obtii rezultate cat mai bune. Se pune foarte mult accent pe adaptarea studentilor internationali si toata lumea e extrem de deschisa sa iti vina in ajutor cu sfaturi si sugestii care sa te ajute sa te integrezi mai repede”.
Irinei Alionte ii place sa se bucure de roadele muncii sale si de succesul pe care il are. Nu este genul “workaholic”, care sa munceasca in disperare de la prima ora a diminetii pana noaptea tarziu, daca nu este neaparat nevoie. “Chiar radeam recent cu partenerul meu ca pe vremea cand munceam cel mai mult, de dimineata pana seara, non-stop, castigam cel mai putin. Acum, cand castig mult mai mult decat inainte, muncesc mult mai putin si pot sa imi iau o vacanta exotica oricand vreau. Asadar, sa fii ocupat tot timpul nu inseamna neaparat ca esti si productiv. Suntem conditionati sa credem ca trebuie sa lucram de la 9 la 5, zi de zi – insa secretul este sa prioritizezi responsabilitatile si sa te focusezi pe acele 20% din task-uri pe care numai tu le poti face si care produc 80% din rezultate. Pe restul le poti elimina sau delega”, spune Irina.
Irina spune ca mare parte din banii pe care ii castiga ii investeste in propria dezvoltare profesionala (e un mare fan al seminariilor tinute de Tony Robbins) si in calatorii. “Calatoresc foarte mult in Londra, care este hub-ul European pentru afaceri, precum si in California – unde ma intalnesc cu antreprenori de succes sau particip la conferinte. Investesc anual sume cu multe zerouri in grupuri de tip mastermind, coaching cu mentori americani, care au deja afaceri de 7 sau 8 cifre - merg pe principiul ca daca vrei sa ai succes, nu trebuie sa reinventezi roata, uita-te la ce au facut altii inaintea ta. Cauta pe cineva care are rezultatul pe care vrei tu sa il obtii, modeleaza-l intocmai si aplica-i strategia de succes. Invata atat din succesul, cat si din greselile lor”, spune Irina.
Hobbyul ei preferat este sa mearga in locuri exotice – “Egipt, Tenerife sau orice tara calda”
“Eu si partenerul meu avem si un penthouse de vacanta pe care il inchiriem in Cipru, cu piscina privata si vedere la Marea Mediterana, unde ne place sa ne relaxam cateva luni bune pe an”, spune tanara.
Desi se bucura de succes, Irina nu se culca pe o ureche – vrea sa realizez si mai mult, pe viitor. “Este un privilegiu pentru mine sa am meritele recunoscute, atat in tara, cat si in strainatate. De la premiul pentru “Business Growth” in Marea Britanie, pana la diploma de excelenta de la Forbes care m-a desemnat in topul celor mai de succes 30 de tineri sub 30 de ani, toate ma ambitioneaza si mai mult sa imi ridic standardele personale si cele ale echipei mele. Toata atentia din ultima vreme nu numai ca ma motiveaza foarte mult, dar ma si responsabilizeaza. Stiu ca am o imagine de succes si o reputatie deja formata, asadar sunt mult mai atenta cu cine ma asociez sau cu cine intru in parteneriate. Unul din citatele mele favorite ale lui Warren Buffet este: Iti ia 20 ani sa construiesti o reputatie si 5 minute sa o ruinezi. Daca te gandesti la asta, vei face lucrurile diferit”.