Irina Markovits, femeia care invata romancele cum sa se imbrace. Din secretele meseriei de fashion consultant si personal shopper


In tara in care 3 din 5 bloggerite de fashion se autodenumesc “personal shopper” sau “style consultant”, numele Irinei Markovits este unul dintre putinele sinonime cu profesionalismul si seriozitatea experientei. Consultant de stil, fashion editor, personal shopper, trainer si bloggerita, Irina ne-a povestit ce presupun, concret, numeroasele si “glamuroasele” ei job-uri.


Ai absolvit Scoala Superioara de Jurnalism. Cum ai ajuns fashion consultant si personal shopper?

Descoperisem lumea modei cu mult inainte de facultate, prin intermediul revistelor primite din afara, iar dupa ani de specializare in jurnalism de moda, PR, marketing, fundraising si locuit in Belgia si Ungaria, am descoperit profesia de consultant de stil. Au urmat cursuri de specializare in consultanta de imagine si stilism in Marea Britanie si Irlanda, cursuri de psihologia stilului la Viena, acreditari internationale, cursuri de business si fashion business, iar in 2004 am deschis Image Matters, primul birou de consiliere de imagine din Romania.

Ai spus undeva ca nu esti un personal shopper clasic, ci mai mult un coach. Ce presupune o experienta de personal shopping cu tine?

O sesiune de personal shopping pleaca de la un buget clar stabilit, o lista de shopping detaliata si clar definita in functie de nevoile stilistice ale clientei, dar si cateva cerinte din partea mea. Una dintre ele este ca recomandarile de tinute pe care le fac sa fie probate, discutate, privite cu atentie in fata oglinzii. Daca ai ales sa mergi cu mine la cumparaturi, se presupune ca iti doresti sa te imbraci diferit de cum o faceai pana acum. Nu iti voi impune sa cumperi tinutele propuse de mine, insa rolul meu este sa te scot din zona de confort, sa aduc o schimbare in garderoba si in stilul tau. 

Similitudinea intre munca mea si cea a unui coach este ca pornim de la a defini o directie, un drum, un obiectiv si o perioada de timp: intr-o singura sesiune de shopping nu iti vei schimba nici intreaga garderoba, nici stilul, dar iti sunt alaturi pentru a te indruma si a-ti valida (sau nu) alegerile vestimentare, iti ofer diverse sfaturi, te ajut sa gasesti raspunsuri la dileme stilistice...

Cum decurge o zi obisnuita din viata unui personal shopper/fashion consultant?

Nu exista “zi obisnuita”, pentru ca rareori exista repetitivitate, rutina. Am zile “de birou”, care inseamna emailuri, propuneri de traininguri corporate, scrierea unor articole pentru blog sau pentru revistele cu care colaborez, sedinte cu clientii din retail despre proiecte in care sunt implicata.

In decurs de 5 zile pot avea 3 sesiuni de personal shopping, un curs de stilism, o zi intreaga de lucru intr-un mall pe un proiect de branding si visual merchandising, o sedinta la o agentie de PR, un interviu, plus invitatii ca speaker in doua orase diferite…

De ce studii au nevoie sau ce cursuri trebuie sa urmeze tinerele care vor sa-ti calce pe urme?

Profilul facultatii la care au studiat are mai putina importanta, din punctul meu de vedere. Conteaza sa iti doresti sa intri in aceasta profesie, dar sa tratezi aceasta dorinta cu realism si seriozitate. Este o profesie in care se lucreaza mult, deseori in weekenduri, este un domeniu extrem de competitiv, iar aspectul glamorous, stralucitor, nu tine de munca de fiecare zi – ci apare in cazul evenimentelor mondene, a pictorialelor, a interviurilor cu personalitati din industrie.

Este important sa iti educi simtul estetic, sa fii la curent cu publicatii, evenimente, colectii, aparitii noi. In egala masura, conteaza sa intelegi ca a face consultanta de stil nu inseamna sa te plimbi toata ziua prin magazine sau sa rasfoiesti reviste de moda, iar pentru a deveni personal shopper nu este suficient sa stii ce gasesti pe umerase la Zara.

Un prim pas in a deveni un bun stilist personal, unul profesionist - care intelege nevoile clientilor, le ofera o opinie obiectiva dar argumentata si optiuni stilistice variate - este sa urmezi niste cursuri de specialitate after work, care iti pot oferi o structura a cunostintelor de moda si stil, asa cum sunt cele organizate la Scoala DallesGo**.

Poti incepe cu un curs de incepatori, ocazie cu care te lamuresti si in ce zona a modei sau a stilismului ai prefera sa lucrezi (stilism personal sau stilism editorial, creatie/ design sau visual merchandising), dar mai ales primesti cunostinte despre industria si istoria modei, inveti cum se formeaza si analizeaza tendintele, cum evaluezi o silueta sau o tipologie cromatica, cum faci o transformare de imagine, cum jonglezi cu accesorii…

Poti trece apoi la nivelul urmator, la cursul de avansati, in care intri in culisele modei romanesti: vezi cum se organizeaza o prezentare de moda, ai discutii fata in fata cu designer romani, creezi un pictorial de moda.

Din exterior ai job-ul pentru care, vorba unui personaj din “The Devil Wears Prada”, “un milion de fete ar ucide”. Care sunt insa aspectele mai putin glam ale meseriei tale?

Din pacate, la fel ca in orice domeniu si in orice profesie, exista si acestea. Dezamagirile profesionale serioase apar in timpul sau la finalul unor proiecte, in care ma lovesc de lipsa de profesionalism  a unor clienti (si nu ma refer aici la clientii individuali). Pana la urma, jobul unui consultant de stil sau al unui stilist personal ramane un job de freelancer – este nevoie sa generezi proiecte, sa cauti clienti, sa te promovezi constant, sa descoperi piete noi, iar daca cineva isi alege aceasta profesie crezand ca peste noapte ajungi un celebrity stylist sau chiar celebritate, se inseala. [zambeste]

Ai o gama larga de atributii profesionale. Care e activitatea care iti aduce cea mai mare bucurie?

Fiecare dintre aspectele profesiei mele imi aduce un alt tip de satisfactie. Ma bucura in egala masura intalnirile cu cate o clienta, in care observ evolutia ei stilistica si curajul cu care poarta culori, accesorii, croieli noi recomandate de mine (am avut, literalmente, momente cand am sarit in sus de bucurie dupa o sesiune cu o clienta emotionata pana la lacrimi, care s-a vazut frumoasa in oglinda, dupa ani in care se simtea invizibila, stearsa!), cat si momentele de interactiune cu participantele la cursurile mele de stilism si stil personal, discutiile cu ele.

Cel mai mult, insa, ma entuziasmeaza zilele cand simt ca am creativitate maxima: pentru subiectul unui articol pe blog, pentru tema unei serii viitoare de cursuri sau a unui proiect-eveniment pentru un client, pentru explicarea si argumentarea unei optiuni stilistice!

Cum este sa lucrezi intr-o industrie in care mai toata bloggeritele se autodenumesc “style consultant” sau “personal shopper”?

Este o industrie in care, aparent, se poate intra usor. Este o industrie care a beneficiat mai mult ca altele de explozia internetului si de posibilitatea libertatii de expresie. In momentul acesta, daca te pasioneaza moda si shopping-ul, iti poti crea propria platforma online, poti deveni un model de creativitate sau ingeniozitate stilistica.

Imi place sa cred ca, totusi, in timp se va face o filtrare a blogurilor de profil, vor ramane cele care ofera un standard si un continut de calitate si nu cele care se rezuma doar la simple fotografii ale unor tinute. Pana la urma, este un gest cat se poate de simplu sa iti arogi titulatura unei profesii. Insa este o diferenta intre acest gest si a oferi servicii de calitate, iar reputatia si credibilitatea ti-o ofera clientii, nu ceea ce este scris pe o pagina online.

Ai unul dintre cele mai bine documentate, coerente si interesante bloguri de fashion de la noi. Cum ai rezistat tentatiei sa-l scrii, totusi, in limba romana, cand majoritatea bloggeritelor din acest domeniu scriu in engleza?

Am inceput sa scriu blogul sub forma unui jurnal, un loc pentru gandurile mele legate de stil, exprimarea feminitatii, creativitate, despre cartile si oamenii pe care ii intalnesc, despre industria in care lucrez, dar si drept o modalitate de a oferi sfaturi sau recomandari stilistice celor care cauta asa ceva. Acestea sunt si motivele pentru care continutul blogului meu are un puternic accent editorial. Nu ma intereseaza sa devin o “celebritate online” si nu cred ca numarul de “like”-uri reflecta cat de bine imi fac meseria – poate, eventual, cat sunt de simpatizata sau cat de atragator este subiectul pe care l-am ales.  Continui sa il scriu in romana tocmai datorita profilului StyleDiary – in loc sa scriu in engleza cateva randuri legate de o tinuta, prefer sa scriu in romana, mai substantial, mai expresiv, mai personalizat.

Cine sunt femeile pe care le admiri ca stil vestimentar?

Olivia Steer, Amalia Nastase, Mirela Bucovicean sunt cateva dintre romancele al caror stil este etalon de eleganta si feminitate. Din afara Romaniei, pe lista mea sunt Anna Mouglalis, Giovanna Battaglia, Sofia Coppola, Olivia Palermo, dar si Ulyana Sergeenko si Miroslava Duma.

Cum ti-ai descrie stilul vestimentar si care sunt piesele preferate din garderoba ta?

Curat, comod, feminin, colorat, mereu accesorizat. Desi nu am piese vestimentare pe care le iubesc mai mult decat pe altele, am observat ca ma simt bine in camasi cambrate din denim, rochii petrecute, fuste plisate fluide si tocuri foarte inalte.



Care e complimentul pe care il auzi cel mai des? Dar reprosul?

“Vreau sa ma imbrac la fel ca tine!” – il aud des si, in mod egal, ma flateaza si ma amuza. Reprosurile cel mai frecvente…”De ce nu esti mai mondena?” si “De ce nu postezi fotografii cu tinutele tale?”.

Cum te relaxezi?

Citesc foarte mult, incerc retete noi, conduc la drum lung, petrec mult timp cu familia si prietenii, fac picnicuri vara, uneori inot.

Ce alte hobby-uri ai, in afara de moda?

Devorez carti, site-uri si reviste de design interior, iar de curand am descoperit ca imi plac aranjamentele florale.

Unde, cum si mai ales in ce haine te vezi peste 10 ani?

Peste zece ani: mai buna si mai inteleapta, cu cateva riduri in plus, tunsa mai scurt; cu cateva carti de stil in portofoliu, cu o “scoala de formare” de consultanti de stil si cu un program de educatie stilistica a liceenelor. Cum ma vad imbracata? Hmm, la fel de colorat, feminin si puternic accesorizat, dar cu niste ajustari datorate varstei (poate mai putine pliseuri?).

Lifestyle Quizz

Ultima carte citita?

“Grace: a memoir” (autobiografiei lui Grace Coddington, creative director la Vogue USA)

Ultimul film vazut?

“The Music Never Stops”.

Daca ar fi sa iei cina cu orice personalitate istorica, in viata sau nu, pe cine ai alege?

Yottam Ottolenghi sau Gustavo Dudamel.

Daca ar exista reincarnare, cine ai vrea sa fii intr-o viata viitoare?

Margaret Thatcher.

**Inscrie-te pana pe 1 august la unul dintre cursurile Universul DallesGO si beneficiezi de o reducere de 20%.

Urmeaza-ti pasiunea si inscrie-te la cursul tau preferat: Stilism & Tendinţe în Modă // Make-up // Fotografie// Design Interior // PR // Comunicare Online // Hairstyling

  • Irina Markovits, femeia care invata romancele cum sa se imbrace. Din secretele meseriei de fashion consultant si personal shopper

related posts

Modifică setările cookies