Aimee Mullins s-a nascut in Pennsylvania, in 1976. Atunci cand au aflat ca s-a nascut fara peronee (oasele lungi si subtiri, situate intre genunchi si glezna), parintii au ales solutia amputarii picioarelor, pentru ca astfel putea invata sa mearga cu picioare artificiale (daca isi pastra picioarele, ar fi fost silita sa-si petreaca toata viata intr-un scaun cu rotile).
A invatat sa mearga folosind proteze de lemn, in urma unor sedinte lungi si dureroase de fizioterapie, dar nu s-a multumit cu atat. In liceu a inceput sa practice sporturi cot la cot cu colegii ei sanatosi (ski si softball, un sport asemanator baseball-ului).
Tot in liceu s-a inscris la o cursa pentru atletii cu dizabilitati. Atunci a descoperit ca, in timp ce ea se chinuia sa alerge cu proteze de lemn, ceilalti colegi cu handicap aveau picioare de metal, care absorbeau socurile, de existenta carora habar nu avusese pana atunci. In ciuda acestui fapt, a castigat respectivul concurs de alergare si a depasit recordul national. In anul urmator, Aimee s-a inscris in competitia de saritura in lungime, unde, in mod normal, cei cu dubla amputare nu puteau sa participe. Cu toate acestea, nu doar ca a participat, ci a stabilit un nou record mondial pentru proba respectiva.
Incurajata de rezultatele obtinute, Aimee a decis sa concureze la Jocurile Paralimpice din 1996, la Atlanta (forma a Jocurilor Olimpice destinate personalelor cu dizabilitati). Pentru ca a alergat atat de repede la preselectii, organizatorii au inscris-o in cursa cu cei care aveau bratele amputate, fara sa i se spuna. A terminat pe ultimul loc, dar nu a renuntat. La 200 de metri viteza i s-a adeverit cea mai mare frica – proteza i-a alunecat si astfel a pierdut cursa. Asta nu a impiedicat-o insa sa stabileasca un nou record mondial pentru proba de 100 de metri.
In 1997 a fost numita Atletul cu Dizabilitati al Anului in SUA si a primit titlul de Femeia Anului din partea Asociatiei Nationale a Femeilor in Educatie.
Aimee s-a remarcat si la nivel academic. In timp ce studia la facultatea Georgetown a fost selectata in cadrul prestigiosului program de Afaceri Internationale, pentru a face un stagiu de practica la Pentagon. A fost singura fata intre 250 de baieti si cea mai tanara persoana care a fost acceptata. In 1998, cand a absolvit facultatea, avea o dubla specializare: Istorie si Diplomatie.
In 1999, norocul i-a suras si a fost invitata de regretatul designer britanic Alexander McQueen la Londra, pentru a defila pe catwalk, alaturi de modele renumite. Aimee i-a prezentat creatiile purtand doua proteze de lemn superb sculptate, a carora schita a fost realizata de McQueen. Toata lumea a crezut ca era vorba de o pereche lunga de cizme din piele.
Jurnalistii habar nu aveau ca era vorba despre o pereche de proteze de lemn si abia a doua zi dimineata, cand au aflat, stirea a inundat toate tabloidele.
De atunci a mai pozat pentru numeroase reviste, iar in 2002 a debutat in cinematografie, in filmul lui Matthew Barney, „Cremaster 3”, in care a interpretat rolul unei femei- ghepard. Pana in prezent a mai jucat in alte patru filme, dintre care in unul a detinut rolul principal.
Dar Aimee nu s-a multumit doar sa-si depaseasca limitele, ci a incercat, pe cat posibil, sa-i ajute si pe altii sa-si descopere potentialul si talentele, in ciuda obstacolelor. A participat de mai multe ori ca vorbitor motivational la celebrele conferinte internationale TED si este cofondatorul fundatiei HOPE („Helping Others Perform with Excellence”), care ajuta oamenii cu dizabilitati sa participe la competitii sportive.
Aimee a primit numeroase premii pentru activitatea ei, dar si pentru personalitatea ei extraordinara. Printre altele a fost inclusa in topul revistei Esquire de „Femei pe care le iubim” (1998), in „Top 50 cei mai frumosi oameni din lume” al revistei People (1999) si a fost declarata „Una dintre cele mai cool sportive” de revista Sports Illustrated (2001) si „Una dintre cele mai mari femei americane din secolul XX” la o expozitie desfasurata in Dallas.
Motivul pentru care Aimee inspira sute de mii de oameni din intreaga lume nu consta in faptul ca si-a depasit handicapul, ci in faptul ca ea nu se vede, pe sine, ca o persoana cu handicap. In filmuletul de mai jos, pe care va invit calduros sa-l urmariti, Aimee povesteste cum, datorita protezelor poate avea ce inaltime doreste (are 12 perechi si poate alterna intre 5 inaltimi diferite) si cum a ajuns invidiata de o prietena care are ambele picioare perfect functionale.
Credeti-ma ca, dupa ce veti urmari filmuletul respectiv, va veti simti incredibil de inspirate si de puternice. Cand aveti mai mult timp la dispozitie, nu ratati si acest discurs, ceva mai lung (21 de minute) pe care l-a tinut tot in cadrul unei conferinte TED. Cateva dintre lucrurile pe care Aimee le spune in el s-ar putea sa va schimbe perceptia asupra voastra si asupra a ceea ce puteti realiza in viata.