„Din punct de vedere biologic, e bărbat”, au susținut oficialii forului mondial de atletism în fața judecătorilor Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS). Printr-o decizie justificată în 163 de pagini, instanța supremă de la Lausanne i-a aplicat o lovitură dură lui Semenya, nevoită să-și țină sub control hormonii sexuali.
GALERIA FOTO MAI JOS
Mai exact, regula impusă de IAAF prevede faptul că atleta sud-africană sau oricare altă sportivă aflată într-o situație similară să fie supuse unui tratament de reducere a testosteronului și de menținere a acestuia la cote normale. Obligativitatea a fost limitată însă la cursele pe distanțe medii, între 400 de metri și o milă (1600 de metri).
„Sunt tratată ca un porc de guineea uman. Federația internațională a mai făcut experimente medicale pe mine în urma cărora m-am simțit foarte rău. Nu e normal ce se întâmplă, aceste medicamente pot avea consecințe necunoscute asupra sănătății”, a declarat Caster Semenya, amintindu-și de perioada 2011-2015, când a acceptat să-și reducă testosteronul pentru a putea alerga în cursele de femei.
Sexualitatea lui Caster Semenya a stârnit suspiciuni încă din 2009, atunci când atleta avea 18 ani și uimea lumea atletismului, obținând primul său titlu mondial în proba de 800 de metri. Ulterior acestei victorii, sportiva a trecut cu bine un test de determinare a sexului, făcut de federația internațională fără ca ea să fie de acord. „A fost cea mai umilitoare experiență din viața mea”, a mărturisit Semenya.