Nascuta pe 3 august 1962, la Ramnicu Sarat, Mariana Bitang a absolvit Academia de Educatie Fizica si Sport in 1985, iar apoi a lucrat ca profesor-antrenor de gimnastica la Clubul Sportiv Deva, in perioada 1985-1992. Iar din 1992, impreuna cu Octavian Bellu, a inceput sa scrie cate o pagina in istoria gimnasticii. An dupa an, competitie dupa competitie, fetele antrenate de cei doi tehnicieni romani, au urcat pe cele mai inalte trepte ale podiumului, reusind sa obtina performante incredibile.
4 editii ale Jocurilor Olimpice, 12 editii ale Campionatelor Mondiale, 9 editii ale Campionatelor Europene si 164 de medalii cucerite: 69 de aur, 52 de argint si 43 de bronz.
Desi in 2005, cei doi antrenori si-au dat demisia de la conducerea lotului de gimnastica, cinci ani mai tarziu acestia au acceptat sa revina la carma echipei feminine, iar incetul cu incetul tricolorul a aparut din nou pe podiumurile competitiilor internationale.
"Nu pot fara gimnastica", declara Mariana Bitang acum cativa ani. O propozitie banala pentru multi, insa cu o mare insemnatate pentru cea care de care se leaga unele dintre cele mai mari rezultate din sportul romanesc. Iar o dovada mai buna decat declaratia oferita astazi nu exista: "Este o zi ca oricare alta, suntem in competitie acum, cea mai importanta, aaa ca sarbatorirea ramane pentru dupa Olimpiada", a spus aceasta, potrivit mediafax.
Cu o pasiune atipica pentru sport, cu determinare si putere de munca, cu valoare si dorinta de reusita, Mariana Bitang intruchipeaza definita perfecta pentru performanta. O femeie puternica care s-a transformat in mama pentru zecile de fetite care i-au fost alaturi in sala de antrenamente.
Iar pentru a realiza mai bine cat de mult inseamna numele Marianei Bitang in istoria sportului romanesc, aduceti-va aminte de imaginile cu Lavinia Milosovici, Simona Amanar, Maria Olaru, Andreea Raducanu, Catalina Ponor, Oana Ban, Sandra Izbasa si din nou, Catalina Ponor. Imagini care vor ramane pentru totdeauna in memoria romanilor si a lumii intregi.