Aceasta femeie care a fost prim-ministru in Marea Britanie pentru 11 ani, cel mai lung mandat continuu din istoria tarii, a reusit, cu pretul propriei sanatati si, vieti personale, sa castige respect pentru femeile din intreaga lume.
De profesie chimista si avocata, Thatcher si-a dat seama de cand a intrat in Parlament (1959) care sunt ingredientele pentru a crea reactia dorita intr-o lume dominata de barbati. Personalitatea puternica si criticile aduse politicii Partidului Laburist au facut ca ea sa devina intai Secretar de Stat pentru Educatie si Stiinta si apoi presedinta Pardidului Conservator, functie detinuta pentru prima oara de o femeie. Cand partidul a castigat alegerile din 1979, Thatcher a devenit prim-ministru, stabilind o premiera si in acest capitol. O femeie conducea pentru prima oara una din super-puterile mondiale si o facea foarte bine.
Un razboi condus de o femeie
Desi a intrat in istorie ca un politician foarte bun, mandatul ei ca prim-ministru nu i-a adus popularitate, dimpotriva: masurile luate au facut-o sa fie aspru criticata de populatia Marii Britanii. Ea a inchis sau a vandut fabrici de stat, iar somajul a crescut simtitor. Recesiunea ar fi indepartat-o de la putere daca nu ar fi existat Razboiul Malvinelor (1982), conflict in urma caruia Marea Brutanie a redevenit suverana in Insulele Falkland. Aceasta victorie impotriva Argentinei a ajutat-o pe Thatcher sa fie realeasa in 1983.
Cat de singura se simte o femeie puternica
In 2003, cand sotul ei a decedat, Margaret Thatcher i-a adus un omagiu scriind: "Sa fii prim-ministru este o slujba solitara. Intr-un fel, asa si trebuie sa fie: nu poti conduce din multime. Dar cu Denis nu am fost niciodata singura. Am fost cu un om. Cu un sot. Cu un prieten".
Chimist, avocat, politician si... mama
Ca dovada ca intotdeauna ea a stiut sa imbine viata personala cu cea profesionala, in 1953, anul in care s-a specializat in Impozitare, ea a devenit totodata mama: i-a nascut pe gemenii Carol si Mark, singurii copii ai cuplului. Mostenitori ai ambitiei lui Margaret, fiii nu au ramas in anonimat: Carol a devenit jurnalist si personalitate media, iar Mark si-a urmat mama intrand cu succes in politica.
Porecla, mai cunoscuta decat numele
Rusii i-au spus "Doamna de Fier" ca raspuns la un discurs anti-sovietic tinut in 1976, numai unul din momentele in care a dovedit ca are mai mult... sange, decat liderii mondiali care purtau pantaloni.
Finalul unui mandat legendar
Margaret Thatcher si-a dat demisia din functia de prim-ministru in 1990, cand unul din membrii cabinetului ei si-a dat demisia din cauza dezacordurilor dintre ei privind calendarul aderarii la moneda unica europeana. Faptul ca restul policienilor nu ii impartaseau viziunea legata de inceputul unor noi etape in politicile monetare si externe ale tarii si lovitura primita de ministrul demisionar au contribuit la scaderea ei in sondaje si ea a renuntat la functie. Un final la fel de demn ca si intreaga ei cariera politica.