Olena Zelenska, interviu despre familia sa: "De mai bine de o lună, comunic doar telefonic cu soțul meu"


Potrivit CNN, în timp ce președintele s-a concentrat pe lupta militară împotriva forțelor ruse, prima doamnă s-a concentrat pe problemele umanitare și ale copiilor și a depus eforturi pentru a crește gradul de conștientizare globală cu privire la suferința ucrainenilor de rând.


Christiane Amanpour de la CNN a intervievat-o pe Olena Zelenska prin e-mail. Răspunsurile ei au fost traduse din ucraineană și publicate de CNN

Iată o parte din interviu:

Doamnă Zelenska, având în vedere tot ce se întâmplă, cum rezistați dumneavoastră și familia dumneavoastră?

Este ca și cum ai merge pe frânghie: dacă începi să te gândești cum o faci, pierzi timp și echilibru. Deci, pentru a rezista, trebuie doar să mergi înainte și să faci ceea ce faci. La fel, din câte știu eu, fac toți cei din Ucraina.

Mulți dintre cei care au scăpat singuri de pe câmpurile de luptă, care au văzut moartea, spun că principalul leac după experiență este să acționeze, să facă ceva, să fie de ajutor cuiva. Sunt susținută personal de faptul că încerc să îi protejez și să-i susțin pe ceilalți. Responsabilitatea disciplinează.

Când ați devenit prima doamnă, v-ați angajat să faceți din copii un punct central a muncii. Cât de devastator a fost să-i vedeți pe copiii din Ucraina, inclusiv pe ai dumneavoastră, suferind din cauza unui război?

Și așa a fost: copiii și nevoile lor au fost unul dintre principalele domenii ale muncii mele, alături de introducerea de drepturi egale pentru toți cetățenii. Înainte de război am lansat o reformă a alimentației școlare, pregătindu-ne timp de mai mulți ani pentru a  face mâncarea mai gustoasă și sănătoasă în același timp pentru ca cei mici să se îmbolnăvească mai puțin.

Cum mă simt acum, întrebi? Simt că am fost aruncați cu ani și decenii în urmă.

Acum nu vorbim despre mâncare sanatoasă, ci despre mâncare in general. Este vorba despre supraviețuirea copiilor noștri! Nu mai discutăm, ca înainte care este cel mai bun echipament pentru școli, în schimb] educația pentru milioane de copii este pusă sub semnul întrebării.

Nu putem vorbi despre un stil de viață sănătos pentru copii – obiectivul numărul unu este să-i salvăm.

Jumătate dintre copiii noștri au fost forțați să plece în străinătate; mii au fost răniți fizic și psihologic. Pe 23 februarie, cu o zi înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, erau studenți europeni obișnuiți, cu program și cu planuri de sărbători.

Imaginează-ți că ai construit și renovat o casă și doar ai pus flori pe pervaz; iar acum este distrusă, iar pe ruină trebuie să aprinzi un foc ca să te încălzești. Așa s-a întâmplat cu politicile copiilor noștri și cu fiecare familie în general(...).

Ați reușit să vă vedeți soțul de când a început conflictul?

Volodymyr și echipa sa locuiesc de fapt în biroul președintelui. Din cauza pericolului, ne-a fost interzis mie și copiilor mei să rămânem acolo. Așadar, de mai bine de o lună comunicăm doar telefonic.

Întreaga lume a fost inspirată de conducerea soțului tău în timpul războiului din Ucraina. V-ați căsătorit cu el în 2003 și îl cunoașteți de când erați amândoi la universitate. Ai știut mereu că are asta în el?

Întotdeauna am știut că el așa a fost și va fi un sprijin de încredere pentru mine. Apoi a devenit un tată minunat și un sprijin pentru familia noastră. Și acum a arătat aceleași trăsături.

El nu s-a schimbat. Doar că mai mulți oameni l-au văzut prin ochii mei.

Ai o fiică de 17 ani, Sasha, și un fiu de 9 ani, Kyrylo. Cum le-ați explicat războiul? Ei stau cu tine?

Din fericire, copiii sunt cu mine. Și, după cum am spus, când există cineva de care să ai grijă, ești foarte disciplinat. Apropo, acest lucru se aplică și copiilor înșiși -- aceștia au crescut dramatic în această perioadă și, de asemenea, se simt responsabili unul pentru celălalt și pentru cei din jurul lor.

Nu trebuia explicat nimic în mod specific. Vorbim doar despre tot ce se întâmplă.(...)

Vezi și VIDEO:

  • Olena Zelenska, interviu despre familia sa: De mai bine de o lună, comunic doar telefonic cu soțul meu

related posts

Modifică setările cookies