(P) 7 lucruri pe care nu ți le spune nimeni când lucrezi în contabilitate


Contabilitatea este un domeniu complex fără de care nu poate funcționa corect sectorul economic. În cadrul oricărei societăți, contabilul reprezintă axul central în jurul căruia gravitează afacerea.

Tag-uri:

Acesta dirijează și armonizează resursele companiei, fiind o persoană de bază pentru performanța financiară a întregului business. Profesia de contabil nu este una ușoară, chiar dacă presupune multiple avantaje și un mediu de lucru stabil, cu numeroase oportunități de dezvoltare. Pentru un adevărat profesionist, competența este cea care primează, așa că are datoria de a-și menține cunoștințele la nivelul cerut ca să poată oferi întotdeauna servicii profesionale de calitate. Însă, fiind vorba de un domeniu complex și solicitant, există și aspecte mai puțin cunoscute în ceea ce privește meseria de contabil. Iată câteva lucruri pe care nu ți le spune nimeni atunci când lucrezi în acest domeniu.

1. Este întotdeauna nevoie să lucrezi peste program

Fie că este vorba despre închiderea de lună, de trimestru sau an, acest lucru presupune un volum mult mai mare de lucru decât în mod obișnuit. Cu siguranță, pentru departamentul de contabilitate asta se traduce în ore suplimentare. De altfel, în această meserie este puțin probabil să ai un program fix, deoarece mereu sunt plăți de făcut chiar și aproape de finalul zilei, acte de semnat, facturi urgente de achitat sau de înregistrat.

2. Contabilitatea nu înseamnă doar muncă de birou

Cu toate că în ultimii ani foarte multe dintre declarațiile obligatorii se pot depune și online, încă există și documente pe care trebuie să le prezinți în format fizic la instituțiile abilitate. Prin urmare, pe lângă munca de la birou vei avea de făcut vizite și la finanțe, la băncile cu care colaborează compania, Registrul Comerțului sau Inspecția Muncii.

3. Trebuie să înveți un anumit limbaj de comunicare

Atunci când lucrezi în contabilitate am putea spune că trebuie să înveți o  nouă limbă. Ca să performezi în acest domeniu e important să cunoști o mulțime de termeni economici. Poate că, în mod normal, nu te-ar interesa să afli ce înseamnă “acumulare de capital”, “ajustare de valoare” sau “amortisment”, însă în rolul de contabil este absolut necesar să știi înțelesul unor astfel de cuvinte. Pe lângă termenii uzuali ce țin de contabilitate și partea financiar-bancară, trebuie să fii în permanență la curent și cu cotațiile monedelor străine. Pe cursvalutar.ro vei găsi întotdeauna informații utile pentru tranzacțiile efective de schimb valutar sau înregistrări contabile.

4. Termenele limită nu sunt negociabile

În meseria de contabil trebuie să ai mare grijă la termenele limită, în special la depunerea declarațiilor pentru că “până la data de...” nu înseamnă că mai poți depăși cu câteva zile limita impusă. Întârzierile la obligațiile de declarare prevăzute de lege pot conduce la sancțiuni considerabile.

5. Este nevoie să fii la zi cu informația

Munca în contabilitate presupune mai mult decât cunoștințele de bază. O mare provocare a acestui domeniu este adaptarea la schimbare. În permanență au loc schimbări legislative, astfel că trebuie să te documentezi în domenii precum drept comercial, fiscalitate, legislația societăților comerciale sau resurse umane.

6. Trebuie să ții pasul cu globalizarea

Majoritatea afacerilor trec granițele și asta înseamnă că trebuie să cunoști, să înțelegi și să respecți regulile contabile din mai multe țări. Prevederile diferă de la un sistem financiar la altul și, la fel ca și la noi, se schimbă în permanență. Practic, trebuie să ții pasul cu globalizarea și să fii la curent cu toate noutățile de peste hotare.

7. Greșelile se pot corecta

Știm cu toții că logica matematică și economică nu lasă loc de erori sau interpretări. Totuși, dacă greșești ceva în contabilitate există și modalități prin care poți repara asta. În cazul unor înregistrări eronate, acestea se pot storna. La fel ca în fiecare domeniu și în contabilitate se pot corecta lucrurile, dar este indicat să nu te bazezi prea mult pe asta deoarece pot fi și situații care să se finalizeze cu amenzi.

 Contabilitatea presupune o serie de activități minuțioase pentru că este cel mai important departament al unei instituții sau societăți comerciale. Performanța financiară se bazează pe înregistrări, operațiuni, documente și rezultate corecte, de aceea munca personalului angajat în acest domeniu este extrem de solicitantă. Cu siguranță sunt nenumărate aspecte ce vor fi descoperite pe parcursul practicării acestei profesii, însă un contabil bine pregătit va găsi tot timpul soluții pentru orice problemă identificată. 

related posts

Modifică setările cookies