Antioxidanții sunt substanțe chimice care pot împiedica sau chiar opri oxidarea. Cu ajutorul lor putem să încetinim procesul de îmbătrânire și chiar să prevenim dezvoltarea anumitor afecțiuni, cauzate de efectele negative ale radicalilor liberi.
Antioxidanții naturali pot fi de trei feluri: vitamine, carotenoizi și compuși fenolici. Ei se găsesc în fructe sau legume și trebuie consumați din belșug, pentru a-ți păstra frumusețea și sănătatea. Iată care sunt cei mai întâlniți antioxidanți și în ce alimente îi poți găsi:
1. Glutaționul - cel mai puternic antioxidant
Glutaționul este antioxidantul cel mai important produs de corpul uman. Reprezintă o combinație din trei aminoacizi și are proprietăți de neînlocuit: protejează celulele, țesuturile și organele corpului și le menține tinere. Glutationul este cunoscut și pentru proprietățile sale detoxifiante - are un efect chelator asupra organismului (înlătură reziduurile de metale grele, precum plumb, mercur sau aluminiu). În același timp, protejează ficatul de efectele nocive ale consumului de alcool. Despre acest antioxidant se spune și că întărește sistemul imunitar, protejează ochii și previne afecțiuni neurologice degenerative, precum Alzheimer-ul.
Pentru ca organismul tău să producă o cantitate suficientă de glutațion, este bine să consumi vitamina B, magneziu, seleniu și zinc.
2. Vitamina C - cel mai puternic antioxidant solubil în apă
Acidul ascorbic sau vitamina C se găsește în plasma din sânge. Deoarece este solubil în apă, capturează radicalii liberi de la nivelul intracelular, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanți care luptă cu procesul de îmbătrânire a corpului. Organismul uman nu produce vitamina C, astfel că trebuie să o obții din dieta zilnică. Încearcă să consumi cât mai multe citrice, legume, verdețuri. Dacă nu mănânci suficiente alimente care conțin vitamina C, poți lua un supliment cu 500 mg de vitamina C în fiecare zi. Este indicat să nu iei aceste suplimente seara, pentru că induc o stare de hiperactivitate.
3. Resveratrolul - oprește procesul inflamator
Resveratrolul este un compus fenolic despre care unii specialiști spun că are un efect mult mai puternic decât vitaminele E, C sau betacarotenul. Are o acțiune importantă împotriva procesului inflamator din corp, combate ateroscleroza și previne cancerul. Cea mai bună sursă de resveratrol sunt strugurii, alunele, afinele.
4. Licopenul luptă cu tumorile
Cel mai eficient antioxidant din categoria carotenoizilor este licopenul, un pigment roșu care se găsește mai ales în roșii. Este important să consumi cât mai multe roșii, pentru că organismul nostru nu sintetizează acest antioxidant. Pe lângă acțiunea sa antioxidantă, licopenul previne îmbătrânirea celulară, afecțiunile vasculare și tumorile și protejează pielea de acțiunea razelor ultraviolete. Este recomandat să iei suplimente cu licopen înainte de expunerea la soare.
5. Coenzima Q10 - cel mai eficient antioxidant anti-aging
Această coenzimă joacă un rol important în reglarea metabolismului celular și inhibă oxidarea lipidică. Nivelurile scăzute de coenzima Q10 din organism sunt asociate cu boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson. De aceea, este bine să iei suplimente care conțin această substanță. O poți regăsi și în alimente precum carne, pește, uleiuri de semințe și spanac. Se absoarbe mai ușor dacă iei mese bogate în grăsimi și funcționează mai eficient atunci când este combinată cu vitaminele B și C.
Încearcă să incluzi în dieta ta cât mai multe dintre alimentele care conțin antioxidanți, pentru a-i asigura organismului o rezervă bogată. Dacă nu reușești să faci acest lucru, nu uita că există pe piață multe variante de suplimente naturale cu acești antioxidanți, care de cele mai multe ori au concentrații mult mai mari decât cele regăsite în alimente. Consultă-te cu medicul tău înainte de a lua orice supliment, chiar și dacă este numai pe bază de plante.