Când vine vorba de starea noastră de sănătate, puțini se gândesc la acest detaliu, la locul de muncă, în timp ce stăm la calculator și suntem preocupați să rezolvăm task-uri ce nu pot fi amânate, ori când suntem la un meeting.
Chiar dacă mulți dintre noi se implică 100% în tot ceea ce fac și au obiceiul de a pune job-ul mai presus de orice, sănătatea noastră ar trebui să fie un subiect prioritar.
De exemplu, una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă majoritatea angajaților este deshidratarea. Pentru a face față stresului, unii consumă în cantități mari cafea și alte băuturi energizante. Însă, acestea fac mai mult rău decât bine, pentru că au un efect diuretic – lucru ce duce la deshidratarea organismului.
Iată ce înseamnă acest lucru și cum poți evita deshidratarea la locul de muncă:
Deshidratarea: Ucigașul tăcut
Când vine vorba de sănătatea noastră, știm cu toții că ar trebui să bem o cantitate adecvată de lichide în fiecare zi – mai exact minimum doi litri de apă. De ce? Pentru că 60% din corpul nostru este format din apă, iar creierul uman este compus din 75% apă.
Principala problemă, atunci când vine vorba de deshidratare, este aceea că nu simți întotdeauna efectele ei, așa cum se întâmplă în cazul altor probleme de sănătate. Tocmai de aceea, este important să ne hidratăm.
Apa este vitală pentru articulațiile și ochii noștri, ne menține pielea sănătoasă, facilitează o digestie sănătoasă, elimină toxinele, optimizează energia produsă prin celulele noastre și nu numai.
Cu alte cuvinte, dacă simți că te doare capul și ai o ușoară stare de amețeală, este posibil ca aceste simptome să-ți arate că suferi de deshidratare. Pentru a evita deshidratarea la locul de muncă, ideal este să ai în permanență un pahar, ori o sticlă cu apă pe birou.
Produse indispensabile atât pentru locul de muncă, cât și pentru casă sunt dozatoarele de apă. De ce? Pentru că te ajută să nu uiți să te hidratezi. Dacă ești în căutarea unor astfel de aparate, încearcă dozatoarele de apă de la lafantana.ro. Datorită lor, vei cheltui, pe termen lung, mult mai puțini bani pe apă decât în cazul în care alegi să cumperi zilnic apă îmbuteliată.
Cum afectează deshidratarea productivitatea
De cele mai multe ori nu suntem conștienți de beneficiile consumului de apă – și cât de importantă este ea pentru ca noi să fim în cea mai bună formă. Drept urmare, adesea neglijăm acest aspect.
Când avem probleme de sănătate, precum oboseala severă, dureri de cap, creșterea în greutate, hipertensiunea arterială ridicată sau complicațiile renale, primul nostru gând nu este acela că nu bem suficientă apă. Adevărul este că deshidratarea ne sabotează și la locul de muncă. Din cauza ei nu mai suntem productivi și nu ne putem concentra la job.
Semnele deshidratării
Nu ne dăm întotdeauna seama cât de multe lichide pierdem pe parcursul zilei și cât de important este să consumăm apă.
Simptomele deshidratării debutează cu senzația accentuată de sete și progresează cu alte manifestări. Acestea includ:
- pierderea apetitului alimentar;
- piele uscată;
- oboseală;
- frisoane;
- amețeală;
- constipație.
Deshidratarea severă ar putea include simptome precum:
- iritabilitate;
- stări de confuzie, sete accentuată;
- puls mărit;
- dureri de cap.
Pentru a evita deshidratarea, ideal este să consumi minimum doi litri de apă pe zi. Dat fiind faptul că în timpul deshidratării organismul uman pierde din putere și din energie, acesta este predispus la contactarea oricărui virus, ori afecțiune mai gravă.
Pentru a avea o stare de sănătate bună și a evita un dezechilibru general al organismului, nu uita să te hidratezi corespunzător!