Sunt și cazuri în care apar dureri, acestea putând fi resimțite la fiecare pas. Nu uitați de faptul că nu trebuie să renunțați la purtarea pantofilor preferați, ci doar să acordați mai multă atenție îngrijirii picioarelor dumneavoastră. Simptomul de picioare umflate este destul de des întâlnit, la cei mai mulți dintre oameni, specialiștii fiind de părere că nu este vorba despre o boală în sine.
În majoritatea cazurilor nu există motive reale de ingrijorare atunci când gleznele sau picioarele se umflă, pentru ca poate fi o consecință a faptului că ați mers prea mult sau ca ați stat prea mult timp în același loc. În situația în care gleznele și picioarele rămân umflate pentru mai multă vreme, și dacă mai apar și alte simptome, poate să fie vorba despre probleme grave de sănătate. Picioarele umflate, chiar dacă nu sunt însoțite de durere, pot prezenta vânătăi, amorțeala, rigiditate, roșeața, mâncărime sau sensibilitate. Picioare umflate pot să apară în special la femei, dar și la bărbați, indiferent de vârsta.
Remedii la îndemână pentru a rezolva problema picioarelor umflate vara
Picioarele pot să se umfle din cauza unor probleme la nivelul sistemului osos și al articulațiilor, din cauza greutății corporale excesive, a hipertensiunii sau a problemelor sistemului cardiovascular. Picioarele și gleznele pot să se umfle și în cazul unei entorse, a inflamației tendonului lui Ahile, în situația persoanelor cu osteoartrită ori a femeilor însărcinate. De asemenea picioarele umflate apar și ca o consecință a sindromului premenstrual sau a trombozei venoase.
Pentru a reduce edemele de la nivelul gleznei și pentru a ameliora senzația de picioare grele și obosite, puteți folosi ciorapi de compresie pana la genunchi. Acești ciorapi medicinali sunt folosiți pentru a trata varicele ușoare precum și afecțiuni venoase, fiind eficienți și pentru a preveni tromboza și embolia. Ciorapii de compresie până la genunchi au cusături plate pentru un plus de confort și durabilitate, întăritura la nivelul călcâiului, fiind confecționați cu tehnologie avansată și țesături moi din microfibră.
Dacă umflarea picioarelor nu este severă, de cele mai multe ori dispare de la sine - în special atunci când ridicați membrul afectat deasupra nivelului inimii. Cazurile mai serioase pot fi tratate cu medicamente diuretice, care favorizează eliminarea lichidului în exces sub formă de urină. Administrarea acestor medicamente se face doar la recomandarea medicului, luând în calcul istoricul dumneavoastră medical.
Remedii naturiste pentru picioare umflate
Aveți la îndemână câteva remedii naturiste care vă pot fi de ajutor atunci cand vi se umflă picioarele, ca de exemplu sarea Epsom, suplimentele de magneziu sau ghimbirul.
Pentru a diminua durerile care sunt asociate umflăturilor, specialiștii recomandă să stați cu picioarele într-un recipient cu apă rece și cu sare Epsom timp de aproximativ 15 – 20 de minute. În situaȚia pacienȚilor cu neuropatie diabetică se recomandă verificarea apei în prealabil, pentru a nu expune membrele inferioare la temperatura extremă. Înainte de a adăuga suplimente de magneziu dietei zilnice consultați medicul, pentru că nu ar trebui folosite dacă suferiți de afecțiuni cardiace sau renale. Ghimbirul favorizează diluarea sodiului, unul dintre principalii factori care cauzează umflarea picioarelor, fiind un bun diuretic natural.
Masaj pentru picioare umflate
Un alt remediu eficient pentru picioare umflate îl constituie masajul. Datorită presiunii exercitate pe zona afectată, musculatura se relaxează, iar circulația se imbunătățește. Masajul are și rolul de a favoriza scurgerea lichidului în exces, reducând astfel edemul.
Pentru a reduce edemul, specialiștii recomandă masajul manual de drenaj limfatic. Acest tip de masaj stimulează detoxifierea organismului, precum și circulația sângelui și mișcarea fluidelor. În situația în care umflarea picioarelor se manifestă la femeile insărcinate, trebuie consultat un terapeut care să fie specializat în masaj prenatal.
Alimentația recomandată pentru picioare umflate
Persoanele afectate de umflarea picioarelor ar trebui să includă în dieta lor anumite alimente, care s-au dovedit eficiente în ameliorarea simptomelor, ca de exemplu cele cu un conținut bogat de grăsimi sănătoase, fier și vitamina B, potasiu și vitamina C.
Vitamina B poate fi asimilată din spanac, cereale integrale sau carne roșie, fierul din legume verzi, iar grăsimile sănătoase din uleiul de cocos sau de măsline, din ulei de palmier sau chiar și din unt. Bananele sunt bogate în conținutul de potasiu, iar vitamina C se poate asimila din legume și fructe.
Persoanele cărora nu li se administrează medicamente diuretice pot să reducă umflarea picioarelor printr-un consum crescut de legume și fructe diuretice. Printre alimentele recomandate se numără dovleacul, fasolea verde, patrunjelul, ananasul, prazul, usturoiul, sparanghelul, sfecla și strugurii.
Importanța mișcării și a stilului de viață sănătos în prevenirea umflării picioarelor
Atunci când suntem în mișcare și folosim mușchii picioarelor, favorizăm pomparea lichidului în exces către inimă, ceea ce ajută la reducerea umflării membrelor inferioare. Persoanele care sunt mai active din punct de vedere fizic pot sa folosească greutăți ușoare pentru exerciții și să respecte un program de mers pe jos în vederea diminuării retenției de apă. De asemenea, atunci când frecvența cardiacă este crescută, circulația sângelui în picioare este mai mare și astfel lichidul poate fi eliminat eficient.
Pentru a preveni umflarea picioarelor este important să aveți grijă la postura corpului atunci când stați în repaus, să purtați încălțăminte și îmbrăcăminte care să nu mențină presiune asupra membrelor. Consumați mai puțină sare și beți mai multă apă (ideal cu lămâie). Pentru a reduce umflarea picioarelor, specialiștii pot apela și la ședințe de acupunctură ori de hidroterapie.