Sfaturi de „self-care“ prin care să descoperi cea mai bună versiune a ta


Conceptul de „self-care“ s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, în parte și datorită rețelelor sociale. În 2018, acest termen a depășit „mindfulness“, odată cu cele peste 8,6 milioane de postări pe Instagram cu acest hashtag.

Tag-uri:

Îngrijirea de sine, varianta românească a cuvântului „self-care“, presupune mai mult decât a te preocupa de tine însăți. Este vorba și despre alegerile pe care le faci și felul în care reușești să îți manageriezi timpul și să descoperi noi obiceiuri, care să te ajute să-ți schimbi dispoziția în bine.

Fie că este vorba despre cele opt ore de somn din fiecare noapte, de care te hotărăști că ai nevoie, fie că acorzi o mai mare atenție felului în care arăți și decizi să urmezi un curs de make-up, pentru a învăța cum să folosești pensulele de machiaj, cum să te dai corect cu mascara sau ce ruj să alegi pentru diferite evenimente - oricare acțiune pe care o iei în favoarea ta contribuie la bunăstarea personală și este ceea ce presupune și conceptul de „self-care“.

Cercetările arată că atunci când acordăm o mai mare atenție îngrijirii de sine suntem mai încrezători, creativi și productivi. De asemenea, luăm decizii mai bune, construim relații mai puternice și comunicăm mai eficient. 

Iată câteva trucuri „self-care“ pentru a începe să faci o prioritate din persoana ta.

Plantează o floare

Datorită acestei activități, vei respira un aer mai curat, dar vei avea și o dispoziție mai bună, plantele îndepărtând toxinele din mediu. Potrivit unui studiu din 2015, interacțiunea activă cu plantele de interior suprimă activitatea sistemului nervos și reduce tensiunea arterială, ceea ce va duce la o stare de calm. Este important să găsești activități care să te scoată din rutina zilnică și să te ajute să descoperi că nu totul ține de muncă.

Citește o poveste în fiecare dimineață

Cercetările din ultimii ani au evidențiat faptul că știrile cauzează stres, motiv pentru care mulți oameni nu mai reușesc să adoarmă. La fel se întâmplă și în cazul noutăților de pe rețelele sociale. Astfel, pentru a evita să te încarci negativ încă de la primele ore, înlocuiește ziarul de dimineață sau feed-ul de Facebook cu o carte bună.

Învață să spui „nu“

Cel mai adesea, stresul este cauzat de faptul că avem prea multe de făcut și prea puțin timp să le facem. Drept urmare, pentru a avea mai multă grijă de persoana ta, este important să îți manageriezi timpul mai eficient. Redu volumul de muncă, prioritizează lucruri pe care trebuie să le faci și învață să spui „nu“ mai des.

Meditează timp de cinci minute

Cercetările au arătat că meditația anulează efectele negative ale stresului din celulele noastre. Fă-ți timp cinci minute în fiecare zi să închizi ochii, să tragi adânc aer în piept și să eliberezi tensiunea din corpul tău. 

Fă ceva frumos pentru altcineva

Ține ușa deschisă pentru vecinul morocănos, ridică ambalajul de ciocolată de pe jos și pune-l într-un coș de gunoi, cumpără ceva de mâncare pentru un om al străzii, zâmbește-i unui necunoscut. Toate aceste mici gesturi stimulează buna dispoziție, nu numai pentru cel ce le face, dar și pentru cei cărora le sunt adresate.

Pe lângă toate aceste lucruri pe care poți să le faci zilnic, astfel încât starea ta de bine să se îmbunătățească, încearcă, de asemenea, ca din când în când, să mergi într-o vacanță, pentru că munca permanentă cauzează stres, care este dăunător sănătății. Dacă nu ai bani suficienți pentru a merge într-o vacanță, pur și simplu ia o pauză și fă, măcar pentru un weekend, doar lucrurile care îți plac.

Sursă foto: Antonio Guillem/  Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies