Este vorba de fotografia unei fete afgane, Sharbat Gula, orfană, care a devenit un simbol al refugiaților în momentul în care a apărut, un an mai târziu, pe coperta revistei National Geographic.
De altfel imaginea este considerată una dintre cele mai bune fotografii ale secolului XX.
La acel moment, nu se știau prea multe despre fetița de 12 ani, care și-a continuat viața printre refugiați, încercând să scape de războiul din țara ei, Afganistan.
Autorul fotografiei a regăsit-o, aproape din întâmplare, pe Sharbat Gula. În timpul unei călătorii în zonă, în 2002 Steve McCurry a reîntâlnit-o pe fata cu privire hipnozitantă. Nu mai era o fetiță. Privirea ei era tristă, rezultatul unei vieți distruse de război și de taberele de refugiați.
Cu patru copii (unul mort de mic), aceasta se chinuia să supraviețuiască într-un sat din Afganistan.
Sharbat s-a măritat la doar un an de la footgrafia legendară, la vârsta de 13 ani, cu un brutar local, iar în 1992 cei doi s-au întors în Afganistan.
Până la întâlnirea din 2002 cu fotograful, Sharbat n-a știu că imaginea sa a făcut înconjurul lumii. Fotograful i-a confirmat identitatea grației unui program al FBI-ului de recunoaștere facială, care a comparat irisul ochilor din cele două fotografii.
În 2016, Sharbat a ajuns iar pe prima pagină a ziarelor, când a fost reținută la graniță, încercând să părăsească țara, cu ajutorul unor acte de identitate false. Aceasta a fost ținută în închisoare timp de 15 zile, apoi deportată în Afganistan. În pușcărie, a făcut hepatită C, o boală care a provocat moartea fiicei sale și a soțului.
Fotograful s-a luptat pentru drepturile ei, apoi chiar președintele țării, Ashraf Ghani, i-a oferit o casă pentru ea și copiii ei, promițându-i accesul celor mici la educație.
Acum, cinci ani mai târziu, talibanii controlează iar Kabul și întreaga țară. Sharbat Gula încă este în Afganistan.
Foto: Profimediaimages.ro