Desi are doar 18 ani, Yusra reprezinta o poveste in sine, iar participarea de la Rio nu face decat sa mai adauge o pagina fericita in cartea vietii.
Cea mai lunga noapte
In urma cu 11 luni, Yusra si sora ei au hotarat sa scape de cosmarul din Siria si s-au urcat intr-o barca impreuna cu alti 18 refugiati pentru a trece din Turcia in Grecia, pe timpul noptii. Motorul ambarcatiunii s-a stricat, iar ce a urmat pentru naufragiati reprezinta o adevarata lectie de viata.
"Eram patru care stiam sa inotam. Trei ore si jumatate ne-am luptat in apa care era extrem de rece. Mi-am spus ca sunt o intatoare si ca acum asta trebuie sa fac, sa inot", a povestit adolescenta intr-un interviu pentru Teen Vogue.
Asa au ajuns patru tineri sa impinga o barca, in conditii incredibile, reusind sa salveze viata tuturor. Au urmat 29 de zile in care Yusra a trecut prin Macedonia, Serbia, Ungaria, Austria cu autobuzul, trenul si pe jos, intreaga aventura incheindu-se in Germania.
Nu a renuntat la visul ei
Ajunsa intr-o tabara de refugiati din Berlin, surorile Mardini au cerut acces la o piscina pentru a putea inota. Dupa cateva zile, antrenorul de la complexul Wasserfreunde Spandau 04, Sven Spannerkrebs, a remarcat potenatialul tinerei, iar cei doi au inceput pregatirea cu gandul la Jocurile Olimpice din 2020.
Dar destinul avea pregatit altceva pentru intotatoarea din Siria. La inceputul anului, Comitetul International Olimpic a anuntat ca formeaza o delegatie olimpica a refugiatilor, iar Yusra a fost inclusa, urmand sa participe la doua probe - 100 m liber si 100 m fluture.
"Vrem sa va multumim celor care ne-ati sustinut si care ne-ati oferit sansa sa fim aici si sa ne urmam visele. Sa ne dati speranta si sa ne aratati ca inca suntem oameni. Nu doar refugiati", a declarat sirianca.
Asa a inceput tot
Yusra a invatat sa inoate la varsta de trei ani, sustinuta si incurajata de tatal ei care era antrenor. "M-a pus in apa si asta a fost", a marturisit Mardini, care pana la urma a ajuns sa faca parte din echipa nationala de inot si sa primeasca sprijin de la Comitetul Olimpic Sirian.
In 2011, cand situatia din tara a explodat, Yusra si-a dat seama ca viitorul sau nu va fi asa cum si-l imaginase. "Nu mai puteam sa mergem pe unde vreme. Mama ma suna si-mi spunea sa ma intorc acasa", a explicat pentru New York Times.
"Nu vorbeam despre razboi. Era plictisitor. Ne ziceam ca daca e sa murim, oricum se va intampla. Asa ca voiam sa-mi traiesc viata. Sa-mi vad prietenii!", a continuat aceasta.
Sperantele de la Rio
Sa castige o medalie este aproape imposibil. Prezenta in Brazilia reprezinta o victorie pe care vrea sa o savureze la maxim si sa o transforme intr-o poveste care sa inspire: "In materie de performanta sportiva, imi doresc sa realizez cei mai buni timpi din cariera", a declarat tanara care isi doreste sa-l intalneasca pe Michael Phelps, idolul din copilarie.
Cat despre atentia de care a avut parte in ultima perioada: "Vreau sa ajut si alti refugiati. Sper sa ma intorc in Siria si sa le povestesc si lor despre tot ce mi s-a intamplat in ultimele luni. Imi amintesc tot, dar asta ma motiveaza. Sa stau intr-un colt si sa plang, nu e pentru mine. Vreau sa-mi continui studiile, pentru ca imi doresc sa ajung pilot, acesta este visul meu."
"Nu renunta si ai incredere in tine. Poti face mai mult decat iti imaginezi"
Echipa olimpica a refugiatilor este formata din 10 sportivi: 5 alergatori din Sudanul de Sud care se antreneaza in Kenya - Yiech Pur Biel (800 m), James Nyang Chiengjiek (400 m), Anjelina Nadai Lohalith (1,500 m), Rose Nathike Lokonyen (800 m), Paulo Amotun Lokoro (1,500 m), un maratonist din Etiopia, Yonas Kinde, care traieste in Luxemburg, inotatorii Rami Anis si Yusra Mardini, din Siria si doi judoka din Congo, Popole Misenga si Yolande Bukasa Mabika.