Primul indiciu ne este oferit de situația din China, țară care a depășit faza critică și în care numărul divorțurilor e în plină expansiune, avocații vorbind deja de un „spor” de 25 la sută în acest domeniu.
De asemenea, în SUA și în Marea Britanie sunt așteptate evoluții similare pe fondul carantinei în care a intrat populația. Rick Jones, un avocat american din Seattle specializat pe dreptul familiei, a oferit și câteva motive.
„În majoritatea familiilor existau până în prezent roluri bine definite, legate de obligațiile de serviciu ale ambilor părinți și, în același timp, de mersul copiilor la școală. Dintr-o dată, aceste roluri nu mai există, ceea ce va aduna multă tensiune emoțională”, a spus acesta.
Pierderea unor locuri de muncă, precum și diminuarea veniturilor, e un alt factor de stres care poate duce, inevitabil, spre divorț. „Nimeni nu-și imagina că va ajunge peste noapte să nu mai aibă forță financiară sau să fie nevoit să-și întrețină partenerul de viață”, a punctat același Jones.
Nu în cele din urmă, e de luat în calcul și latura de natură sexuală a crizei pe care o traversăm. Astfel, spaniolul Antonio Bolinches, vicepreședinte al Societății Catalane de Sexologie, vorbește despre o lipsă de încredere în ceea ce privește contactul fizic, cu excepția poate a cuplurilor mai tinere (sub 30 de ani).
„În situații critice, tot ce contează e sănătatea și păstrarea calității vieții. Probabil că mulți ar accepta pe loc să stea un an fără sex, dacă acest lucru le-ar garanta imunizarea de Covid-19”, a precizat specialistul iberic, subliniind că lipsa activității sexuale a fost și va fi un motiv de divorț demn de luat în seamă. Per total, Bolinches a declarat că se așteaptă la o creștere de cel puțin 20 la sută a divorțurilor legate de felul în care perechile care locuiesc împreună vor gestiona criza pe perioada stării de urgență.