La nivel mondial exista intre 120-200 de milioane de persoane care sufera de aceasta boala, ceea ce reprezinta aproximativ 3% din populatia de pe glob, conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatătii (OMS).
Depresia, una dintre cauzele suicidului
Sinuciderea, catalogata ca act de curaj, lasitate, slabiciune, pacat capital sau nebunie, este un fenomen extrem de complex, influentat atat de factori psihologici, biologici cat si sociali. Depresia este catalogata drept a treia cauza de sinucidere in randul persoanelor de orice varsta.
Depresia impiedica persoana sa mai simta succesul, bucuria sau relaxarea. Individul devine excesiv de exigent cu sine si ajunge sa se autoanalizeze cu multa severitate, ajungand pana la intransigenta. Specifice în cazul depresiei, pe lângă sentimentele de inutilitate si culpabilitate, sunt gandurile irationale care amplifica suferinta si imping catre suicid. Tot ce este negativ sau mai dificil in viata individului este amplificat, in comparatie cu tot ceea ce este bun. In aceste conditii, individul nu mai poate gandi pentru el însusi, depresia fiind cea care preia controlul si „gandeste” pentru el.
Alti factori care determina sucidul
Printre cauzele care determină suicidul, altele decat depresia, medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu enumera cauzele de natura genetica: “Genetica psihiatrica a suicidului este un fapt, care a inceput, inca din anii 80 cu o lucrare a lui Mary Asprey, care demonstra o concentratie mai scazuta a unui metabolit in lichidul cefalorahidian a celor morti prin suicid versus cei morti prin alte cauze si a continuat prin studii care in prezent sunt absolut fantastice, despre cum difera creierul unui suicidar de creierul unei persoane cu, sa zicem exact aceeasi boală psihica, dar care a murit de alte cauze”.
Evenimentele din primii ani de viata ai unui individ reprezintă un alt factor care poate cauza o oarecare înclinaţie spre suicid. Traumele fizice, psihice sau sexuale pe care le resimt multe persoane, in special femeile si copiii, sau conditiile socio-economice adverse pot fi o sursa a acestui tip de comportament. „In Romania fiecare a doua femeie sufera de violenta domestica, fiecare a treia femeie sufera de agresiune sexuala si fiecare al patrulea copil sufera de una dintre cele doua”, declara medicul specialist psihiatru Gabriel Diaconu.
Comportamentul suicidar este determinat si de lipsa de informatii existente in mass-media cu privire la cauzele, efectele si implicatiile lui, dupa cum sustine Gabriel Diaconu: „Este nevoie de o mai buna informare a populatiei cu privire la această problema, pentru ca aceasta sa constientizeze ca suicidul este o boala propriu-zisă, care netratata la timp, poate cauza gesturi ireversibile”.
Ce putem face sa prevenim aparitia depresiei sau chiar a suicidului?
Depresia nu trebuie confundata cu o dispozitie proasta pasagera. Tratamentul pentru depresie consta in terapie psihologica si antidepresive ori o combinatie intre cele doua. Alegerea tratamentului depinde de diagnosticul pacientului si de gravitatea simptomelor.
Anual, tari din intreaga lume, intreprind activitati si campanii de preventie a suicidului ori a depresiei. In Romania, o platforma complexa online, www.depresiv.ro, a fost infiintata recent, special ca un mijloc de sprijin si informare pentru cei care s-au confruntat de-a lungul vietii cu o tulburare de dispozitie sau au in familie persoane care trec prin astfel de episoade.
Pe 10 septembire, de Ziua Mondiala de Preventie a Suicidului, platforma www.depresiv.ro a organizat evenimentul „Sustine lupta pentru VIATA”, care a avut ca scop tragerea unui semnal de alarma asupra nevoii de a constientiza ca suicidul a devenit o problema de sanatate publica care nu mai poate fi tratata cu indiferenta.