Reguli de baza pentru o dieta sanatoasa si echilibrata


Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne invata cateva reguli de baza pe care ar trebui sa le respectam in dieta noastra zilnica. Printre acestea, ar trebui sa stim ca fructele se mananca numai pe stomacul gol, ca salatele de legume trebuie consumate cu o jumatate de ora inainte de masa sau ca nu ar trebui sa mancam alimentele foarte calde sau foarte reci.


Gheorghe Mencinicopschi a lansat o noua carte - „Revolutie in bucatarie. Reinvata sa gatesti sanatos” -, in care a interpretat si a rescris intr-o varianta moderna, axata pe principiile nutritionale, retetele traditionale nelipsite de pe masa fiecaruia dintre noi.

In noua sa carte Gheorghe Mencinicopschi are o serie de reguli extrem de importante, care ar trebui respectate de toate persoanele care tin la silueta lor.

- Nu consumati deserturi, inclusiv fructe, intre mese. Desertul trebuie consumat numai pe stomacul gol

- Ridicati-va de la masa cand inca va mai este un pic foame

- Consumati salatele de legume cu o jumatate de ora inainte de masa

- Nu confundati setea cu foamea! Cand simtiti ca va e foame, s-ar putea sa fie sete!

- Consumati zilnic 8 pahare de apa si 5 portii de fructe si legume crude

- Asociati corect alimentele in cursul unei mese pentru o digestie eficienta, sanatoasa - alimentele nedigerate ajunse in colon intra in putrefactie, devenind cancerigene.

- Nu consumati mai mult de un aliment concentrat la o masa  - orice aliment care nu este fruct sau leguma cruda este aliment concentrat.

- Nu consumati alimente foarte calde, peste 30 de grade C, sau foarte reci, dub 10 grade C, deoarece perturba digestia si cresc riscul de cancer gastric

In cartea sa Revolutie in bucatarie. Reinvata sa gatesti sanatos,  Gheorghe Mencinicopschi analizeaza si rescrie majoritatea retetelor noastre preferate, de la borsuri, supe, tocaturi, la salate, fripturi si dulciuri.

O alta reteta de salata de cartofi cu maioneza!
Cui ii lipseste de pe masa, in zilele de sarbatoare, salata de cartofi cu maioneza? Stiati insa ca pentru a fi hranitoare aceasta trebuie preparata din cartofi cu coaja fina roz/rosie pe care nu o indepartati dupa fierbere? In plus, este bine sa folositi sare de tip brut, marina, masline naturale fara aditivi (maslinele naturale sunt verzi-maronii) si sa pregatiti maioneza cu ulei extravirgin de masline.

Mamaliga in varianta sanatoasa
Mamaliga este mancarea romanului, o constanta in alimentatia multora dintre noi. Insa putini sunt cei care stiu ca mamaliga nu mai e demult un aliment hranitor, ba mai mult, are incarcatura glicemica ridicata, ceea ce o face sa fie contraindicata suferinzilor de diabet sau obezitate. Potrivit dr. Menci, pentru a transforma mamaliga intr-un aliment sanatos, tot ceea ce trebuie sa facem este sa optam pentru malai integral, bogat in tarate si sa adaugam faina de hrisca sau amarant.
 

related posts

Modifică setările cookies