Bună, sunt Ioana și, când îmi doresc ceva, dezvolt o adevărată obsesie pentru acel ceva. De data asta, a fost un câine. Erau seri în care plimbam o jucărie de pluș prin casă, legată de o sfoară și îmi imaginam că e viitorul meu câine, dar o să ne prefacem că nu am admis asta public acum. Acum o am pe Cipsie, un pug negru de 1 an și un pic.
Am fost super tocilară înainte să iau decizia, m-am documentat foarte mult. Și bine am făcut. Am detaliat mai jos câteva lucruri care mie mi se par importante și poate îi ajută și pe alții. Nu sunt un specialist, nu vorbesc din cărți, ci din experiența de când o am pe Cipsie.
1. Ia-ți un câine dintr-o rasă care să fie potrivită pentru stilul tău de viață. Ce înseamnă asta? Înseamnă că dacă ești plecat de acasă de la 9 la 19 să alegi o rasă mai puțin energică. Eu am fost de la început chitită pe bulldog francez sau pug. Am ales pug, pentru că este un câine care are explozii de energie, iar apoi poate să doarmă și 12 ore legate.
2. Odată aleasă rasa, citește tot ce găsești despre ea. De ce? Ca să știi la ce să fii atent, dacă e predispus la boli, dacă trebuie să ai grijă la interacțiunile cu adulți/copii/alte animale. Ca să știi dacă al tău câine o să năpârlească puțin, mult, foarte mult sau incredibil de mult. În cazul meu, de exemplu, am știut de la început că o să-mi umple casa de păr și m-am obișnuit cu ideea că voi da cu aspiratorul mult mai des chiar dinainte să ajungă câinele la mine.
3. De unde iei câine? Aici e simplu: adopți un suflet sau apelezi la o canisă. Sunt o mulțime de adăposturi de unde poți alege să adopți. Și dacă vrei câine de rasă, cel mai sigur pentru tine și pentru câine este să mergi la un crescător autorizat.
4. Tu stabilești regulile și nu le încalci. Câinele nu înțelege noțiunea de excepție: ok, o să-ți dau să mânânci niște ciocolată doar o dată. Când îi spui nu, fii ferm în decizia ta și fii tu sigur pe ea. Câinele îți simte nehotărârea, aplică privirea ochi de bou și te-a păcălit.
5. Asumă-ți decizia. Da, e minunat să ai câine. Dar ai câine și în zilele când ești obosit, sictirit și nu ai chef de nimic. În momentele alea, nu e vina câinelui că are energie, chef de joacă sau nevoie de atenție, așa că trebuie să treci peste lenea de moment.