De altfel, curățenia de primăvară a devenit deja o tradiție, dar și o activitate care îți poate ocupa destul de mult timp și care poate deveni copleșitoare. Din fericire, am adunat mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să te organizezi mai bine și să îți aranjezi casa într-un mod cât mai plăcut și funcțional.
Fă curățenie pas cu pas
Cu alte cuvinte, e bine să iei fiecare cameră la rând pentru a face curățenie cât mai eficient. În acest fel, te asiguri că nu ai scăpat niciun loc și că fiecare colț din casă este curat. Eventual, poți face o lista pentru fiecare cameră cu toate lucrurile pe care le ai de făcut și cu zonele care crezi că au nevoie de ceva mai mult efort.
De asemenea, poți sări peste obiectele pe care știi că le cureți în mod normal, precum masa din sufragerie sau obiectele decorative și concentrează-te mai mult pe zonele pe care nu le-ai mai curățat de ceva vreme.
Pune totul în ordine
Una dintre cele mai importante activități când vine vorba despre curățenia de primăvară este să renunți la obiectele pe care nu le mai folosești, dar și să reamenajezi locuința. Ca să îți fie mai ușor să stabilești ce lucruri păstrezi și ce arunci, stabilește câteva categorii, precum lucruri de aruncat, de păstrat, de depozitat sau de donat.
În ceea ce privește reamenajarea casei, nu trebuie să te dai peste cap cu mari modificări. Poți schimba foarte ușor aspectul casei dacă schimbi locul pieselor de mobilier, vopsești un perete sau alegi perdele noi pentru ferestre. Poți alege modele simple, cu flori sau în nuanțe puternice, astfel încât atmosfera casei să fie cât mai veselă și primitoare.
Începe de sus în jos
Ca să nu riști să ștergi de două ori praful de pe noptieră sau să tot dai cu aspiratorul, e indicat să începi curățenia din partea de sus a camerei. Curăță lustra de praf și aparatul de aer condiționat, apoi piesele de mobilier și termină cu podeaua. În acest fel, o să salvezi timp.
Nu uita nici de pereți și ferestre. Folosește un prosop umed pentru a șterge ușor pereții și apoi șterge ferestrele atât pe partea interioară, cât și în exterior.
Implică toată familia
Cel mai simplu mod de a salva timp este să ca toți cei din casă să facă curățenie. Copiii pot ajuta cu treburi mai simple, cum ar fi să șteargă praful sau chiar să pună jucăriile în ordine și să aranjeze hainele în șifonier. Pentru ca activitățile să fie mai distractive, poți pune muzică pe fundal în timp ce toată lumea muncește. Iar pentru a-i motiva și pe cei mai puțin harnici, poți oferi câteva recompense odată ce munca s-a terminat.
Stabilește noi reguli de curățenie
Chiar dacă anul acesta ai reușit să termini cu brio curățenia de primăvară, ține cont că anul următor va trebui să te apuci din nou. Pentru a-ți ușura efortul, ar fi indicat să stabilești de acum o rutină zilnică sau săptămânală de curățenie. Chiar și 15 minute de curățenie o dată la câteva zile pot face diferența și te pot ajuta să ai o casă curată și organizată pe tot parcursul anului.
Curățenia de primăvară nu trebuie să fie o activitate care să consume mult timp și efort. Dacă știi cum să te organizezi și să pui totul la punct, vei reuși să termini rapid și să transformi locuința într-un loc curat și primitor.
Sursă foto: Shutterstock