Ce trebuie să știi înainte de a-ți lua un câine?


Cățeii sunt iubiți de multă lume. Sunt mici (unii dintre ei), adorabili și jucăuși.

Tag-uri: #caine #caini

Pentru că tuturor ne este greu să rezistăm micilor blănoși, unele persoane au ajuns să aibă un câine înainte de a ști dacă sunt pregătiți pentru un astfel de angajament. Mai jos sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul înainte de a-ți lua un câine.

Un cățel necesită timp

Cățeii sunt simpatici, nimeni nu poate nega asta, însă îți mănâncă mult timp. Dacă nu ai mai avut câini, probabil că nu știi în ce te bagi. Una este să îți placă aceste animăluțe și altceva este să îl crești de la câteva luni. În special la început, cățeii trebuie hrăniți de 3-4 ori pe zi și trebuie scoși afară imediat după masă. Dacă încă nu l-ai obișnuit afară vei avea parte de surprize, uneori chiar pe covor, pe care va trebui să le cureți. Apoi, cățelul te poate trezi pe durata nopții, fie pentru că vrea afară, fie pentru că s-a plictisit sau a auzit un zgomot pe stradă. De asemenea, în special imediat după ce a ajuns în noul cămin, cățelul nu ar trebui lăsat singur în casă mai mult de 2-3 ore și niciodată, în primele luni, în afara unui spațiu special creat pentru el; altfel, s-ar putea să te trezești cu încălțări roase.

Un cățel are nevoie de un veterinar bun

Tu ești de acum responsabil pentru starea de bine a micului patruped. Asta înseamnă inclusiv să te asiguri că este la zi cu vaccinurile: de la 6 la 16 săptămâni trebuie să facă mai multe vaccinuri pentru a-l feri de diverse boli. Mai târziu, trebuie să mergi la veterinar cel puțin o dată pe an. Este bine de știut că în perioada primăvară–toamnă ar trebui să acorzi mai multă atenție ieșirilor câinelui. Dacă nu ești atent și îl lași să umble prin iarbă s-ar putea să se aleagă cu babesioză, o afecțiune transmisă prin înțepătura căpușelor. Boala se remarcă prin lipsă de energie, pierdere în greutate, lipsa poftei de mâncare și o culoare neobișnuită a urinei și a scaunului. Dacă observi aceste simptome este bine să te adresezi veterinarului deoarece boala poate fi fatală. Din fericire, complicațiile pot fi prevenite prin control regulat pentru deparazitare.

Un alt lucru important este sterilizarea (îndepărtarea organelor genitale la femele) sau castrarea (îndepărtarea organelor genitale la masculi). Dacă nu vrei să te trezești cu o ceată de cățeluși,  este bine să vorbești cu doctorul despre acest lucru.

Un cățel necesită un mediu prietenos

Atunci când este mic, un cățel este curios, vrea să exploreze și își testează dinții de tot ce îi iese în cale. Asigură-te că zonele aflate la nivelul său sunt sigure. În acest sens, este recomandat să îl lași să exploreze doar o anumită zonă a casei în care ești sigur că nu se poate răni și nici nu face ravagii în haine sau încălțăminte. De asemenea, este bine să te asiguri că nu există plante otrăvitoare în casă; cățeii sunt sensibili mai ales la vâsc, floarea Crăciunului, amarilis (crin de cameră) și laur (ilex). Pune deoparte medicamentele, produsele de curățenie și pungile de plastic și blochează accesul pe balcon sau terasă. Nu uita să lași capacul la toaletă închis, să securizezi cablurile electrice și să îndepărtezi bucățile mici de plastic de pe podea. Pentru a limita plictiseala poți apela la jucării moi.

Un cățel are nevoie de minim două ore pe zi afară

Sedentarismul nu este bun nici măcar pentru prietenii noștri patrupezi. Cățeii trebuie plimbați cel puțin două ore pe zi. Pe de-o parte, au nevoie de mai mult timp pentru a-și face nevoie afară, și pe de altă parte, au nevoie de mișcare, mai multă decât pot face în interiorul casei.

Un cățel va lăsa fire de păr prin casă

Perioadele de năpârlire sunt primăvara și toamna; cu toate acestea, vei observa mici fire de păr pe tot parcursul anului. În special rasele cu păr lung pierd multă blană. Dacă nu îți dorești să faci curățenie toată ziua poți alege anumite rase, precum Fox Terrier sau Caniche, care lasă mai puțin păr.

Un cățel trebuie dresat

Un cățel dresat este un cățel educat. În primul rând, va trebui să îl înveți să își facă nevoile afară. Mai apoi, este bine să îl înveți că nu este bine să sară pe canapeaua ta preferată sau că culcușul său este un loc special amenajat (de exemplu, un coș special sau o pernă doar a lui). Deși pare ca în filme să doarmă la picioarele tale pe pat, mișcările sale, eventual cele câteva secunde când se trezește și adoarme din nou, te pot trezi iar și iar pe parcursul nopții. De aceea este important să aibă locul său de somn încă de la primele săptămâni în casa ta.

Un cățel înseamnă cheltuieli noi

Cheltuielile cățelului nu se încheie după cumpărarea sa. Va trebui să ai lunar o sumă doar pentru el. Cățeii au nevoie de hrană, jucării, zgardă, șampon, vaccinuri etc. În acest sens este bine să ai mereu la dispoziție bani pentru astfel de cheltuieli, la care să adaugi o sumă de rezervă pentru situațiile neprevăzute. Datele neoficiale spun că întreținerea anuală a unui câine ajunge la circa 2.200-5000 lei.

„Câinele este cel mai bun prieten al omului” este o vorbă veche din popor. Imaginile frumoase de pe rețelele sociale nu arată însă și grija pe care trebuie să i-o acorzi, timpul, cheltuielile. Totuși, studiile neoficiale spun că devotamentul și afecțiunea pe care le primești merită aceste neajunsuri.

Sursa foto: Shutterstock




 

related posts

Modifică setările cookies