"Postul este o abtinere voita de la alimentele de natura animala (carne, oua, lactate) pentru a-i da corpului posibilitatea sa se curete de toxine. In ceea ce priveste alimentatia in Postul Pastelui, avem marele avantaj ca pietele s-au umplut deja cu verdeturi diverse specifice primaverii din care ne putem pregati zilnic salate mari, ciorbe, ghiveci de legume, nectaruri verzi etc. Asadar, verdeturile primaverii ar trebui sa fie baza meniului nostru zilnic in post", spune nutritionistul.
"Acestea nu numai ca detoxifica organismul incarcat de toxine de la mancarurile grele din timpul iernii, dar au un aport urias de clorofila, care curata sangele, antioxidanti, minerale si vitamine. Si mai sunt si satioase datorita fibrelor pe care le contin in cantitate mare. Alte alimente pe care ar trebui sa le consumam zilnic sunt leguminoasele (fasole, mazare, naut, linte) pentru aportul lor de proteine de care avem neaparata nevoie. Acestea se pot consuma ca atare, cu legume sau, si mai bine, in combinatie cu cereale integrale (orez, paste, hrisca, quinoa, fulgi de ovaz si secara, paine integrala)", adauga specialistul in alimentatie.
"Combinatia dintre leguminoase si cereale este una reusita nutritional pentru ca impreuna formeaza proteine complete ceea ce e de mare folos atunci cand nu se consuma produse de origine animala. Sa nu uitam de oleaginoase (nuci, migdale, seminte de susan, de floarea soarelui, de canepa) pentru aportul lor de grasimi sanatoase. Alte surse de grasimi bune mai sunt avocado si nuca de cocos. Din avocado se poate face foarte simplu celebrul guacamole sau se poate adauga in salate, iar uleiul (untul) de cocos poate fi uns pe paine in loc de untul animal la micul dejun cu dulceata fara adaos de zahar", mai spune nutritionistul.
"Evident ca trebuie consumate cat mai multe legume si fructe, in special acum, si intr-o proportie mai mare crude decat gatite! Ca inlocuitor de branza va recomand tofu (din soia nemodificata genetic) si neafumat, dar nu prea des, de 2-3 ori pe saptamana. In schimb, nu recomand laptele de soia (din cauza ca, nefiind fermentat, contine niste substante toxice pentru organismul uman). Atunci cand poftiti ceva dulce, bucurati-va de varietatea de prajituri vegane (fara ou, unt sau lapte) pe care le puteti prepara in casa dupa retete din cartile de bucate pentru vegetarieni sau vegani. Sunt delicioase!".
"In zilele cu dezlegare la peste, consumati peste neprajit, la cuptor, pe grill sau fiert. Chiar si cel in conserva e bun. Ocoliti pangasius-ul si cautati sa consumati, pe cat se poate, peste salbatic, nu din acvacultura. Pestele trebuie consumat pentru aportul de grasimi sanatoase Omega 3 si proteinele necesare. Incercati sa ocoliti margarina, produsele procesate de soia (in afara de tofu), pateul vegetal, cremwustii vegetali si stati cat mai departe de patiserii, brutarii si cofetarii. Mizati cat mai mult pe combinatii cat mai simple intre legume, verdeturi, fructe, cereale integrale, leguminoase, oleaginoase si peste (cand e cazul)".
"Luati-va carti de bucate cu preparate de post si veti descoperi o lume noua de gusturi si arome, simpla si hranitoare. Daca veti manca cat mai diversificat, din toate alimentele de mai sus, va veti acoperi toate nevoile de vitamine, minerale, fibre, proteine, glucide, lipide si antioxidanti, veti elimina din toxine, veti avea energie si chef de viata. Un post usor si gustos!”, spune Oana Tirpan, prima nutritionista din Romania care, manata de pasiunea de a cuceri cele mai inalte culmi, a pasit anul trecut pe Kilimanjaro.