Centrul Vechi, dincolo de baruri si restaurante. Ce poti vedea printr-un tur cu bicicleta (P)


Centrul Vechi din Bucuresti este locul in care vechiul si noul se imbina, poate, in cel mai contrastant mod cu putinta. Si ce mod mai placut de a-l explora, ca tot a venit primavara, decat pe o bicicleta Pegas nou-nouta?

Tag-uri:

Dincolo de agitatia permanenta, cluburi, muzica din toate directiile, terase si viata de noapte, Centrul Vechi are ce oferi unui ochi curios: strazi frumoase, cladiri cu povesti ascunse si obiective turistice putin cunoscute. Ne-am propus sa-l (re)descoperim pe bicicleta si am plecat la drum cu un Pegas de strada mini - o adevarata bijuterie pe doua roti.

Senzatia pe care ti-o da pedalatul pe bicicleta Pegas este una aparte. Pozitia ofertia de coarnele inalte si saua foarte confortabila iti permite sa poti observa cu atentie toate detaliile cladirilor din Centrul Vechi. Nu e mai putin adevarat ca si tu devii tinta privirilor astfel ca toata lumea intoarce capul dupa tine sau … dupa bicicleta.

Desi pastreaza aerul copilariei, bicicleta este foarte solida, are piese de calitate si tehnologii de ultima generatie cum ar fi sistemul de viteze Shimano integrat in butuc. Acesta iti permite sa pedalezi pe orice suprafata fara sa simti vreo dificultate, chiar si pe piatra cubica din centrul vechi al Bucurestiului.

Am dat startul turului pe doua roti in Piata Universitatii, iar prima plimbare am facut-o pe strada Lipscani, una din cele mai vechi strazi din Bucuresti care este astazi coloana vertebrala a Centrului Vechi. Pe vremuri i se spunea “Ulita Mare” si asta pentru ca a fost intotdeauna o strada destinata comertului. Anii au trecut, cele mai multe dintre cladiri au fost restaurate si transformate in baruri, restaurante sau cluburi, dar magazinele vechi au ramas la locul lor, de te miri cum supravietuiesc. Inca gasesti vitrine pline cu rochii de mireasa, pentru care Lipscaniul era faimos pe vremuri, palarii si lenjerie la magazinul “Silueta” sau materiale textile, daca vrei sa-ti faci haine la croitor. Gasesti si cateva magazine noi, cu haine mai din zilele noastre, daca ai chef de o sesiune de shopping ad-hoc.

In plimbarea pe Lipscani treci pe langa Palatul BNR, una dintre cele mai frumoase cladiri din Centrul Vechi, pe langa ruinele Hanului Serban Voda, acoperite cu sticla pentru a putea fi admirate de catre turisti si pe langa cea mai ingusta strada din Centrul Vechi - intrarea Nicolae Selari. Nu este ca strada Sforii din Brasov, insa are un farmec aparte.



Am mai facut un popas la libraria Carturesti Carusel, care si-a dobandit, pe buna dreptate, reputatia de “una din cele mai frumoase librarii din lume”. Este amenajata intr-o cladire monument istoric, iar imaginile din interior au facut inconjurul lumii inca inainte de lansare.

In trecere pe langa cafeneaua preferata a lui Eminescu
De pe Lipscani, am facut dreapta pe Pasajul Francez si am ajuns pe strada Covaci, altadata frecventata de scriitori celebri. Chiar in capatul ei, pe dreapta, la numarul nr.16, se afla Cafeneaua Veche, unde Eminescu isi scria editorialele pentru ziarul Timpul, a carui redactie era in cladirea alaturata. Pe lista clientilor fideli ai cafenelei era si Maria Tanase, prietena foarte buna pe atunci cu Coco Chanel. Cafeneaua este in prezent inchisa, insa ii poti admira arhitectura in trecere, de pe bicicleta.



Urmatoarea oprire am facut-o la Hanul lui Manuc, acum hotel, restaurant si terasa (pe timp de vara), care ocazional serveste si ca spatiu pentru evenimente culturale si culinare. Daca doar ai auzit de el si nu ai fost niciodata, iti recomandam sa te dai jos de pe bicicleta si sa faci un popas aici.



Ne-am continuat plimbarea din Centrul Vechi pe Strada Stavropoleos, care este, poate, una din cele mai frumoase strazi din Bucuresti. Pe la mijlocul ei, pe partea stanga, la doar cativa metri de baruri si cluburi, gasesti si una din cele mai speciale biserici din Romania, Stavropoleos, veche de aproape 300 de ani. Desi, ca localnic, ai avea tendinta sa treci mai departe, turistii se ingramadesc sa o viziteze si sa o fotografieze din toate unghiurile.



La capatul strazii Stavropoleos, cum privesti inspre Calea Victoriei, se vede Palatul CEC, o adevarata bijuterie arhitecturala. Este locul in care cei mai multi dintre turisti, fermecati de “priveliste”, se opresc sa faca o poza.

Ne-am oprit si noi, apoi am facut stanga pe Calea Victoriei, unde se afla un alt palat impunator: Palatul Postelor care astazi gazduieste cel mai important muzeu din Romania - Muzeul National de Istorie.

Am lasat pe altadata vizitarea lui si ne-am incheiat turul cu bicicleta la o terasa de pe strada Franceza.

Tu ce mai astepti? A venit primavara - ia-ti un Pegas si exploreaza orasul! In galeria foto gasesti colectia lor de primavara.

  • Centrul Vechi, dincolo de baruri si restaurante. Ce poti vedea printr-un tur cu bicicleta (P)

related posts

Modifică setările cookies