Cum să îți păstrezi optimismul în zilele lungi de iarnă


Știi acele zile de iarnă cu vreme incertă, care par a nu se mai termina și te fac să cauți o pătură groasă sub care să stai până la reapariția soarelui? 

Tag-uri: #relaxare #optimism

Nu ești singura în situația aceasta. Zilele de iarnă fără soare pot reprezenta fundalul unei povești triste, însă nu trebuie să fie așa. Ce poți face pentru a combate această stare neplăcută? Citește în continuare pentru a afla.

Petrece cât mai mult timp în lumina naturală

Chiar dacă nu îl vezi efectiv, soarele este tot acolo, după norii deși. Ieși afară, mai ales la ora prânzului sau imediat după, pentru a te bucura de beneficiile sale. De asemenea, stai cât mai mult timp aproape de fereastră sau instalează becuri care imită lumina naturală.

Ia un supliment cu vitamina D3

Soarele reprezintă principala sursă de vitamina D3, însă, dacă acesta „refuză” să se arate, administrarea unui supliment poate fi o soluție. Vitamina D este esențială în reglarea stării de spirit, în menținerea nivelului optim al zahărului din sânge și în funcționarea optimă a sistemului imunitar. Cum recunoști carențele de vitamina D? Destul de ușor: principalele simptome asociate deficitului din corp includ o stare generală de oboseală, dureri osoase, musculare sau de spate, apariția regulată a infecțiilor (de exemplu, răceala), vindecarea îngreunată a rănilor. Totuși, nu uita că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar echilibrat și variat și nici nu trebuie lăsate la îndemâna copiilor. 

Fă o listă cu filme sau cărți

Iarna reprezintă ocazia perfectă pentru a vedea filmele pe care le amâni de ceva timp sau pentru a răsfoi cărțile pe care spui că le vei citi „când vei avea timp”. Cum comediile oferă o stare bună de spirit, poți începe cu acestea. De asemenea, parcurgerea volumelor de ficțiune are numeroase beneficii: te ajută să călătorești fără a te ridica de pe canapea, reduce stresul, empatizezi cu cei din jur și te odihnești mai ușor. 

Învață ceva nou

În urmă cu ceva timp a revenit în atenția publică ideea de neuroplasticitate. Conform cercetătorilor, creierul se schimbă și este în continuă dezvoltare mult după vârsta de 18-20 ani, când se credea că intră pe o pantă descendentă. În timpul învățării, neuronii conlucrează pentru a ajuta la fixarea noilor cunoștințe. Învățarea unor lucruri noi ajută la eficientizarea transmiterii informațiilor de la un neuron la altul, iar acest lucru se menține până la maturitate și chiar mai târziu. În acest context, deprinderea unor noi cunoștințe sau ocuparea timpului liber cu un hobby poate crea acea idee de aventură specifică învățării unui lucru total nou până atunci. Poți învăța o limbă străină, îți poți perfecționa mișcările de dans sau poți deveni un masterchef în intimitatea propriei case. 

Stai la gura sobei

Șemineul îți oferă o senzație de căldură – la propriu și la figurat. Chiar dacă nu ai un șemineu acasă, poți aprinde câteva lumânări parfumate și îți poți aminti de persoanele dragi și de toate lucrurile care te fac fericită.  

Fii atentă la ce mănânci

Anumite alimente, printre care ciocolata, bananele, nucile sau cafeaua (chiar și cea decofeinizată), oferă o stare de spirit pozitivă și ajută la reducerea stresului și a anxietății. De asemenea, carbohidrații complecși, precum cerealele integrale, broccoli, peștele slab, portocalele și morcovii, oferă numeroase substanțe nutritive și energizează organismul. 

Fă mișcare afară

Potrivit unui studiu publicat în 2019 de cercetătorii de la Harvard, mersul moderat timp de 35 de minute cel puțin cinci zile pe săptămână îmbunătățește simptomele depresiei ușoare. Mai mult, mișcarea în aer liber pare a fi și mai benefică pentru starea de spirit. Alți cercetători au descoperit că 15 minute de mișcare în jurul orei prânzului ajută la echilibrarea dopaminei și a norepinefrinei, doi neurotransmițători care energizează creierul și contribuie la reglarea ritmului circadian.

Petrece timp cu persoanele dragi

Se spune că râsul este cel mai bun medicament. Petrece timp alături de familie și ieși în oraș, păstrând distanța socială, alături de prieteni. Există studii care spun că inclusiv comunicarea telefonică sau prin videoconferință ne face să ne simțim mai bine. Planifică apeluri video cu rudele sau prietenii și veți avea cu toții de câștigat.

Tristețea asociată zilelor de iarnă este destul de comună. Ieși afară cât de mult poți, adoptă un stil de viață sănătos bazat pe o alimentație echilibrată și sport, redu stresul, petrece timp cu cei dragi, învață lucruri noi și cultivă-ți pasiunile, acestea sunt doar câteva modalități prin care poți avea o stare de spirit mai bună. 

Sursă foto: Shutterstock

related posts

Modifică setările cookies