Nu trebuie să vă faceţi probleme cu privire la siguranţă, securitatea este foarte bine pusă la punct, chiar şi la mall se trec bagajele prin screeaning.
Eilat este o staţiune turistică, cu numeroase plaje, majoritatea cu pietricele, cu multe baruri şi restaurante direct pe plajă.
Vremea de Revelion: Temperaturi între 19-23 de grade în aer şi 22-24 de grade în apă. Totuşi când ardea soarele noi am resimţit aproximativ 27 de grade în aer.
Cum ajungem în Eilat?
Companiile aeriene low-cost operează curse către Eilat (aeroport Ovda) din Bucureşti, la preţuri ofertante, durata unui zbor fiind de 3 ore. Noi am prins o ofertă de Revelion cu 50 eur/pers.
Viza: Cetăţenii români nu au nevoie de viză însa este necesară obţinerea unui permis de intrare în ţară, care vi se dă direct de pe aeroport. Important este faptul că nu vi se aplică nicio ştampilă pe paşaport (în unele ţări din Orient cei cu viză de Israel sunt refuzaţi la intrarea în aceste ţări). La ieşirea din ţară controlul este mai riguros, selectiv inclusiv şi în bagaj, având în vedere graniţa foarte apropiată cu Egiptul şi Iordania şi implicit riscul de a transporta bunuri interzise, provenind din aceste ţări.
Limba: Localnicii vorbesc engleza, fiind foarte uşor să vă descurcaţi la magazine sau să obtineti informaţii diverse.
Moneda: Shekel. Peste tot se poate plăti cu card bancar, iar pe străzi există automate de exchange.
Transportul: Transportul public local este bine pus la punct, pe distanţe mai mari în oras vă puteţi deplasa cu autobuzul.
De la aeroport se ajunge in oraş in 40 min cu un shuttle bus care operează în funcţie de orarul de zbor al fiecărei companii aeriene ce aterizează în Eilat-Ovda. Biletele se rezervă de pe internet si costă aproximativ 8 USD/pers per sens, funcţie de ora de plecare. La retur, aceeaşi procedură.
Nu se poate închiria maşină de la aeroprotul din Ovda, acesta fiind un aeroport militar care operează şi curse internaţionale, însă în Eilat sunt numeroase companii de car-rental.
Cazare: Preţurile sunt destul de ridicate, raportul calitate preţ nefiind întotdeauna cel corect, deci trebuie să studiaţi atent oferta. Oricum sunt oferte pentru toate gusturile şi buzunarele, de la hoteluri luxoase de 5* pâna la hosteluri sau vile private. Noi am plătit pentru un apartament rezervat de pe un site international pentru cazari 90 eur/noapte.
Mâncarea: Fiind la graniţa dintre Egipt si Iordania aromele preparatelor se întrepătrund, gustul fiind senzaţional. Noi am fost impresionaţi in special de hummus, kebab-ul de vită si un fel de mici cu arome orientale serviţi cu hummus. Pretul mancării ca si al băuturii este destul de ridicat, similar cu preţurile din marile capitale europene.
Cum petrecem timpul în Eilat:
Companiile locale organizează numeroase excursii, la preţuri destul de ridicate. Aşadar puteţi merge la Marea Moartă, în Iordania la Petra sau chiar în Egipt. Dacă sunteţi adepţii excursiilor “do it yourself”, cum suntem şi noi, puteţi vizita aceleaşi obiective cu mult mai ieftin, fie închiriind o maşină sau folosind shuttle bus-urile care merg către aceste puncte de interes turistic.
O serie de obiective şi atracţii se regăsesc chiar în jurul oraşului, cum ar fi Red Canyon ce oferă trasee pentru drumeţii, aflat la 20 min de oraş; Gradina Botanică; Underwater Observatory; Dolphin Reef; Fântâna Muzicală. Scufundările şi snorkeling-ul ofera peisaje subacvatice pe care cu greu o să le mai întâlniţi în alte mări, aşa că nu trebuie ratat.
Cât priveşte Revelionul, israelienii nu sărbătoresc acest eveniment, motiv pentru care oraşul nu mi s-a părut atât de pregătit de sărbatoare şi nici restaurantele. Aşadar am ales ca anul acesta să petrecem într-un mod inedit, pe plajă şi să admirăm la 12 noaptea, focul de artificii cu o sticlă de şampanie. Totodată spectacolul de lumini si sunet de la Fântâna Muzicală ne-a încântat.
La multi ani si multă baftă la călătorit pentru 2019 vă doresc! Cosmina!