Danemarca
Daca esti vreodata oaspete in casa unui danez nu ridica niciodata paharul inaintea gazdei sau a unui mesean mai in varsta decat tine. Si niciodata nu bea din pahar pana cand nu auzi gazda ca spune noroc : "Skål".
Franta
Francezii sunt renumiti pentru vinurile pe care le produc, dar nu dau niciodata noroc in cinstea fericirii. Formula lor atunci cand ridica paharul sus este "Santé", adica sanatate. Obiceiul spune ca trebuie sa il privesti in ochi pe cel cu care ciocnesti paharul si trebuie sa dai noroc cu toate persoanele prezente fara sa va incrucisati bratele. E un fel de superstitie printre francezi si se spune ca cine nu o respecta va avea ghinion.
Suedia
Felul in care toasteaza astazi suedezii seamana inca foarte mult cu obiceiurile vikingilor. Cei care inchina paharul se privesc in ochi chiar si atunci cand beau, ca semn de respect. Pe vremea vikingilor era siguranta ca nu vei fi atacat in timp ce bei. Abia dupa ce ai luat o gura din bautura poti sa spui noroc si sa lasi paharul jos.
Spania
Cei mai multi dintre spanioli vor spune "Salud" atunci cand dau noroc. Pentru catalani, insa, toastul este putin mai special pentru ca fara rusine isi ureaza, mai ales intre barbati, sanatate si putere pentru organul genital. Asa ca daca auzi in Barcelona "Salut I força al canut" poti sa rosesti.
Italia
In mod obisnuit, gazda casei tine primul toast la o petrecere, iar invitatii de seama sau mai importanti ii pot urma exemplul pe parcursul mesei. Tot la sanatate se gandesc si italienii atunci cand ciocnesc paharul. O invoca spunand : "Salute" sau "Cin-cin" intre prieteni apropiati, de parca ar reproduce clinchetul paharelor.
China
In China, gazda tine primul toast spunand "Gan bei" (ridicati-va) sau "Kai pay" (goliti paharul). Dar sa tii un toast in China e ca si cum ai invata o formula de matematica. Sunt reguli clare si stricte ce trebuie respectate. La prima ciocnire a paharelor trebuie sa le atingi si piciorul. Daca mai are loc un toast mai tarziu, inainte sa ciocnesti paharul bate-l usor cu piciorul de masa.
Ungaria
Aici nu gazda are onoarea sa tina primul toast, ci invitatul principal sau oaspetele cel mai important. Daca esti cel care ridica paharul sus spui "Egészségére!" si iei o gura de bautura inainte sa pui paharul jos. Niciodata nu se toasteaza cu bere, niciodata nu iti umpli paharul singura (e obligatia barbatilor) si daca nu mai vrei nimic de baut, lasa-ti paharul pe jumatate plin. E semnul ca nu mai doresti sa fie umplut.
Taiwan
In Taiwan se va toasta, probabil, in cinstea ta daca esti oaspete intr-o casa. Tine paharul cu mana dreapta cand il ridici si sprijina-l cu mana stanga, ca sa respecti regulile locale.
Polonia
Gazda e prima care trebuie sa ridice paharul si sa ureze "Na zdrowia" (in sanatatea ta). Acesta e semnalul ca poate incepe distractia si invitatii pot sa bea. Pregateste-te sa incepi cu tarie pentru ca polonezii sunt mari amatori de votca si trebuie sa bei paharul pana la ultima picatura.
Traditia toastului este veche de mii de ani. Se spune ca vikingii obisnuiau sa ciocneasca cu craniile inamicilor rapusi in lupta in semn de respect pentru razboinicii lor si pentru femeia iubita. Se pare ca obieciul de a ridica paharul si de a inchina bautura in cinstea cuiva a fost recunoscut ca toast in Anglia secolului XVII.
Sursa: The Daily Meal