Ca destinație de vacanță, Lisabona este un oraș istoric plin de povesti, cu o viață de noapte plină, dar si un oraș în care vechile obiceiuri și istoria antică se amestecă cu divertismentul cultural și inovațiile hi-tech. Cea mai bună parte - soarele strălucește 290 de zile pe an, iar temperatura rar scade sub 15 ° C.
Vezi și Jurnal de călătorie: Veneția - Orașul plutitor
Lisabona este unul dintre cele mai vechi orașe din Europa de Vest, chiar mai vechi dacat capitale precum Roma, Paris și Londra. Ca și Roma, Lisabona a fost construită pe șapte dealuri și este cunoscută sub denumirea de "cidade das sete colinas".
VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS
Piața Rossio este cel mai popular loc din capitala Portugaliei, unde se întâlnesc mulți localnici și turiști. Piața și străzile din jur sunt pline de renumite restaurante, baruri și magazine.
Pe ambele părți ale pieței sunt două fântâni baroce, iar în centru este un monument cu o înălțime de 27 metri. Este alcătuit dintr-un piedestal cu alegorii sculptate în marmură: Justiție, Înțelepciune, Forță și Moderare, calități atribuite Dom Pedro IV, a cărui statuie se află pe vârful monumentului.
FOTO Dani Ciucă
Atunci cand vizitezi Lisabona, nu poți rata faimosul Tramvai 28. Este unul dintre cele mai importante atracții turistice din Lisabona, modalitatea perfectă de a observa farmecele orașului și labirintul său intrigant de străzi pietruite, dealuri și biserici. Tramvaiele datează din anii 1930.
Aceste tramvaie istorice sunt încă în uz deoarece traseul 28 este complet inadecvat pentru tramvaiele moderne, datorită numeroaselor sale întoarceri strânse și a pantelor abrupte.
Unul dintre cele mai îndrăgite repere din Lisabona este Ascensorul Santa Justa. Un lift care transportă pasagerii de la cartierul Baixa până la ruinele bisericii Carmo. Liftul a fost construit la începutul secolului XX de către arhitectul francez, născut în Portugalia, Raoul de Mesnier du Ponsard (un ucenic al lui Gustave Eiffel - explicând asemănările structurii cu Turnul Eiffel din Paris).
Vederea de pe platforma din partea de sus este una dintre cele mai bune vederi de la Lisabona. Dacă te grăbești și nu dorești să stai la coadă pentru ascensor timp de mai multe minute (plimbarea cu liftul este mai mică de un minut), ar trebui să mergi pe stradă în piața Largo do Carmo și să mergi direct pe platformă.
Statuia Cristo Rei este unul dintre cele mai reprezentative locuri din Lisabona. Se află pe malul sudic al râului Tagus. De pe piedestalul înalt, statuia lui Hristos are brațele întinse ca într-o mișcare de binecuvântare a orașului. A fost construită în 1959 în semn de mulțumire lui Dumnezeu pentru că a ferit Portugalia în timpul celui de-al doilea război mondial.
A fost inspirat de faimoasa statuie din Rio de Janeiro. La fel ca originalul brazilian care este vizibil de la distanță, statuia Cristo Rei poate fi văzută de aproape oriunde din Lisabona.
Elevador da Bica este cel mai fotografiat funicular din Lisabona, datorită contrastului dramatic dintre ruta abruptă și râul Tagus din fundal.
De neratat în Lisabona este cartierul Belem, unde poți vizita Manastirea Jeronimos și Turnul din Belem.
Mănăstirea Jerónimos (Mosteiro dos Jerónimos) este cel mai impresionant simbol al puterii și bogăției Portugaliei în perioada Epocii Descoperirilor.
A fost construită în 1502 pentru a comemora călătoria lui Vasco Da Gama și a mulțumi Fecioarei Maria pentru succesul său. Este unul dintre cele mai frumoase exemple ale goticului european (UNESCO a clasificat-o drept monument al Patrimoniului Mondial), cu o mare parte a designului caracterizat de detalii sculpturale elaborate și de motive maritime. Acest stil de arhitectura a devenit cunoscut sub numele de Manueline, un stil de arta care a servit pentru a glorifica marile descoperiri ale epocii.
Ca și mănăstirea Jeronimos, Turnul din Belém (construit în 1515) a fost construit pentru a comemora expediția lui Vasco da Gama și rămâne o reamintire a descoperirilor maritime care au pus bazele lumii moderne.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să mă urmărești si pe Instagram, unde prezint și alte destinații ce pot să te inspire pentru următoarele tale călătorii!
Fotograf de călătorie, Dani este un fost corporatist, care a renunțat la jobul din vânzări după 18 ani, pentru a-și urmă cele două mari pasiuni: călătoriile și fotografia. A creat pe Instagram un jurnal foto al destinațiilor pe care le-a vizitat, jurnal organizat sub formă unor “capitole”. Călătorește lunar într-o nouă destinație, pe care o prezintă atât pe Instagram și Facebook, cât și pe blog prin articole dedicate.