Construit pe 118 insulițe conectate de numeroase canale și poduri în mijlocul lagunei venețiene, în Nordul Italiei, Veneția este încă pentru mulți călători un mister.
Te invit să citești următorul articol însoțit de câteva fotografii, sperând să te inspire să vizitezi și tu acest oraș faimos.
Jurnal de călătorie: Veneția - Orașul plutitor
Fapt interesant: multe dintre clădirile din Veneția nu sunt construite pe insule ci pe platforme susținute de pari de lemn înfipți în pământ.
Utilizarea lemnului că structură de sprijin are o explicație. Degradarea lemnului în general este cauzată de microorganisme, cum ar fi ciupercile și bacteriile. Întrucât suportul din lemn din Veneția este scufundat sub apă, nu este expus oxigenului, unul dintre elementele necesare pentru a supraviețui microorganismelor. În plus, fluxul constant de apă sărată (Marea Adriatică) păstrează lemnul de-a lungul timpului, transformându-l într-o structură foarte solidă.
Nu putem vorbi de Veneția fără a vorbi de simbolul ei cel mai puternic: Gondola. Gondola este o barcă antică ce a evoluat în ultimii 1000 de ani pentru a deveni formă elegantă, grațioasă pe care o vedeți astăzi. Designul său unic, asimetric, permite unui singur gondolier să navigheze pe canalele venețiene înguste. Gondolele moderne sunt realizate manual dar foarte uniforme.
Cântăresc aproximativ 700 kg, au 280 de piese componente și folosesc opt tipuri de lemn - stejar, brad, tei, zada, brad, cireș, nuc și mahon. Se estimează că între secolele XVII și XVII în Veneția existau între 8.000 și 10.000 de gondole. Există puțin peste patru sute în serviciu astăzi, aproape toate pentru a transporta turiștii pe canale.
Atunci când călătoresc, îmi place să găsesc mereu locuri noi, altele decât atracțiile principale populare. În Veneția, am aflat despre Scala Contarini del bovolo. Palatul Gotic, renumit pentru scară să spirală, este situat în cartierul "Corte dei Risi" (cunoscut și sub numele de Bovolo), aproape de Campo Manin, în districtul San Marco."Bovolo" înseamnă literalmente "melc", iar numele derivă din formă singulară a scărilor. Palatul a fost construit de familia Contarini la sfârșitul secolului al XV-lea.
Atunci când ajungeți în Veneția, va recomand să faceți măcar o plimbare de seară pe străduțele aflate de-a lungul numeroaselor canale. Luna și stelele, împreună cu luminile stradale, apă calmă pe canale și străzile liniștite vă vor oferi o perspectivă cu totul diferită față de acest oraș uimitor.
Sper că am reușit prin aceste câteva rânduri și fotografii să te conving să vizitezi măcar o dată Veneția.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te invit să mă urmărești și pe Instagram, unde prezint și alte destinații ce pot să te inspire pentru următoarele tale călătorii: https://www.instagram.com/danitraveljournal/
Fotograf de călătorie, Dani este un fost corporatist, care a renunțat la jobul din vânzări după 18 ani, pentru a-și urmă cele două mari pasiuni: călătoriile și fotografia. A creat pe Instagram un jurnal foto al destinațiilor pe care le-a vizitat, jurnal organizat sub formă unor “capitole”. Călătorește lunar într-o nouă destinație, pe care o prezintă atât pe Instagram și Facebook, cât și pe blog prin articole dedicate.