În prezent, postura incorectă în fata computerului a devenit un motiv de îngrijorare pentru toți cei care petrec multe ore lucrand la calculator. Aceasta generează tensiuni nefiresti asupra coloanei vertebrale și stres asupra corpului, putand duce la dureri de spate sau gat, și chiar la afecțiuni mai grave soldate cu imobilizarea la pat.
Iată de ce scaunele ergonomice pentru PC nu mai sunt un moft și au devenit o necesitate.
Ce este ergonomia
Știința ingineriei umane sau biotehnologia mai este cunoscută și sub denumirea de ergonomie. Aceasta disciplina presupune analiza modului de proiectarea a obiectelor, astfel incat sa poate fi adaptate și ajustate cat mai bine pentru interacțiunea umană cat mai sigură și facilă.
Scaunul ergonomic este un scaun special conceput pentru a susține cat mai bine corpul uman, asigurand o postura adecvata, confort și sprijin.
Caracteristicile unui scaun ergonomic
Scaunele ergonomice se evidentiaza printr-o serie de facilități special concepute pentru a asigura o postura cat mai buna și a oferi cel mai bun sprijin pentru spate, coate, brațe sau gat. Cu toate ca acestea pot fi foarte performanțe, este important ca utilizatorul sa invete sa mențină corect poziția pe scaun.
Secretele poziției corecte pe scaun în fata calculatorului
- Distanța pană la ecran trebuie sa fie de cel puțin un braț.
- Partea superioară a monitorului trebuie sa fie la nivelul ochilor.
- Spatele trebuie sa stea drept și gatul intr o pozitie relaxanta.
- Brațele ar trebui mențiune paralel cu podeaua.
- Pentru a nu ingreuna circulatia, ambele tălpi stau pe podea, fără a incrucisa picioarele.
Înălțimea unui scaun ergonomic
Scaunul ar trebui să aibă înălțimea adecvata pentru a permite utilizatorului sa mențină tălpile pe podea. Tinand cont de faptul ca oameni au înălțimi diferite, alegerea unui scaun cu inaltimea reglabila este extrem de importantă. Astfel, o înălțime reglabila între 40 si 55 de cm ar trebui sa fie suficientă pentru majoritatea utilizatorilor.
Latimea si adancimea scaunului ergonomic
Un scaun ergonomic ar trebui să aibă acea adâncime care sa faciliteze păstrarea unui spațiu de 5 - 10 cm între marginea scaunului și partea din spate a genunchilor. Dacă scaunul este prea departe, postura șezut va genera presiune nefirească asupra genunchilor și, în timp, poate duce la dureri musculare neașteptate.
Înclinarea scaunului ergonomic
Scaunele ergonomice bine realizate ar trebui sa permita facilitatea de inclinare a sezutului. Acest lucru oferă posibilitatea de a pozitiona corect bazinul pe scaun și a menține postura corecte chiar și pe perioade lungi. Inclinarea pelviana neadecvata este una dintre cele mai mari probleme de postura. Este important ca bazinul să fie menținut într-o poziție neutră, cu unghiuri de 80 de grade la solduri, genunchi și glezne.
Spătarul cu suport lombar al scaunelor ergonomice
Suportul lombar este o facilitate pentru partea inferioară a coloanei și, totodată, una din caracteristicile de baza ale unui scaun ergonomic bun, care ar trebui să sustina forma naturala “S” a coloanei. Aceasta postura reduce tensiunile și stresul asupra coloanei si bazinului și previne durerile de spate. Un spatar cu suport lombar reglabil este esențial pentru ca utilizatorul să poată alinia curbura spatarului cu cea a coloanei, beneficiind astfel de cel mai bun sprijin pentru spate.
Inclinarea spatarului ergonomic
Un scaun ergonomic bun va fi prevăzut cu facilitatea de reglarea a inclinarii spatarului. Aceasta facilitate contribuie considerabil la susținerea poziției naturale a coloanei vertebrale si, totodata, permite spatarului sa preia o parte din greutatea corpului și să reducă presiunea asupra discurilor și muschilor coloanei.
Suportul pivotant al scaunelor ergonomice
Pentru o manevrabilitatea mai mare, suportul pivotant este esențial pentru un scaun ergonomic. Datorită acestuia, utilizatorul va avea acces mai facil în diferite puncte ale biroului, fără a fi necesar sa se intinda.
Cotierele scaunului ergonomic
Cotierele sunt accesorii care contribuie la reducerea tensiunii în partea superioară a corpului și facilitează relaxarea umerilor. Se recomanda ca acestea sa nu fie utilizate în timpul tastarii, pentru că reduc miscarea bratelor și pot crește tensiunea din incheieturile mainilor.
Tetiera scaunului ergonomic
Rolul tetierei este de a sprijini capul și gâtul și de a diminua tensiunea de la nivelul umerilor și a părții superioare a trunchiului.
Materialele din care este realizat un scaun ergonomic
Pentru confort, materialele din care este realizat un scaun ergonomic ar trebui sa permita o buna ventilatie la nivelul spatelui și să împiedice supraincalzirea și transpirația. Cele mai bune scaune ergonomice sunt confectionate din piele sau catifea.
Pe langa toate aceste aspecte, la alegerea unui scaun ergonomic ar trebui ținut cont și de numărul de ore petrecute în fata calculatorului. Cu cat acestea sunt mai multe, cu atat ar fi mai bine ca opțiunile de ajustabilitate sa fie mai variate.