Obiceiul de a oferi nuiele copiilor neascultatori are legatura cu momentul in care Sfantul Nicolae, ajuns episcop de Myra, i-a dat o palma ereticului Arie pentru problemele care aveau loc in Biserica, iar de atunci a ramas aceasta traditie.
Tot traditia spune ca nuielusa cu care este lovita persoana neascultatoare trebuie sa fie de mar, iar daca aceasta, pusa in apa, va inflori pana la Craciun, inseamna ca sfantul "a mijlocit" iertarea celui care a fost lovit.
Sfantul Nicolae este protectorul celor saraci, al copiilor, al marinarilor si al victimelor judecatilor nedrepte.
In noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii din lumea intreaga isi pun ghetele in asteptarea lui Mos Nicolae pentru a primi cadouri daca au fost cuminti sau nuieluse, daca in timpul anului nu prea au fost neascultatori.
In unele zone, in ziua de Sfantul Nicolae se aduc in casa crengute de pomi fructiferi care se pastreaza in apa pana de Anul Nou. Daca vor inflori pana atunci, inseamna ca anul care vine va fi unul bogat plin de roade si satisfactii.
La sate, in ziua de Sfantul Nicoale, feciorii se organizeaza in cepe si isi aleg gazda in casa careia vor face repetitiile pentru colinda de Craciun si de Anul Nou.