Și cum în România vremea de plajă a trecut de mult și frigul deja ne intră în oase, ce destinație de weekend mai potrivită unde să mai relaxăm puțin sub soarele cald decât Tel Aviv.
Ce știm despre Tel Aviv și unde se află?
Tel Aviv este capitală Israelului. Orașul este situat pe coasta Mării Mediterane,fiind înconjurat de zgârie nori din sticlă, dar și clădiri vechi, însă renovate frumos, străzi înguste cu piatră cubică în cartierul vechi – Old Jaffa.
Este Tel Aviv sigur? Asta m-am întrebat și eu însă odată ajuns acolo vei întâlni un oraș modern, cosmopolit, foarte bine organizat, cu oameni relaxați, iubitori de animale, cu terase și baruri deschise până târziu în noapte.
Best time to go: Tot timpul anului, cu excepția lunilor toride de vară pentru cei care nu suportă căldură excesivă.
Cum ajungem în Tel Aviv?
Companiile aeriene low-cost operează curse către Tel Aviv atât din București cât și din marile orașe ale României, frecvent existând numeroase oferte la prețul biletului de avion către această destinație. Așadar dacă urmăriți ofertele acestor companii, puteți plăti pentru un bilet de avion dus-întors chiar și 20-30 eur/pers.
Când e weekend în Israel?
În Israel se lucrează de duminică până joi, iar zilele libere sunt vinerea și sâmbătă. De vineri după amiază majoritatea magazinelor se închid, localnicii pregătindu-se de Shabbat. Sâmbătă magazinele mari sunt închise. Există totuși mini-marketuri de cartier deschise 24/7. Barurile și restaurantele sunt însă deschise și extrem de aglomerate.
Viza: Cetățenii români nu au nevoie de viza, însă este necesară obținerea unui permis de intrare în țară, care vi se dă direct pe aeroport. Acest permis este un cartonaș pe care trebuie să îl păstrați până la ieșirea din țară.
Important este faptul că nu vi se aplică nicio ștampila pe pașaport (în unele țări din Orient cei cu viza de Israel sunt refuzați la intrarea în aceste țări). Vi se vor pune câteva întrebări generale, la fel și la ieșirea din țară și cam atât. Atenție, Sambara (ziua de Shabbat) timpul de așteptare la cozile de la control pașapoarte poate ajunge chiar și până la 1,5h.
Limba: Localnicii sunt extrem de amabili, toată lumea vorbește engleză fiind foarte ușor să obțineți informații sau lămuriri.
Moneda: Shekel. Peste tot se poate plăti cu card bancar, iar pe străzi există numeroase ATM-uri de unde puteți retrage bani în moneda locală.
Transportul: Transportul public este foarte bine pus la punct. De la aeroport se ajunge în oraș cu trenul, în gara centrală și de acolo cu autobuze, către destinația dorită. Atenție Sâmbătă transportul public nu funcționează așa că va trebui să luați un taxi, prețul unei curse fiind de aprox. 40 EUR/sens.
Dacă alegeți să închiriați mașină aveți mare grijă cu parcarea; locurile de parcare sunt semnalizate special însă sunt limitate că număr, găsirea unui loc liber fiind o întreagă aventură. Parcarea este cu plată, iar amenzile sunt consistente, autoritățile fiind destul de vigilente.
Cazare: Fie că alegeți să stați în zona nouă sau în zona veche a orașului, prețurile sunt destul de ridicate, raportul calitate preț nefiind întotdeauna cel corect. Noi am plătit pentru un studio rezervat de pe un site internațional pentru cazări, în zona Yafo, 70 euro/noapte. O altă provocare este să gășiți cazări cu baie privată.
Mâncarea: Tel Aviv oferă un adevărat paradis gastronomic: noi am testat în special mâncarea de stradă, de la hummus preparat în numeroase feluri, sandwich-uri cu falafel, kebab din curcan sau miel, shaworma preparată în stil local, merguez (niște cârnați picanți și aromați), shakshuka ( o mâncărică de roșii cu ouă posate la care se poate adaugă carne de miel sau cârnați merguez, extrem de aromată), legume pe plită cu diferite sosuri de tahini. Piață Carmel oferă o bogăție de legume și fructe proaspete, precum și tot felul de fructe confiate, halva și multe alte bunătăți periculoase pentru silueta. Prețul mâncării că și al băuturii de altfel este destul de ridicat.
Comunitatea LGBT: Tel Aviv este un oraș extrem de prietenos cu minoritățile sexuale, anual desfășurându-se aici marșul LGBT, existând chiar și o plajă dedicată comunității.
Ce este de vizitat în Tel Aviv:
Având aproximativ 48 de ore la dispoziție pentru a descoperi acest oraș am decis să o luăm “la picior” pe faleză lungă de 16km, spre cartierul vechi – Old Jaffa, cu opriri pe plajele mai importante: Frishman Beach, Jerusalem Beach vis-a vis de care este clădirea Operei cu o interesantă arhitectură și Banană Beach unde se află și un spot de surf. Ce ne-a plăcut foarte tare este că pe toate plajele sunt puncte amenajate cu vestiare, toalete, dușuri și restaurante, băncuțe și umbrare, perii de scuturat nisipul de pe încălțări, iar plajele sunt extrem de late și curate.
Din loc în loc sunt mici spații verzi în care municipalitatea a montat aparate de fitness, aceste locații fiind extrem de căutate de localnici seară, când toată lumea face mișcare, profitând de aerul mai respirabil.
În drumul nostru către Old Jaffa ne-am oprit pentru scurt timp în Parcul Charles Clore pentru a admira peisajul, deja stâncos dar cu ape limpezi de cristal. Tot aici puteți vizită Moscheia Hassan Bek și puțîn mai în față Muzeul Forțelor de Apărare Israeliene. Înainte de a intră în Old Jaffa facem o scurtă pauză de hidratare pe Alma Beach după care ne aventurăm către orașul vechi.
De la depărtare ne întâmpină Turnul cu Ceas și zidurile cetății vechi. Intrăm pe străduțele înguste și aglomerate, cu numeroase magazine de suveniruri și căutăm un restaurant vechi dar cu tradiție în prepararea shakshuka – Dr. Shakshuka. Ziua apropiindu-se de final, mai zăbovim puțîn în Old Jaffa, cuparam suveniruri pentru prieteni și ne îndreptăm spre casă, nu însă înainte de a ne opri în Carmel Market pentru a testa shaorma afumată la M25. Din păcate M25 era închis dar bogăția de fructe, legume, dulciuri și alte mărfuri specifice ne-a uimit și încântat privirile și mai ales simțurile.
Pentru cei care au mai mult timp la dispoziție, din Tel Aviv se poate ajunge foarte ușor în Jerusalem, existând shuttle bus direct , distanță fiind de doar 80 km.
Această a fost scurtă noastră escapadă în Tel Aviv, sper că v-am făcut poftă de călătorit dar și de soare în mijlocul iernii așa că va doresc la cât mai multe destinații și descoperiri!