(P) Bunele maniere la masă în Japonia


Fiecare cultură are propriul său set de reguli pentru manierele de la masă, iar Japonia nu este mai prejos. Unele dintre reguli sunt pur și simplu etichete de bun-simț, pentru a lua politicos masa cu cei din jur. De exemplu, la fel cum nu se recomandă să-ți așezi coatele pe masă în timp ce mănânci, în cultura occidentală, în cultura japoneză este considerat nepoliticos să amesteci wasabi cu sosul de soia, atunci când mănânci sushi. Aceasta poate fi o insultă pentru bucătar, deoarece se spune că restricționează gustul sushi.


Japonia are numeroase reguli care țin de manierele de la masă, iar acestea reflectă culturile și valorile generale ale țării. Iată câteva dintre aceste reguli de bază cărora este bine să le acorzi atenție când iei masa în Japonia. Dacă ai făcut o comandă de mâncare japoneză și vrei să te bucuri de o experiență autentică asiatică, asigură-te că respecți regulile de mai jos, pentru ca masa ta să devină și mai interesantă!

Folosește prosoapele pentru a îți șterge mâinile

În multe restaurante japoneze îți sunt puse la dispoziție prosoape pentru mâini, la intrarea în restaurant. În funcție de local sunt oferite diferite variante, cum ar fi șervețelele umede din hârtie sau prosoapele textile reutilizabile. În ceea ce privește prosoape de stofă, evită să le folosești în alte scopuri, decât acela de  a îți șterge mâinile. Nu-l utiliza pentru a îți șterge fața, gura sau masa.

Spune mulțumesc înainte și după ce ai mâncat

În Japonia, pentru a mulțumi pentru masă se face un semn cu mâinile împreunate. „Itadakimasu” se spune mulțumesc înainte de masă și „Gochiso-sama” se spune după masă. Ambele expresii sunt spuse cu două forme diferite de recunoștință.

 „Itadakimasu” se spune pentru a oferi recunoștință tuturor oamenilor care au participat la masă. Această recunoștință se adresează tuturor celor care au luat parte la creșterea ingredientelor și la prepararea alimentelor, astfel încât noi, consumatorii, să ne putem bucura de felul de mâncare.

„Gochiso-sama”  semnifică recunoștința față de ingrediente. Consumul de carne și pește este echivalent cu primirea vieții animalelor. De asemenea, legumele sunt considerate a avea viață. Astfel, aceste forme de viață se transformă în energie pentru a ne menține în viață pe noi, oamenii.

Folosește corect bețișoarele

Există mai multe reguli despre cum să utilizezi bețișoarele în timp ce mănânci. Ideal este să ții bețișorul superior între degetul mare, arătător și mijloc. Bețișorul de jos se pune la baza degetului mare și se sprijină pe degetul inelar.

Ține-ți bolul de orez în mână în timp ce mănânci

Majoritatea restaurantelor îți servesc un castron de orez și ciorbă miso, atunci când comanzi preparate japoneze. Atunci când mănânci aceste feluri de mâncare, politicos este să ții bolul cu mâncare în mână. Cu toate acestea, nu este obligatoriu să ții în mână și bolurile mari – precum cele care conțin ramen sau udon.

Încearcă să termini tot din farfurie

Dacă ești într-un restaurant cu specific japonez, recomandat este să nu-ți comanzi foarte multă mâncare, dacă știi că nu o poți mânca pe toată.

Terminarea tuturor preparatelor este considerată un act de recunoștință față de ingrediente și persoanele care au făcut mâncarea. Dacă nu îți poți termina mâncarea, recomandat este să nu te forțezi. În schimb, cel mai bine este să-ți exprimi recunoștința față de personal spunând: „A fost delicios (Oishikatta desu)”.

Dacă ți-ai propus să vizitezi Japonia, este esențial să știi și care sunt bunele maniere la masă, în Țara soarelui răsare. Aceste reguli te vor ajuta să ai o experiență culinară inedită și, mai ales, prin respectarea lor, le vei arăta respect și localnicilor. 

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/sushi-japanese-plate-power-fish-2853382/

related posts

Modifică setările cookies