Sfaturi utile ca sa te simti confortabil in orice situatie, indiferent de cat de dificila e. Cum sa fii mereu in control


Ce este zona de confort si de ce am vrea sa iesim din ea? Poate fi definita diferit de fiecare dintre noi, dar reprezinta acelasi lucru - micul nostru univers pe care ni l-am creat de-a lungul timpului.

Tag-uri:

Viata de zi cu zi, stilul de viata, rutina, obiceiurile, tabieturile, toate acestea sunt zona noastra de confort.  Cu alte cuvinte, zona de confort este tendinta noastra de a ne reduce universul la lucrurile care ne sunt familiare si ne fac sa ne simtim in siguranta. 

Vacanta la mare in fiecare august, serialul de joi seara, pranzul de duminica cu prietenele, tunsul sau coafatul lunar la stilistul tau, acelasi drum zilnic catre birou, playlist-ul tau de ascultat in masina, toate sunt mici bucatele care fac parte din zona ta de confort. Aceste activitati recurente, aceste obiceiuri pe care ni le formam, contribuie la confortul si la sentimentul de securitate de care avem nevoie.

Atunci cand vorbim de iesirea din zona de confort, vorbim de fapt despre curajul de a incerca lucruri noi. La prima vedere nu pare deloc greu. Toate suntem la curent cu tendintele si ne intereseaza noutatile. Faptul ca inlocuim cu usurinta jeansii skinny, de zi cu zi, cu niste blugi evazati e o dovada ca imbratisam schimbarea fara probleme.

O decizie precum trecerea de la parul lung, crescut in ani de zile, la un bob scurt, sau un simplu breton facut pentru prima data, ne face sa ne simtim chiar curajoase. Simtim ca detinem controlul asupra noastra si ca avem vointa de a realiza lucrurile pe care ni le dorim.

Deseori insa, teama de nou si, mai cu seama, teama de esec in fata noului, se manifesta fara ca noi sa ne dam seama. Ascunsa in spatele unor convingeri puternice sau unor obiceiuri de-o viata, teama de nou provine, de fapt, din teama de esec sau de ridicol si se manifesta de cele mai multe ori, prin amanarea sau chiar prin refuzul de a face lucruri noi. 

Poti recunoaste foarte usor teama de a incerca lucuri noi, daca te gandesti la lucrurile pe care ti-ai dorit sa le faci dintotdeauna, dar de fiecare data ceva te-a oprit. Poate ti-ai dorit sa canti, dar n-ai ajuns la nicio seara de karaoke pana acum, sau sa dansezi, dar seara parca n-ai chef de cursuri de dans si in weekend pleci din oras, sau poate iubesti caii si ti-ar placea sa iei lectii de echitatie, dar toate centrele sunt departe de oras si mai ai nevoie si de echipament, poate e si periculos.

Suna cunoscut, iar acum, cand citesti, parca suna putin a scuze, nu? Scuze sa nu facem lucruri pe care ni le dorim, sau care stim ca sunt benefice pentru noi, de teama ca nu vom reusi sau vom fi intr-o situatie delicata.

Oana Cuzino povesteste: "… discutam odata, ca intre noi fetele, despre tendinta pe care o au unele dintre noi, de a pune vata peste absorbant, din dorinta de a se simti protejate. Este o alta manifestare a acestei frici de rusine? De ce o facem? Pentru ca simtim ca, in acea perioada, in care suntem oricum vulnerabile, trebuie sa ne luam  toate masurile suplimentare de protectie, pentru ca si  in acest caz, ca de fiecare data cand vine vorba de a pasi in afara zonei de confort, preferam sa procedam cum ne-am obisnuit, chiar daca nu-i tocmai bine. Cand exista dovada ca Always te protejeaza impotriva scurgerilor de pana la 5 ori mai bine decat absorbantul Always folosit cu vata deasupra, cand exista explicatia logica data de faptul ca  punand vata peste absorbant nu faci decat sa acoperi centrul acestuia, impiedicand fluidul sa patrunda in absorbant, si sa fie  transformat in gel, ce te poate opri sa incerci sa folosesti absorbantul singur? Indrazneste sa incerci!"

Alis Anagnostakis, trainer si coach de dezvoltare personala, spune: "Frica este o emotie absolut fireasca atunci cand ne confruntam cu schimbari care ne scot din zona de confort. Deseori insa, fricile ne sunt amplificate de credinte limitative - acele convingeri vechi, care ne-au ajutat la un moment dat, dar care acum nu ne mai sunt de folos, ba chiar ne impiedica. Un scurt proces de introspectie ne-ar putea ajuta sa identificam si apoi sa schimbam convingerile limitative, ridicand astfel singure barierele in calea evolutiei personale.

Acest proces are cativa pasi: 

1. Identifica convingerea limitativa care te impiedica astazi sa-ti atingi un obiectiv.

2. Intreaba-te ce beneficii ai din a pastra aceasta convingere. 

3. Descopera in ce fel aceeasi convingere te impiedica. 

4. Gaseste o noua convingere, in care poti crede autentic, care sa inglobeze avantajele vechii convingeri, insa fara dezavantajele pe care le-ai identificat."

Prin campania  "Indrazneste sa incerci!", Always incurajeaza femeile din Romania sa iasa din zona de confort, sa isi invinga temerile si sa indrazneasca sa faca alegerile potrivite, care le pot schimba viata in bine. 

Iesi din zona de confort si indrazneste sa incerci! 

  • Sfaturi utile ca sa te simti confortabil in orice situatie, indiferent de cat de dificila e. Cum sa fii mereu in control

related posts

Modifică setările cookies