Fiecare enzima, fiecare celula este formata din proteine. Intregul organism uman functioneaza si se reface prin intermediul acestora. Si din acest motiv, o astfel de substanta organica din interiorul nostru nu traieste mai mult de doua zile.
Lactatele, ouale si carnea sunt sursele de proteine premium din hrana. Cu ajutorul acestora functionam. Lactatele pasteurizate, carnea bine facuta si ouale fierte se transforma in alimente cu o calitate ridicata, in comparatie cu aceleasi produse partial preparate. Nu vorbim doar despre siguranta de consum. Caldura denatureaza, biochimic vorbind, proteinele. Aceste devin mai usor de atacat de catre enzimele digestive. Odata supuse asaltului, nu fac altceva decat sa devina nutrienti de inalta calitate.
Pentru copiii de pana la 10 ani, necesarul caloric se ridica la 70-80 de kilocalorii per kilogram corp.
Dr.. Teodora Vacariu, medic primar diabet si nutritie: “Consumul e mare, deci aportul energetic e mare. Proteinele ocupa 15-20% din aceasta cifra calorica . Sursele pentru aceste calorii trebuie sa fie de foarte buna calitate, si de aceea apare recomandarea 500 ml de lapte, 100 de grame de branzeturi, 150 de gram de carne si peste, glucide integrale”.
Completam cu 200 de grame de glucide pe zi. Din paine, cereale, paste sau orez. Si 50-60 de grame de grasimi pe zi: unt, smantana, branzeturi grase, ulei si peste.
Dupa 10 ani si pe toate perioada adolescentei micsoram usor nevoile energetice. 50-60 de kilocalorii per kilogram corp. Cu alte cuvinte” 2500 -3000 de kilocalorii toata ziua.. mai mic la fete, mai mare la baieti, din 500 de ml lapte, 200 grame proteina din carne si peste, 200 de glucide din cereale si fructe”, explica dr. Teodora Vacariu.
Continuarea pe stirileprotv.ro.